Σε απελπισία οι κρεοπώλες: Η έξαρση της πανώλης έχει εκμηδενίσει τη ζήτηση για κρέας

Ο Κωνσταντίνος Τσιάρας ζήτησε από την ΕΕ στήριξη

Must Read

Ραγδαία πτώση παρουσιάζει η ζήτηση κρέατος, μετά την έξαρση των κρουσμάτων της πανώλης στα αιγοπρόβατα. Οι κρεοπώλες της Αττικής βρίσκονται σε απόγνωση, με τις παραγγελίες να βρίσκονται στο «μηδέν». Όπως αναφέρουν, ο κόσμος έχει φοβηθεί από τα όσα ακούει, ενώ οι παραγγελίες για τον Δεκαπενταύγουστο που κανονικά θα έπρεπε να έχουν ήδη παραδοθεί, έχουν υποστεί τεράστια μείωση.

Παρά το γεγονός, ότι οι παραγωγοί διαβεβαιώνουν πως η σφαγή φαίνεται μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους, οι καταναλωτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κτηνοτρόφοι φοβούνται για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και ζητούν αποζημιώσεις 350 ευρώ για κάθε ζώο που χάνεται. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περισσότερα από 14.000 ζώα καθώς έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 35 κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Συνολικά 280 ζώα έχουν θανατωθεί σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων πανώλης σε εκτροφές της Βόνιτσας και της Ηλείας, έχουν ήδη θανατωθεί 280 ζώα με την τήρηση όλων των αυστηρών διαδικασιών που προβλέπονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει επιτόπιες επισκέψεις κτηνιάτρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για κλινική εξέταση σε εκτροφές των ζωνών προστασίας που ορίστηκαν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Παράλληλα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι με βάση την επιδημιολογική επιτήρηση, οι οποίοι άλλωστε οδήγησαν στον γρήγορο εντοπισμό της εμφάνισης των κρουσμάτων.

Έχει ζητηθεί και χορηγείται άμεσα συνδρομή σε κτηνιάτρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τις συγκεκριμένες περιοχές θα επισκεφθεί μέσα στην ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος. Τονίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης έχει ήδη υποβάλει αίτημα προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη της Περιφέρειας σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω της εμφάνισης του νοσήματος.

Στην Κρήτη

Στον αντίποδα, αισιοδοξία ότι η πανώλη δεν θα εξαπλωθεί εκφράζουν κτηνοτρόφοι και υπηρεσίες μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων σε δείγματα που εστάλησαν στα ειδικά εργαστήρια από τις ζώνες περιμετρικά των δύο ποιμνιοστασίων όπου βρέθηκαν τα κρούσματα, στην Κρήτη.

Μέχρι στιγμή έχουν ελεγχθεί χιλιάδες ζώα και όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Σταύρος Τζεδάκης, οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί στα 13 χιλιόμετρα. Τους ελέγχους διενεργούν 8 κλιμάκια που αποτελούνται από 2 κτηνιάτρους έκαστο και μέχρι τώρα έχουν γίνει έλεγχοι σε 300 κοπάδια. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται και στις ενέργειες που θα γίνουν από την πλευρά υπηρεσιών και Δικαιοσύνης για να αποδοθούν ευθύνες στο μεταφορέα των ζώων που έφερε τα μολυσμένα αιγοπρόβατα στο Ηράκλειο.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Τζεδάκης, ο μεταφορέας με τον οποίο συνομίλησε για να δει τι έχει συμβεί, του είπε ότι εκτός από το Ηράκλειο δημιούργησε εστίες και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς όλα τα ζώα που μετέφερε τα στάβλισε φέρνοντάς τα από τη Γαλλία στη Λάρισα σε δικό του χώρο, την ώρα όμως που είχε ήδη ξεσπάσει η επιδημία στην περιοχή. Το ευτύχημα είπε ο Αντιπεριφερειάρχης είναι ότι έδωσε 50 ζώα μόνο στα δύο ποιμνιοστάσια σε Εθιά και Παρανύμφους και όχι σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ηρακλείου Γιώργος Καργάκης τόνισε ότι όλος ο κλάδος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες και οι κτηνοτρόφοι του νομού εφαρμόζουν από μόνοι τους ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για να σώσουν την περιουσία τους. Μάλιστα, έκανε έκκληση στις υπηρεσίες να εκδώσουν οδηγία στους μεταφορείς ζωοτροφών που τις φέρουν στην Κρήτη από την υπόλοιπη Ελλάδα για τρεις μέρες να περιμένουν στο λιμάνι του Πειραιά καθώς ο ιός ζει για 72 ώρες οπότε με την αναμονή αυτή θα είναι ασφαλέστερη η μεταφορά τους στο νησί.

Βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ζητά με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάνους Βόιτσεσχόφκι, τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί.

Στην επιστολή του, επισημαίνει ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανώλης επέβαλε όχι μόνο όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός, αλλά υιοθέτησε και πρόσθετα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.

«Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αυτής της επιδημίας στους κτηνοτρόφους μας, πρέπει να ληφθούν μέτρα αποζημίωσης για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω άλλων κρίσεων, όπως οι σοβαρές πλημμύρες στην Ελλάδα και επιβαρύνονται περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη», αναφέρει στην επιστολή του και συνεχίζει:

«Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας, όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This