Αθήνα: «Η λιγότερο βιώσιμη πόλη…», σύμφωνα με τον Economist

Περιοχές στα Σκόπια... μάς πέρασαν

Must Read

Το ερώτημα ποια είναι η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, απαντήθηκε… Kάθε χρόνο ο Εconomist Intelligence Unit (EIU), θυγατρική του περιοδικού Εconomist, δημοσιεύει ένα παγκόσμιο κατάλογο με τις περισσότερο και τις λιγότερο βιώσιμες πόλεις, σε σύνολο 173. Η Αθήνα δεν είναι και στα καλύτερά της στην λίστα

Η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν ξανά η Βιέννη, διατηρώντας την πρωτιά στις πιο βιώσιμες πόλεις παγκοσμίως για 3η σερί χρονιά. Ο σύνθετος δείκτης του ΕΙU βαθμολογεί τις πόλεις με βάση τις επιδόσεις τους σε 30 διαφορετικούς τομείς, χωρισμένους σε 5 κατηγορίες:

Σταθερότητα, υγεία, πολιτισμός, περιβάλλον, εκπαίδευση/υποδομές. Ο στόχος είναι να αποτυπωθεί πόσο άνετες συνθήκες ζωής προσφέρει η κάθε πόλη. Κάθε βαθμός κάτω από το 50 σημαίνει ότι οι συνθήκες ζωής είναι εξαιρετικά δύσκολες, με εμπόδια και περιορισμούς.

Δαμασκός, η χειρότερη πόλη

Στη νέα επικαιροποιημένη ανάλυση, o Εconomist εστιάζει στις χειρότερες πόλεις για να ζεις. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι πόλεις που βρίσκονται στον πάτο της διεθνούς κατάταξης είναι συνήθως εκείνες που έχουν εμφύλιες και άλλες συγκρούσεις, είτε οι κάτοικοί τους αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, είτε όλα ταυτόχρονα.

Η τελευταία θέση ανήκει στη Δαμασκό, η οποία εδώ και 11 χρόνια δεν λέει να ανέβει στην παγκόσμια κατάταξη. Η πρωτεύουσα της  Συρίας είναι η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, με βαθμολογία κάτω από τη βάση, μόλις 30,7 σε μια κλίμακα 100 βαθμών.

Είναι κατεστραμμένη από τον 13χρονο πόλεμο, υποφέρει από πολυετείς διακοπές ρεύματος και οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό στο βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας το 2023. Η συνολική βαθμολογία της πόλης είναι σχεδόν δέκα μονάδες χαμηλότερη από εκείνη της αμέσως χειρότερης πόλης, της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης.

Η ουραγός δεκάδα

Τρεις άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έχουν πόλεις στην τελευταία δεκάδα. Η πρωτεύουσα της Αλγερίας, η μεγαλύτερη πόλη και η πρώην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Αλγέρι και το Λάγος αντίστοιχα, συμπληρώνουν την τετράδα των χειρότερων πόλεων. Πολύ κοντά βρίσκεται και η Χαράρε, πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε. Όπως σημειώνεται, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της υποσαχάριας Αφρικής εξασθενούν εν μέσω πληθυσμιακής έκρηξης. Η πίεση φαίνεται ήδη: Μεγάλες, και ενίοτε αιματηρές, κοινωνικές διαμαρτυρίες, στις οποίες πρωταγωνιστεί η νεολαία, δείχνουν ότι η Αφρική είναι ηφαίστειο που βράζει.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ-Γάζας έχει μειώσει την κατάταξη του Τελ Αβίβ, το οποίο συνήθως έχει σχετικά υψηλή βαθμολογία. Η ισραηλινή πόλη υποχώρησε 20 θέσεις στην κατάταξη, στην 112η, η μεγαλύτερη μετακίνηση στην έρευνα. Οι πόλεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δεν περιλαμβάνονται στον δείκτη.

Η Αθήνα

Στη σύνοψη της έκθεσης του Economist Ιntelligence Unit δεν περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για την Δυτική Ευρώπη, τη γεωγραφική περιοχή στην οποία ωστόσο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα (αν και είμαστε νοτιοανατολικά). Όπως προκύπτει από το σχετικό γράφημα, η Αθήνα είναι η λιγότερο βιώσιμη πόλη στην όλη περιοχή, σε μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες. Ο Δείκτης Βιωσιμότητας προσεγγίζει το 75. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας ανήκει στην δεύτερη ταχύτητα του παγκόσμιου χάρτη, μία θέση κάτω από τις βιώσιμες πόλεις, που βαθμολογούνται από 80+ μονάδες.

Η βαθμολογία του EIU κατατάσσει την Αθήνα στις πόλεις όπου «η καθημερινή ζωή είναι σε γενικές γραμμές ομαλή, αλλά κάποιες πλευρές της μπορεί να έχουν προβλήματα». Η Αθήνα είναι σε καλύτερη θέση από πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Τελευταία στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοχή είναι η Κωνσταντινούπολη (έχοντας ενταχθεί στην έρευνα), με βαθμολογία 57,7, οριακά πάνω από την βάση. Ακολουθούν το Μπακού, το Βουκουρέστι, η Αγία Πετρούπολη και η Σόφια, με την τελευταία να πλησιάζει την Αθήνα.

Η μελέτη, συμπίπτει με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις, όπου η Αθήνα βρίσκεται στην δεύτερη χαμηλότερη θέση μετά το Παλέρμο της Σικελίας, ισοβαθμώντας με την Πόλη. Ακολουθούν τα Τίρανα, η Νάπολη και το Βελιγράδι. Περιοχές στα Σκόπια μάς αφήνουν μακράν πίσω, με 72% των κατοίκων να δηλώνουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι με την ποιότητα της ζωής τους στην πόλη, έναντι 65% στην Αθήνα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This