Θ. Ψαλτοπούλου: «Ο κορωνοϊός επηρεάζει την καθημερινότητά μας» – Τι πρέπει να προσέξουμε εν μέσω διακοπών

«Προσέχουμε να μην έρθουμε σε επαφή με τα άτομα αυτά τα ευάλωτα»

Must Read

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω μάλιστα της τουριστικής σεζόν, με τους επιστήμονες να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου. Όπως εξηγεί, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κορωνοϊός δεν έχει ξεχαστεί, αντίθετα, επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

«Πρόκειται για μία από τις λοιμώξεις πρώτης αιτίας θανάτου στη χώρα μας και σε άλλες χώρες, προφανώς και ευρωπαϊκές και στην Αμερική. Και το γεγονός ότι ξεπερνάμε τους 20 θανάτους εβδομαδιαίως, τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνει ότι δεν έχει ξεχαστεί ο κορωνοϊός και δυστυχώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Κυρίως οι κατηγορίες για τις οποίες αναφερόμαστε είναι οι ηλικίες 60 ετών και άνω, αφού δυστυχώς ο μέσος όρος θανάτου είναι περίπου τα 80 έτη για τα άτομα με προβλήματα υγείας, οι ευάλωτες ομάδες που σχετίζονται με ανοσοανεπάρκεια», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Επίσης, και άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, χρόνιες καρδιοπάθειες, προβλήματα με καρκίνους συμπαγών οργάνων και αιματολογικών κακοηθειών, κακοήθη παχυσαρκία κτλ. Και για τις ηλικίες 60 ετών και άνω είναι αυτό που λέμεανοσογήρανση. Δηλαδή, δεν μπορεί το ανοσοποιητικό μας αν δεν το βοηθήσουμε με εμβολιασμό να καλύψει και να έχει τέτοιο ανοσοποιητικό σύστημα όπως είχαμε σε μικρότερη ηλικία ώστε να καλύψει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ιούς όπως τον κορωνοϊό».

«Προσέχουμε να μην έρθουμε σε επαφή με τα άτομα αυτά τα ευάλωτα»

Σε ερώτηση για το αν έχουν αλλάξει τα συμπτώματα της νόσου και για το αν είναι πιο ελαφριά, η καθηγήτρια απάντησε: «Γενικά αυτό που βλέπουμε τώρα που είναι ότι ένας υγιής ενήλικας γύρω μας που έχει περάσει και προηγούμενες ιώσεις και έχει εμβολιαστεί, μπορεί και το περνάει πιο ελαφριά γιατί πλέον το ανοσοποιητικό του έχει αρχίσει και έχει εκπαιδευτεί. Έχει δηλαδή αντισώματα μνήμης. Ενώ παλαιότερα, πριν 3 χρόνια, δεν υπήρχαν αντισώματα στον οργανισμό κανενός και γι’ αυτό η λοίμωξη ήταν τόσο βαρύτερη».

Η ίδια αναφέρθηκε και στην επιδημιολογική αυτή αύξηση, εκτιμώντας πως έχουμε και στη χώρα μας και διεθνώς την επέλαση των παραλλαγών που συλλογικά λέγονται «FLiRT», οι οποίες φαίνεται ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικές και για αυτό όλο και αυξάνουν το ποσοστό συγκριτικά με τις υπόλοιπες παραλλαγές, αλλά δεν μπορεί ο οργανισμός μας να τις αντιμετωπίσει χωρίς να εμφανίσει στην ουσία συμπτώματα. «Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει υπο-κλινικά, υπάρχει αυτή η γνωσιακή διαφυγή και τελικά εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά συχνά, τα οποία κυμαίνονται από απλά συμπτώματα μιας ελαφριάς λοίμωξης, ιογενούς του ανώτερου αναπνευστικού μέχρι πολύ βαρύτερα συμπτώματα, τα οποία και χρήζουν εισαγωγή στο νοσοκομείο», επεσήμανε και κατέληξε λέγοντας:

«Αν είστε άρρωστοι να μην έρχεστε σε επαφή με άτομα τα οποία ανήκουν στους ευάλωτους πληθυσμούς μέχρι να περάσουν λίγες μέρες και να περάσει αυτή η ίωση. Επομένως, προσέχουμε να μην έρθουμε σε επαφή με τα άτομα αυτά τα ευάλωτα-αν κάποιος κολλήσει-και το δεύτερο είναι ότι αν αυτά τα άτομα εμφανίσουν συμπτώματα από το αναπνευστικό και πυρετό, τους κάνουμε και μία και δύο φορές τον έλεγχο για να δούμε αν έχουν κωρονοϊό έτσι ώστε αν τύχει και έχουν, να δώσουμε γρήγορα-με έγκριση προφανώς-τα συγκεκριμένα αντιϊκά φάρμακα που σχετίζονται με μειωμένη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This