Αρχαιοφύλακες Κρήτης: Προανήγγειλαν 24ωρη απεργία και διαμαρτυρία στην Κνωσό

Οι λόγοι των κινητοποιήσεων

Must Read

Απεργία 24 ωρών προκήρυξε η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων (Π.Ε.Πτ.Α.) για τα μέλη του Συλλόγου της, που εργάζονται στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Περιφέρειας Κρήτης (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Λασιθίου Ρεθύμνου και Χανίων και στο ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»), με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ).

Ειδικότερα, προκηρύχθηκε απεργία την Κυριακή 11/08/2024, ως αντίδραση «στην παράδοση των εισιτηρίων της Ακρόπολης σε ιδιωτική εταιρεία, απαξιώνοντας την εμπειρία των αρχαιοφυλάκων στην έκδοση και ακύρωση των εισιτηρίων, καθώς και στη διαχείριση της ροής των επισκεπτών, πριν την είσοδό τους στον αρχαιολογικό χώρο. Δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία δημόσιο χρήμα και μάλιστα χωρίς δημόσιο έλεγχο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, η απεργία είναι μία απάντηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους συμβασιούχους του ΟΔΑΠ «που έχουν προσληφθεί ως ΔΕ ΠΩΛΗΤΕΣ και τοποθετούνται σε πόστα φύλαξης και ελέγχου επισκεπτών», αλλά και για την «είσοδο ”προσωπικού συνοδείας” από ιδιωτικές εταιρείες, για ξεναγήσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του πολιτισμού».

«Κανένας διαχωρισμός των επισκεπτών σε προνομιούχους ή κοινούς»

«Η διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας επιβάλλεται να παραμείνει δημόσια. Κανένας διαχωρισμός των επισκεπτών σε προνομιούχους ή κοινούς. Καμία υποχώρηση στο δημόσιο χαρακτήρα της φύλαξης αρχαιοτήτων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ της Ένωσης και συνεχίζει:

«Καμία αδιαφορία μπροστά στην απαξίωση των έμπειρων Αρχαιοφυλάκων. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ “ΠΑΡΩΝ” ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ ΣΤΙΣ 12:00. Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This