Αδάμαστο το πύρινο θεριό στην Εύβοια – Οι δορυφορικές εικόνες της δασικής πυρκαγιάς

Τιτάνιο το έργο Πυροσβεστών και εθελοντών να σώσουν ό,τι σώζεται...

Must Read

Νύχτα κόλαση είναι η αποψινή για την Εύβοια, η οποία δεν σταματά να μετρά πύρινες πληγές, δεν σταματά να θρηνεί φύση, ζώα, περιουσίες, κόπους, όνειρα. Καταστρέφεται ότι έχει απομείνει σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, ο οποίος αν συνεχιστεί η τραγωδία αυτή, θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο.

Η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι από τον Πισσώνα, κατευθύνεται νοτιοανατολικά του οικισμού Αφράτι και το έργο της Πυροσβεστικής είναι κάτι παραπάνω από τιτάνιο.

Δυνάμεις Πυροσβεστών και εθελοντών έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα μέτωπα, με τις ριπές των ισχυρών ανέμων να δημιουργούν νέες συνθήκες, ενώ προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας των χωριών που απειλούνται.

Όπως αναφέρει το meteo.gr η μεγάλη διασπορά του καπνού παρουσιάζεται σε βίντεο, το οποίο καλύπτει χρονικά την περίοδο από την έναρξη της πυρκαγιάς έως και αργά το απόγευμα (19:30) της Τετάρτης 31 Ιουλίου 2024.

Η εξάπλωση της φωτιάς καθοδηγείται κύρια από τους βόρειους ανέμους και την πολύ χαμηλή εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των δασικών καυσίμων, γράφει το meteo.gr, στοιχεία που συνδυαστικά αυξάνουν τόσο την ταχύτητα εξάπλωσης όσο και τη δημιουργία κηλιδώσεων (ενάρξεις νέων εστιών λόγω παραγωγής και μεταφοράς καυτρών).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τέτοιες ζώνες δημιουργήθηκαν στο χωριό Αφράτι αλλά και στα Καμάρια, για να τα προστατέψουν και να δώσουν το χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την φωτιά, ενώ έχουν δημιουργήσει και ενδιάμεσες ζώνες με οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μια μικρή έστω υποχώρηση των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται νότια, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές νέες εστίες, ενώ οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν την γεωμορφολογία του εδάφους.

Η μεγαλύτερη μάχη που δίνεται είναι μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή, την ίδια στιγμή που οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν κυριολεκτικά δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ φτάνουν ακόμη και μέχρι την Αττική.




Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός είπε στο evima.gr: «Η νύχτα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα εναέρια μέσα αποχώρησαν από το πύρινο μέτωπο. Έχουμε μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, η οποία θα μας δυσκολέψει όλη τη νύχτα. Αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν σπίτια ούτε το μοναστήρι του Αγίου Αρμά».

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν και Μολδαβοί Πυροσβέστες που έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για την ίδια ομάδα που είχε βρεθεί ξανά στην Εύβοια, στη φονική πυρκαγιά του 2021.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά είναι: 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Με το που έπεσε η νύχτα, σταμάτησαν τις ρίψεις τα 19 εναέρια μέσα (11 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα που είχαν διατεθεί για το συντονισμό τους).

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις, συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων

Μέχρι τώρα έχουν σταλεί τρία μηνύματα από το 112, το πρώτο για ενημέρωση, το δεύτερο για απομάκρυνση κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο για την απομάκρυνση κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμάς με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια σε δασική έκταση, στην περιοχή Αφράτι, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 (ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ/EUROKINISSI)

Πήγε κι ο Κικίλιας

Στην Εύβοια βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον Υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.

«Για μία νύχτα μάχης» έκανε λόγο ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: «Eίναι μια νύχτα μάχης για μας. Η κατάσταση δεν είναι αυτή που αντιμετωπίσαμε το μεσημέρι, δεν είναι ούτε τα μποφόρ τέτοια, ούτε τα μελτέμια. Όμως, δυστυχώς, η Εύβοια είναι η φυσική άμυνα, αν θέλετε, μπροστά από την Αττική και δίνει πάντα καιρό τέτοιο που μας δημιουργεί προβλήματα. Μια τέτοια κατάσταση αντιμετωπίσαμε το μεσημέρι στα Ψαχνά Εύβοιας. Είναι όλοι εδώ, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπαρχηγός, όλη η ηγεσία, όλες οι επίγειες δυνάμεις».

