Διεθνές χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ατιμώρητη δολοφονία του Καραϊβάζ και το ξέπλυμα των υποκλοπών

Must Read

Με ανακοινώσεις-«κόλαφο» η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων παίρνουν θέση για την υπόθεση ξεπλύματος του σκανδάλου των υποκλοπών αλλά και το φιάσκο με την αθώωση των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που καταδίκαζε την ατιμωρησία των δραστών αλλά και το πόρισμα του Αρείου Πάγου που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), «η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου για την Ελλάδα για το 2024 είναι παραπλανητική, καθώς  υποβαθμίζει την επιδείνωση της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα, σε μια εποχή που η ελευθερία των ΜΜΕ είναι αντιμέτωπη με τρομερές απειλές».

Η CPJ τονίζει ότι η ετήσια αξιολόγηση της ΕΕ αγνοεί την ανησυχητική πραγματικότητα που βιώνουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα και ως αποτέλεσμα, μπορεί να ενδυναμώσει την καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης από την κυβέρνηση. Μάλιστα κάνει λόγο για εκφοβισμό των δημοσιογράφων, κρατική παρακολούθηση , καταχρηστικές νομικές ενέργειες και συντονισμένες διαδικτυακές εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης κατά δημοσιογράφων.

«Η αθώωση αυτής της εβδομάδας των υπόπτων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021 , αφήνοντας άλυτο τον θάνατό του, διαιωνίζει περαιτέρω το κλίμα ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων στην Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της CPJ.

FINAL-Joint-Greece-RoL-Press-Release

«Πυρά» από IFJ και EFJ

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ μένει ατιμώρητη».

Η IFJ αναφέρεται στην αθώωση των υπόπτων για τη δολοφονία του Καραϊβάζ, και σημειώνει ότι την προηγούμενη ημέρα «το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο απέκλεισε κάθε πιθανότητα δίωξης κατά του κράτους και της υπηρεσίας ασφαλείας του σε σχέση με το σκάνδαλο παράνομων υποκλοπών».

«Αυτή είναι μια μαύρη εβδομάδα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, όπου η ατιμωρησία παραμένει ο κανόνας» σημειώνουν και επισημαίνουν ότι η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλούν τις ελληνικές αρχές «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τη δίωξη των δολοφόνων του Καραϊβάζ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διέταξαν το έγκλημα».

Η πρόεδρος της EFJ Maja Sever παρευρέθηκε στην έναρξη της δίκης, στις 5 Ιουλίου, στην Αθήνα. Κάλεσε το δικαστήριο: «να διασφαλίσει ότι αυτή η τρομερή δολοφονία δεν θα μείνει ατιμώρητη διώκοντας τους υπεύθυνους για τον φόνο του Καραϊβάζ και αυτούς που διέταξαν τη δολοφονία του Καραϊβάζ». Η IFJ και η EFJ ενώνονται με τις ελληνικές οργανώσεις μέλη τους, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΠΟΕΣΥ και ΕΣΠΗΤ, εκφράζοντας τη λύπη τους για μια αθώωση που αφήνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία παρατείνει την ατιμωρησία των δραστών και των υποκινητών της δολοφονίας του δημοσιογράφου, έρχεται μετά από άλλη μια ανησυχητική δικαστική απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο παράνομων υποκλοπών Predatorgate: την Τρίτη, η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη ανακοίνωσε ότι καμία ελληνική κρατική υπηρεσία δεν είχε χρησιμοποιήσει λογισμικό Predator για την παρακολούθηση πολλών υπουργών, πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, μεταξύ άλλων.

Η IFJ και η EFJ εκπλήσσονται με τέτοιους ισχυρισμούς, παρόλο που παραμένουν πολλές γκρίζες ζώνες, ξεκινώντας από την αποτυχία να ακούσουν σημαντικές μαρτυρίες όπως αυτές των προγραμματιστών λογισμικού και των μαρτύρων από το Meta και το Citizen Lab. «Φαίνεται ότι δεν υπήρχε καμία επιθυμία να διερευνηθεί η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών και της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, είναι σαν η Δικαιοσύνη να έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να αποκρύψει την εμπλοκή των ελληνικών δημοσίων αρχών», σχολίασε ο Ρικάρντο Γκουτιέρες, Γενικός Γραμματέας της EFJ.

Ο Γενικός Γραμματέας της IFJ Anthony Bellanger δήλωσε: «Είμαστε συγκλονισμένοι από την ετυμηγορία του δικαστηρίου και την απόφασή του να αθωώσει την ΕΥΠ για το σκάνδαλο Predatorgate. Η IFJ στέκεται αλληλέγγυα στην οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ και δεν θα σταματήσει να αναζητά δικαιοσύνη μέχρι να εξιχνιαστεί η άγρια ​​δολοφονία του συναδέλφου μας και να διωχθούν οι δράστες και οι εγκέφαλοι».

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This