Η (εισαγόμενη) πανώλη καθιστά «απαγορευμένα» τα ελληνικά αρνιά αλλά κανείς δεν ελέγχει τις εισαγωγές από τη Ρουμανία

Η Ρουμανία είναι η χώρα που δείχνουν ως πηγή της πανώλης οι ελληνικές Αρχές, στις προσπάθειές τους να ιχνηλατήσουν τη διαδρομή της

Must Read

Η κατάσταση με την πανώλη των αιγοπροβάτων στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς, μετά τις θανατώσεις χιλιάδων ζώων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ακολουθούν οι ελλείψεις και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από την -παράνομη- εισαγωγή αμνοεριφίων.

Μάλιστα, ενώ οι ελληνικές Αρχές επιχειρούν να ιχνηλατήσουν τη διαδρομή της πανώλης, δείχνοντας ως πηγή της τη Ρουμανία, και να εκριζώσουν τη νόσο, οι Ρουμάνοι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως συνεχίζουν κανονικά τις εξαγωγές προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του OPEN, συνεχίζουν απτόητοι το εμπόριο των αιγοπροβάτων, αλλά με τη συνδρομή των PCR test. Σε έγγραφο τους προς το κανάλι, οι ρουμανικές Αρχές αναφέρουν ότι ακολουθούν πιστά τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον περιορισμό της πανώλης.

Όμως, την ίδια ώρα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι φωνάζουν για το καθολικό λουκέτο στα σφαγεία έως την προσεχή Κυριακή και εκφράζουν φόβους για Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνί και κατσίκι στο τραπέζι, αλλά και για φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Αντί να απαγορεύσουν την εισαγωγή από τη Ρουμανία, απαγόρευσαν τα δικά μας τα αρνιά εν μέσω Δεκαπενταύγουστου και φέρνουν αρνιά από τη Ρουμανία. Πέρσι το αρνί εισαγωγής κόστιζε 9-10 ευρώ σήμερα κοστίζει 9-13 ευρώ», ανέφερε στον σταθμό ο κτηνοτρόφος Θωμάς Μόσχος, προσθέτοντας «γιατί να φέρνουν από το εξωτερικό και να μην σφάζουν τα δικά μας;»

Στο όνομα του κέρδους κάποιοι «παίζουν» με την εγχώρια κτηνοτροφία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σαταλιάς μιλώντας στο OPEN είπε ότι «κάποιοι παίζουν στο όνομα του κέρδους με την κτηνοτροφία, με την οικονομία της χώρας, με τη διατροφή της χώρας. Το φαινόμενο είναι τραγικό. Το ίδιο έκαναν και με τη φέτα. Νιώθουν ατιμωρησία».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας τονίζει ότι η απόφαση που έχει πάρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να μην μετακινούνται τα ζώα, ούτε να σφάζονται σε όλη την επικράτεια, «πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά, θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη, καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολλά παραπάνω κρούσματα από ότι στην Ελλάδα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται η όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής».

Για να αρθεί το αδιέξοδο, πάντως, ο ΣΕΚ προτείνει στο υπουργείο μια σειρά από μέτρα, όπως:

  • την εμβολιακή κάλυψη των αιγοπροβάτων με ευθύνη της πολιτείας και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες
  • να αρθεί η απαγόρευση σφαγής, τουλάχιστον των αρνιών στις περιφέρειες ή νομούς, που μετά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα
  • να συγκληθεί, με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, σύσκεψη εργασίας με τις Εθνικές Οργανώσεις των κτηνοτρόφων

Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This