Τεράστια απειλή για τη χώρα η λειψυδρία: «Κραυγή» αγωνίας από δημάρχους τουριστικών περιοχών

Δραματικές προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών

Must Read

Σε τεράστια απειλή για την χώρα μας εξελίσσεται η λειψυδρία, με ολόκληρες πόλεις και νησιά να μετρούν στάλα στάλα το νερό, ώστε να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα, ειδικά εν μέσω της τουριστικής σεζόν. Οι δήμαρχοι και τα αυτοδιοικητικά στελέχη των περιοχών από την πλευρά τους καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για πόσιμο και καθαρό νερό.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κρήτη, η οποία αυτό το διάστημα «βουλιάζει» από τουρίστες. «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και το καλοκαίρι αυξάνεται περισσότερο. Αναγκαζόμαστε πολλούς οικισμούς να τους τροφοδοτούμε με υδροφόρα, έχουν στερέψει οι πηγές και οι γεωτρήσεις και είναι πολύ μεγάλο θέμα. Η ύδρευση είναι προτεραιότητα, και μετά η άρδευση, για να πίνουν οι πολίτες νερό, να καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες, και είναι και θέμα Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βιάννου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης και συνέχισε:

«Δεν έχουμε ακόμα διακοπές υδροδότησης αλλά φτιάχνουμε έκτακτα δίκτυα για τα γεμίσουμε τις δεξαμενές. Έχουμε και πολύ τουρισμό στο νησί φέτος και αυτό εντείνει το πρόβλημα. Προσπαθούμε να καλύψουμε τι ανάγκες των πολίτων. Αν δεν έχουμε και φέτος βροχές, η κατάσταση του χρόνου θα είναι απελπιστική».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα, το οποίο έχει κάνει την εμφάνισή του και στην περιοχή αυτή. «Είναι η δεύτερη χρόνια χωρίς βροχές και χιόνια και έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα γιατί οι γεωτρήσεις που έβγαζαν 100 κυβικά την ώρα, τώρα βγάζουν 10 και 15. Έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, πχ Ίσθμια, Καλαμάκι, Αγίους Θεοδώρους. Έχουμε κάνει κινήσεις από το 2022 αλλά το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ αργό σε όλες τις διαδικασίες», επεσήμανε και κατέληξε:

«Ο διαγωνισμός τέλειωσε πριν 4 μήνες και προσπαθούμε με τον ανάδοχο να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αφαλατώσεις. Οπωσδήποτε η αφαλάτωση θα λύσει το πρόβλημα, διότι οι γεωτρήσεις που έβγαζαν υφάλμυρο νερό, δεν βγάζουν τίποτα πλέον».

«Θα έχουμε πρόβλημα…»

Τέλος, αναφορά στο πρόβλημα της λειψυδρίας έκανε και η δρ Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Ελισάβετ Φελώνη.

«Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, έχουμε ιδιαίτερη υδρολογική συγκυρία, αυξημένες θερμοκρασίες. Είχαμε το σερί των μηνών ανομβρίας. Στην Κρήτη σημειώθηκαν 60% λιγότερες βροχές. Πληγή είναι και οι περιορισμένες χιονοπτώσεις. Θα έχουμε πρόβλημα στο νερό και θα υπάρχει μείωση των βροχών στην ΝΑ Μεσόγειο. Αν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, και αν δεν προχωρήσουμε οι επενδύσεις θα έχουμε πρόβλημα στην κάλυψη της ζήτησης», σημείωσε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Πότε θα καταλάβουν οι κάτοικοι αυτης της χώρας ότι το μοντέλο του υπερτουρισμού έχει καταρεύσει. Μόνο ανεπανόρθωτο κακό κάνει στο περιβάλλον και κατ’ επ’εκταση στους κατοίκους αυτής της χώρας. Έχει διαλυθεί ο παραγωγικός ιστός για να γίνουμε (και μπαταρία της Ευρώπης) υπηρέτες των τουριστών. Και κάθε φορά να σπάμε το προηγούμενο ρεκόρ λες και κάνουμε αγώνα ενάντια στον εαυτό μας. Κρίμα για την κατάντεια μας σαν λαός που συναγωνιζόμασται με τους πολιτικούς μας ποιος είναι πιο διεφθαρμένος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This