Στέφανος Τσιτσιπάς: Κάκιστο πρότυπο για τη νέα γενιά

Ο αθλητής που ξεφτιλίζει τους γονείς του δημοσίως, παλιότερα έβρισε τη μητέρα του, τώρα τον πατέρα του και έπειτα ζήτησε συγγνώμη... απολύοντάς τον

Must Read

Κανένας μεγάλος αθλητής δεν επιλέγει ο ίδιος να γίνει πρότυπο για τα παιδιά. Τα παιδιά κάθε εποχής είναι που διαλέγουν ποιους θα έχουν για πρότυπά τους. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ένας απ’ αυτούς.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ένας τενίστας που φτάνει σε τελικούς γκραν σλαμ και στο Νο3 μόλις στα 22 του συγκεντρώνει πολλά βλέμματα πάνω του. Απ’ όλο τον κόσμο, και όχι μόνο από τη χώρα του. Ασφαλώς, κερδίζει και τον θαυμασμό πολλών πιτσιρικάδων. Αυτή είναι και η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Η καταξίωση για έναν αθλητή, οποιουδήποτε σπορ, έρχεται να του προσθέσει κι ένα μεγάλο βάρος. Οτι οφείλει να συμπεριφέρεται ως πρότυπο και ως πηγή έμπνευσης για τους μικρούς του «ακολούθους».

Ομως, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τους απογοητεύει. Κάθε σπουδαίος στο άθλημά του δεν αρκεί μόνο να έχει ταλέντο και όρεξη για προπόνηση. Χρειάζεται και ακόμα ένα χαρακτηριστικό πρωταθλητισμού: Ατσάλινο νευρικό σύστημα σε συνθήκες υψηλής πίεσης. Το «γερό στομάχι», όπως λέμε. Κι αυτό το στοιχείο ο Τσιτσιπάς δεν το διαθέτει, με συνέπεια να εκτίθεται διαρκώς.

Προχθές έβρισε χυδαία τον πατέρα-προπονητή του, που ήταν στην εξέδρα του γηπέδου στο Μόντρεαλ, σε κοινή θέα και εν ώρα αγώνα. Ο ίδιος το συνέχισε λίγο μετά, λέγοντας ότι «ο πατέρας μου δεν είναι πολύ έξυπνος», συνεχίζοντας τις προσβολές και εκφράζοντας παράπονα για το κοουτσάρισμά του. Χθες υποχρεώθηκε, λόγω του σάλου που ξέσπασε στα social media, να ζητήσει συγγνώμη, κρίνοντας τη συμπεριφορά του ως «απαράδεκτη», επειδή «έχασα τον έλεγχο», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι απολύει τον πατέρα του από προπονητή.

Οποιαδήποτε απόπειρα να δικαιολογηθεί ο τρόπος που εξευτέλισε τον πατέρα του σε live μετάδοση ο Τσιτσιπάς είναι αποτυχημένη, επειδή το ίδιο είχε κάνει και με τη μητέρα του όταν, πέρυσι, σε αγώνα του στη Ρώμη άρχισε να τη βρίζει διώχνοντάς την από το γήπεδο. Η ίδια προσπαθούσε να κρατήσει τα δάκρυά της για να μη δείξει τι ένιωθε όταν οι κάμερες κέντραραν πάνω της.

Τότε έσπευσε ο πατέρας του Απόστολος να τον… δικαιολογήσει: «Δεν είναι τίποτα, παρά μόνο μία ένταση μεταξύ μητέρας και γιου. Η μητέρα του λειτούργησε με το αίσθημα της μάνας και προσπάθησε να βοηθήσει το παιδί της». Είναι ο Απόστολος Τσιτσιπάς που σε ένα ματς με τον Κύργιο, το 2020, φώναζε στον γιο του: «Αστείος είναι, τίποτα άλλο! Ενας αστείος είναι! Εσύ τον κάνεις ήρωα, να ξέρεις».

Το τι συμβαίνει στην οικογένεια Τσιτσιπά -και του κάθε Τσιτσιπά, δεν αφορά κανέναν. Ο Στέφανος είναι ενήλικας, 26 ετών, υψηλά αμειβόμενος και επιτυχημένος επαγγελματίας αθλητής. Γι’ αυτό κρίνεται ως τέτοιος, όχι οικογενειακώς. Αν ο Τσιτσιπάς έχει προβλήματα με την οικογένειά του, όφειλε να ξέρει ως ενήλικας ότι πρέπει να τα λύνει κατ’ ιδίαν, όχι την ώρα των αγώνων του, μετατρέποντας τα ματς σε reality shows και «Οικογενειακές Ιστορίες».

