Διάχυτη είναι η ανησυχία στην Κρήτη λόγω των διαδοχικών χτυπημάτων του Εγκέλαδου. Μετά την διπλή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 11:00, ακόμη ένας σεισμός καταγράφηκε ανοιχτά του νησιού, σημαίνοντας συναγερμό στους επιστήμονες, που μελετούν το φαινόμενο.
Ο πρώτος σεισμός (ώρα 11:22) είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μιαμούς Ηρακλείου.
Ο δεύτερος σεισμός (ώρα 11:23) είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πύργου Ηρακλείου.
Ο τρίτος σεισμός (11:47) είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ, εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου. Η νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε στα νότια παράλια της Κρήτης, με μικρή διαφορά ώρας από τις δύο προηγούμενες. Είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων του Δήμου Φαιστού, στο Ηράκλειο και το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, καταγράφηκε στα 5 χιλιόμετρα.
«Επανήλθε η δραστηριότητα που υπήρχε στο σημείο πριν 20 ημέρες»
Η σεισμική δραστηριότητα ήταν τόσο έντονη που έγινε αισθητή μέχρι και στο Ηράκλειο. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αντώνης Κωνσταντουλάκης δεν έχουν αναφερθεί ζητήματα υλικών φθορών μέχρι αυτή την στιγμή. «Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς για ζημιές. Με βάση τα πρωτόκολλα, εκκένωση σε κτίρια γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν ζημιές ή τίθεται θέμα στατικότητας», τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι στο δήμο Φαιστού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τους τρεις σεισμούς που σημειώθηκαν το πρωί στην περιοχή τους ενώ ένας ακόμα σεισμός σημειώθηκε νωρίτερα και στην Παλαιόχωρα Χανίων.
Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωδυναμικής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη. Επανήλθε η δραστηριότητα που υπήρχε στο σημείο πριν 20 ημέρες. Ο σεισμός έγινε στον εγκάρσιο άξονα νότια του Κρητικού πελάγους, ένα τόξο από την Άρβη που κατευθύνεται δυτικά προς τους Καλούς Λιμένες», επεσήμανε.
«Ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλοι σεισμοί»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που εκτιμά πως δεν πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη. «Κρίνω ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό για δύο λόγους. Αρχικά, τα μεγέθη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, και δεύτερον τα επίκεντρά τους εντοπίζονται στον θαλάσσιο χώρο, αρκετά μακριά από κατοικημένες περιοχές», σημείωσε και προσέθεσε:
«Πρόκειται για επιφανειακούς σεισμούς, απολύτως φυσιολογικούς. Ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλοι σεισμοί με παρόμοια μεγέθη ή και μικρότερα, γεγονός το οποίο δεν προκαλεί ανησυχία».
Αλλά και ο σεισμολόγος- γεωλόγος Αθανάσιος Γκανάς επεσήμανε πως το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση, υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν εμπνέει ανησυχία. «Ο δεύτερος σεισμός βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια των καλών λιμένων, έγινε στις 11:23 και είχε μέγεθος 4,8 πρόκειται για μία ασθενής δόνηση, ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός», ανέφερε και συνέχισε:
«Δεν εμπνέει λόγους ανησυχία, είναι μία συνήθης δόνηση του τόξου. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία, είναι πολύ νωρίς να κάνουμε παραπάνω σχόλια, δεν εμπνέει λόγους ανησυχία».
Δείτε επίσης:
- Στο ρυθμό των Ρίχτερ η Κρήτη: Τρεις σεισμικές δονήσεις σε μία ώρα – Τι εξηγούν οι σεισμολόγοι
- Ανησυχία στην Κρήτη: Διπλή σεισμική δόνηση «ταρακούνησε» το νησί