Πρόσθεσε ότι όλες οι δυνάμεις που επιχειρούν θα δουλέψουν για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών μέσα στη νύχτα:

«Η δουλειά που κάνουμε μαζί με όλους τους φορείς είναι οι ζώνες. Η δουλειά που μπορεί να γίνει μέσα στη νύχτα. Πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια, έτσι ώστε να βρούμε μια καλύτερη κατάσταση με το πρώτο φως που θα επιχειρήσουν τα εναέρια. Κανείς δεν θα φύγει από εδώ πέρα όλο το βράδυ, μέχρι να κάνουμε την δουλειά μας».

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην κεντρική Εύβοια, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI)

Όπως είπε, «η πυρκαγιά και η ζώνη που έχει ήδη κάψει ή περάσει, θα δώσει και αναζωπυρώσεις και θα έχει και προκλήσεις και την αυριανή ημέρα» ενώ κάλεσε τους πολίτες «να πειθαρχούν και να ακούν τις οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας που κάνει τις εκκενώσεις αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Αναφορικά με την Πέμπτη, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πάνω από 20 εναέρια μέσα θα επιχειρούν με το πρώτο φως της μέρας. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι θα πετάξουν σε δύο κύκλους. «Μόνιμα να υπάρχουν εναέρια από πάνω. Να μην μένει η πυρκαγιά χωρίς εναέριο. Δουλειά όλο το βράδυ και μάχη, και δουλειά το πρωί».

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην κεντρική Εύβοια, Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI)

«Βλέπετε ότι φέτος είμαστε όλοι μαζί εδώ. Περιφέρεια, δήμοι, πυροσβεστική, εθελοντές, αστυνομία, δασαρχεία και ένοπλες δυνάμεις. Θα ήθελα να υπάρχει πρώτα απ’ όλα ασφάλεια. Μετά βεβαίως μας ενδιαφέρουν οι περιουσίες των ανθρώπων, τα σπίτια και τα έχουμε προστατεύσει όπως βλέπετε σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά έχουμε και ένα στόχο, μια δουλειά, να μαζέψουμε αυτή την κατάσταση και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε, φέρνοντας αυτή την πυρκαγιά σε ύφεση», σημείωσε και προσέθεσε ότι μέσα σε διάστημα λίγων ωρών εκδηλώθηκαν πάνω από 40 πυρκαγιές.

«Από την Ηλεία, στην κεντρική Μακεδονία, το Κιλκίς ξανά, το Ωραιόκαστρο, την Κεντρική Εύβοια. Καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν συγχωρείται κανένα λάθος. Δεν έχει βρέξει, το είδατε. Δεν έχει χιονίσει, δεν υπάρχει υγρασία. Αντιμετωπίζουμε την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 χρόνων και όμως βλέπετε είναι κάθε μέρα εδώ και παλεύουν όλοι και υπάρχει και τίμημα. Βλέπετε πυροσβέστες τραυματίες, πυροσβέστες με εγκαύματα, άνθρωποι του καθήκοντος οι οποίοι δίνουν όλους το είναι. Αυτούς, τους εθελοντές μας και όλους τους συνεργάτες εδώ πέρα, τους ευχαριστώ πάρα πολύ μέσα από την καρδιά μου», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Το 21 έβλεπα τη βόρεια Εύβοια να καίγεται και πονούσε β καρδιά μου και τώρα βλέπω το ίδιο πράγμα από εικόνες σε αλλο σημείο του νησιού και αναρωτιέμαι ρε μαλακα Ελλημα κοπρίτη πηγές και ξαναψήφισες τον χειρότερο που πέρασε ποτέ από την χώρα ; Ρε μαλακα Έλληνα ίχνος τσίπας και πατριωτισμού ; Ρε μαλακα Έλληνα που σου αξίζει να μπει ο τούρκος και μα σε γαμησει δεν νιώθεις τύψεις που έβαλες και εσυ το λυχναράκι σου για την καταστροφή του τόπου σου ; Ντρέπομαι π είμαι Έλληνας νέος άνθρωπος πραγματικά ντρέπομαι ρε ξεφτίλες ελληνεζοι..ελληνεζοι είστε δυστυχώς…ντροπή μας !!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This