Καταργούν από το «παράθυρο» συλλογικές συμβάσεις

Must Read

Την ώρα που η Ελλάδα είναι υπόλογη απέναντι στην Κομισιόν για το πολύ μικρό ποσοστό κάλυψης εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κυβέρνηση έρχεται μέσω του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που συζητείται στη Βουλή να τις καταργήσει με έμμεσο τρόπο για τις θυγατρικές εταιρίες που υπάγονται στο υπερταμείο.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΓΣΕΕ αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο Οικονομικών έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 22 του Συντάγματος.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τον Κωστή Χατζηδάκη η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, στο άρθρο 28 προβλέπεται ότι  «ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, ο κανονισμός προσωπικού και το οργανόγραμμα των λοιπών θυγατρικών καταρτίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τους και υποβάλλονται προς έγκριση στη γενική συνέλευση».

Με την παραπάνω ρύθμιση η κατάρτιση του κανονισμού προσωπικού των θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) υπάγεται πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου των εταιριών αυτών, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση ή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, που προσθέτει πως η παραπάνω ρύθμιση του σχεδίου νόμου «συνιστά σοβαρή προσβολή της συλλογικής αυτονομίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που έχει και συνταγματική προστασία (άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος), κορυφαία εκδήλωση της οποίας αποτελεί η κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This