Τοξική εικόνα

Δεν γίνεται ένας επαγγελματίας τενίστας τέτοιου βεληνεκούς να κάνει τις διοργανώσεις «Παρατράγουδα», επειδή έχει διάφορα προβλήματα με τη μητέρα του και τον πατέρα του. Το αν θέλει να έχει σχέσεις μαζί τους ή όχι, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Δεν μπορεί, όμως, ως 26χρονος να μεταθέτει τις ευθύνες του πάντα σε άλλους. Ο Τσιτσιπάς δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι πολλά παιδιά τον έχουν ως πρότυπο. Και η εικόνα του, να φέρεται έτσι στους γονείς του δημοσίως ξανά και ξανά, είναι τοξική.

Ομως, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που προκύπτουν κατά καιρούς και δείχνουν ότι ο Τσιτσιπάς είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οπως το 2019, όταν σχολίαζε επιπόλαια: «Αραγε, όσες παρκάρουν χάλια να έχουν άπλυτα πιάτα;», με τον ίδιο να αφαιρεί το σχόλιο ύστερα από αντιδράσεις άλλων χρηστών.

Το 2022, όταν ξεσπούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο τενίστας έγραφε ότι «το Μαλιμπού είναι μαγικό μέρος». Αλλες φορές αναρτούσε ότι «ο μισθός σου είναι δωροδοκία», πως «οι δήμοι θα πρέπει να φυτεύουν οπωροφόρα δέντρα για να βοηθήσουν στη σίτιση των αστέγων» και ότι «κάποιος πρέπει να χτίσει ένα κατάστημα Harrods στην Ελλάδα».  Πάντα δυσκολευόταν να καταλαβαίνει τα λάθη του και έτσι δεν τα σταμάτησε ποτέ: «Αυτό που συνέβη με το Harrods δεν το κατάλαβα ποτέ, επειδή οι προθέσεις μου ήταν τελείως διαφορετικές απ’ αυτό που κατάλαβε ο κόσμος», έλεγε μετά.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι αθλητές επιπέδου Τζόκοβιτς, Ναδάλ ή Φέντερερ θα έχαναν ποτέ σε τέτοιον βαθμό την ψυχραιμία τους, ώστε θα γύριζαν προς την κερκίδα για να βρίζουν τους γονείς τους με τέτοιον τρόπο. Είτε ήταν προπονητές τους είτε όχι.

Σήμερα η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για αθλητές-πρότυπα σε όλα, που κάνουν σπουδαία πράγματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως ο Μίλτος Τεντόγλου ή ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο Τσιτσιπάς, όμως, είναι ένας σημαντικός αθλητής και μέχρι εκεί. Χρειάζεται να κάνει restart στον τρόπο που εκφράζεται και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα συμπεριφοράς του. Κυρίως, όμως, στο πού αναζητά τις ευθύνες όταν δεν τα καταφέρνει.

Ολοι γνωρίζουν ότι ειδικά στα ατομικά σπορ πάνω από τον κάθε προπονητή είναι η ιδιοσυγκρασία του παίκτη. Αυτή κάνει τη διαφορά. Αν κάτι γίνεται σίγουρα αντιληπτό, είναι ότι ο υψηλός πρωταθλητισμός δεν είναι πάντα όπως φαίνεται. Και, κυρίως, δεν τον αντέχουν όλοι…

Βιογραφικό

Επαγγελματίας τενίστας

Γεννήθηκε το 1998 στην Αθήνα. Οι γονείς του ήταν επαγγελματίες τενίστες. Από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με το σπορ, αρχικά στη Γλυφάδα και το 2018 προκρίθηκε στον τελικό του ΑΤP 500 της Βαρκελώνης. Εχει συμμετάσχει σε δύο τελικούς γκραν σλαμ, το 2021 και το 2023. Το 2021 βρέθηκε στην υψηλότερη θέση της πρώτης δεκάδας των κορυφαίων τενιστών (Νο 3), ενώ σήμερα είναι στο Νο 11. Είναι ο κορυφαίος Ελληνας τενίστας όλων των εποχών και το σύνολο των κερδών του στην έως τώρα επαγγελματική του καριέρα ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Τα παιδιά που βρίζουν τους γονείς τους έχουν χαμηλή νοημοσύνη, είναι ατομιστές και αχάριστοί, με υπερ εγώ που θα τους οδηγήσει στην κόλαση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This