Σε τραγική θέση βρίσκεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά το Δημογραφικό, που αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες.
Στην Ελλάδα συνεχίζεται η ανισορροπία ανάμεσα στις γεννήσεις και τους θανάτους, οδηγώντας σε διαρκή συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας, που αναμένεται να μειωθεί σε 7.700.000 το Β.
O οίκος Moody’s θεωρεί αιτία υποβάθμισης της αξιολόγησης κρατών την επιδεινούμενη εικόνα του Δημογραφικού και συγκεκριμένα τον δείκτη εξάρτησης των ηλικιωμένων. Αναφέρει δε ότι η Ελλάδα μέσα στην επόμενη 10ετία θα έχει τον πέμπτο υψηλότερο δείκτη εξάρτησης ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες διεθνώς.
Για τη Moody’s το δημοσιονομικό κόστος αυξάνεται όταν οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται, λόγω των συντάξεων και των υψηλότερων αναγκών περίθαλψης, ενώ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, καθώς το εισόδημα μετατοπίζεται από την απασχόληση στη σύνταξη.
Σημειώνεται πως το Δημογραφικό έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως άλλοθι από τις κυβερνήσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, προκειμένου οι εργαζόμενοι να παραμείνουν για περισσότερα χρόνια στην εργασία και να καταβάλουν εισφορές στο κράτος, αντί να τους χορηγείται σύνταξη.
Αναλυτικά, ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως η γήρανση του πληθυσμού συνεχίζει να επιταχύνεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και τα ποσοστά γεννήσεων υποχωρούν.
Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων, ο οποίος μετρά το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω έναντι του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (15-64) αναμένεται να αυξηθεί στο 40% την επόμενη δεκαετία, από 32% το 2023. Αυτό σημαίνει ότι ένας μειούμενος αριθμός εργαζομένων θα υποστηρίζει μια διευρυνόμενη ομάδα συνταξιούχων.
Για τη χώρα μας ο δείκτης εξάρτησης θα διαμορφωθεί στο 48% έως το 2035, από περίπου 37% το 2023.
Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες (συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη) διαμορφώνονται σήμερα στο 20% του ΑΕΠ, υψηλότερα από τον μέσο όρο, ενώ αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,5% τη δεκαετία 2025-2035, σύμφωνα με τη Moody’s.
Τέλος, σημειώνεται πως ο οίκος Moody’s είναι ο μόνος από τους τέσσερις μεγάλους (Fitch, S&P, DBRS) που δεν έχει αναβαθμίσει τη χώρα μας σε επενδυτική βαθμίδα.
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»