Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 48χρονου από την Βοιωτία ο οποίος είχε πάει για διακοπές στην Ηλεία και «έσβησε» από τσίμπημα αράχνης χθες!
Για την υπόθεση μίλησε σήμερα στο Open ο διοικητής του νοσοκομείου του Πύργου, Σπύρος Πολίτης.
«Ο άνθρωπος ήταν από την περιοχή της Βοιωτίας και είχε κατέβει στην Ηλεία για διακοπές. Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής. Ο ίδιος δεν κατάλαβε ούτε τσίμπημα ούτε τίποτα, ούτε είδαν κάτι. Γύρισε σπίτι του και την Δευτέρα υπήρχε πιο έντονος κνησμός και την Δευτέρα το βράδυ ήταν ακόμη περισσότερο. Έτσι την Τρίτη το πρωί αποφάσισε να πάει στον γιατρό, όχι ως περιστατικό ως τσίμπημα αλλά ως φλεγμονή στο πόδι, για αυτό πήγε και σε ορθοπεδικό. Ο γιατρός τον έστειλε στο νοσοκομείο με μια πιθανή φλεγμονή και οι γιατροί είχαν διάφορες εικασίες. Του κάνανε διάφορες εξετάσεις, ακόμα και τρίπλεξ στην περιοχή για να δουν τις αρτηρίες τι υπάρχει. Εισήχθη με μόλυνση. Από το βράδυ εξελίχτηκε ραγδαία και από κει και πέρα άρχισαν οι υποθέσεις από τους γιατρούς του νοσοκομείου».
Και συνέχισε:
«Ακόμα δεν βρέθηκε τίποτα, ούτε δηλητήριο. Από την κλινική του εικόνα υποθέτουν οι έμπειροι επιστήμονες του κέντρου δηλητηριάσεων πως πιθανότατα υπάρχει αράχνη, και όχι φίδι. Το σύνηθες είναι φίδια, δεν έχουμε ούτε στην περιοχή, ούτε στην Ελλάδα τέτοιες αράχνες. Είναι πάρα πολύ σπάνιο εάν όντως είναι αράχνη. Τα συμπτώματα παραπέμπουν σε αυτή την εικασία. Ήταν πολύ ύπουλη η εξέλιξη της υγείας του από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη».
Φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του 48χρονου θα ρίξει η ιατροδικαστική εξέταση η οποία θα γίνει σήμερα ενώ τις επόμενες μέρες θα βγουν και τα αποτελέσματα του ιστολογικού ελέγχου. «Δεν ξέρουμε αν σήμερα μπορεί να επιβεβαιωθεί σήμερα εάν όντως είναι από τσίμπημα αράχνης», τόνισε.
Καταλήγοντας ο κ. Πολίτης ανέφερε πως «δεν υπάρχει αντίδοτο για το τσίμπημα καφέ αράχνης. Εμείς έχουμε αντιβιοτικά και κάποια συγκεκριμένα αντίδοτα. Δεν μιλάμε για κάτι που έχουμε στις δικές μας περιοχές και δεν έχουμε και εμπειρία στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης».
Δείτε βίντεο:
«Σπάνιος ο θάνατος από τσίμπημα αράχνης»
Την ίδια στιγμή, ο λοιμωξιολόγος, μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου ανέφερε πως σπάνια το τσίμπημα αράχνης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ενώ τόνισε πως θεωρείται ένα όχι και τόσο συνηθισμένο περιστατικό στην ιατρική. Μάλιστα, έδωσε το παράδειγμα των ΗΠΑ στις οποίες οι θάνατοι από τσίμπημα αράχνης είναι μόλις 3 με 5 το χρόνο!
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου, υπάρχουν πολλές χιλιάδες ήδη αραχνών αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη στον άνθρωπο. «Η μαύρη χήρα, και η παραλλαγή της μαύρης χήρας που βρίσκεται στην Ευρώπη, και η καφέ αράχνη ερημίτισσα που βρίσκεται και στη χώρα μας» είναι οι αράχνες με δηλητήριο.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο 48χρονος φέρεται να τσιμπήθηκε από καφέ αράχνη ερημίτισσα.
Το τσίμπημα της αράχνης προκαλεί συνήθως οξύ πόνο ο οποίος διαπιστώνεται άμεσα. Σε περίπτωση που περάσουν ώρες το δηλητήριο πηγαίνει στο αίμα και προκαλεί διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και συμπτώματα όπως ταχυπαλμίες, εφιδρώσεις, μυϊκούς σπασμούς, αρρυθμίες και απότομο αύξηση της πίεσης.
«Σε κάποιες βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα, αιμόλυση και ακόμα οξεία νεφρική ανεπάρκεια» ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου. Πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά και οι άνθρωποι με μικρό σωματικό βάρος. Ο ίδιος τόνισε πως αντίδοτο για το τσίμπημα της καφέ αράχνης δεν υπάρχει ενώ σε κάποιες χώρες, της Νότιας Αμερικής, έχουν κάποια μεμονωμένα κατασκευάσματα.
«Δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια μας ή τα πόδια εκεί που δεν βλέπουμε πρώτα σηκώνουμε το ξύλο ή την πέτρα, βλέπουμε τι υπάρχει και μετά βάζουμε τα χέρια μας», συμβούλεψε ο κ. Χατζηγεωργίου.