Ασημένιοι με 32 μετάλλια οι Έλληνες ναυαγοσώστες

Μια λαμπρή ιστορία έγραψε η Εθνική Ελλάδος που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην τελική κατάταξη του Μεσογειακού Πρωταθλήματος

Must Read

Την ώρα που οι πνιγμοί λουομένων έχουν μετατραπεί σε μάστιγα για τη χώρα εν μέσω της τουριστικής σεζόν κι ενώ οι ναυαγοσώστες είναι… δυσεύρετοι, η Εθνική Ελλάδος έγραψε τη λαμπρότερη σελίδα στην ιστορία του αθλήματος, που προστατεύει τη δημόσια υγεία, με την «κολοσσιαία» κατάκτηση 32 μεταλλίων και της δεύτερης θέσης στην τελική κατάταξη του Μεσογειακού Πρωταθλήματος Ναυαγοσωστικής!

Η Μεσογειακή Συνομοσπονδία Ναυαγοσωστικής (MLC), μέλος της οποίας είναι και η Ενωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ), ιδρύθηκε το 2022, για να διαδώσει την αθλητική ναυαγοσωστική. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε στη Ρώμη, 25-27 Ιουλίου, το πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 αθλητές από οκτώ χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Ισπανία, Σλοβενία).

H αιώνια πόλη, που στην αρχαιότητα φημιζόταν για τη διεξαγωγή αγώνων που αφαιρούσαν ζωές στο Κολοσσαίο, επανασυστήθηκε ως η πόλη που φιλοξένησε αγώνες που σώζουν ζωές. Ειδικότερα, στο εκπληκτικό «Stadio del Nuoto» έμελλε να γραφτεί η πιο συναρπαστική σελίδα στην ιστορία της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα.

Την Εθνική ομάδα αποτελούσαν οι Στάθης Αβραμίδης (προπονητής, manager, αθλητής), Μιχάλης Γλυνάτσης (προπονητής, αρχηγός αθλητών, αθλητής), Φώτης Ζηάς (Βοηθός) και φοιτητές και πτυχιούχοι ΣΕΦΑΑ Αθηνών, παγκόσμιοι πρωταθλητές τεχνικής κολύμβησης, πανελλήνιοι και πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές ναυαγοσωστικής.

Συγκεκριμένα, την ομάδα συμπλήρωναν οι Χρήστος Μπόνιας, Κωνσταντίνος Σκορδόπουλος, Γιάννης Ιωακειμίδης, Εφραίμ Χαλκιάς, Γιάννης Μπρούτζος, Διονύσης Ασημακόπουλος, Χριστόφορος Δεληγιάννης, Ειρήνη Ντόλου, Εβελίνα Κοκκίνου, Κατερίνα Μανιάτη, Ιωάννα Σπανάκη, Ελενα Κηρύκου, Αννα Διαγγελάκη – οι αθλητές είναι φοιτητές.

Συγκίνηση

Στην τελετή έναρξης, η Ελλάδα παρέλασε τιμητικά, μπαίνοντας πρώτη στο κολυμβητήριο, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τη σημαία κρατούσε ο Μιχάλης Γλυνάτσης και σε μια ανατριχιαστική στιγμή ακούστηκε από τα μεγάφωνα ηχητικό αφιέρωμα για τον John Martin, μέγα ιππότη ναυαγοσωστικής, που απεβίωσε πρόσφατα. Τον όρκο εκφώνησε ο παλαιότερος αθλοσώστης της ομάδας, Εφραίμ Χαλκιάς.

Ο «πατέρας» της MLC και γενικός γραμματέας της ILS, dr Harald Vervaecke, χαιρέτισε τους αγώνες, τονίζοντας: «Συγχαίρω τους διοργανωτές και καλωσορίζω τους αθλητές σε αυτούς τους αγώνες». Ο πρόεδρος MLC, Dott Giorgio Quintavalle, και ο γενικός γραμματέας MLC, δρ Στάθης Αβραμίδης, απένειμαν τον τίτλο του επίτιμου ισόβιου μέλους στους dr Vervaecke, Wim Nuyens (πρόεδρος Αθλητικής Επιτροπής, European Life Saving Federation), Πόλυ Παλλίκαρο (μέλος Δ.Σ., ILSE). Στη συνέχεια, ο Quintavalle κήρυξε την έναρξη των αγώνων: «Αθλοσώστες, καλώς ήλθατε στο 1ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής».

Ακολούθησαν συγκινητικές στιγμές, αφού η Εθνική Ελλάδος σημείωσε πολλές επιτυχίες, κατακτώντας 32 μετάλλια (20 ασημένια, 12 χάλκινα). Με τον τρόπο αυτό κατετάγη δεύτερη στη γενική κατάταξη και πραγματοποίησε την πιο επιτυχημένη εμφάνιση στην ιστορία της Ελλάδας όλων των εποχών σε διεθνή διοργάνωση αθλητικής ναυαγοσωστικής.

«Πέντε χρόνια από την ίδρυσή της, η Ενωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος κερδίζει ακόμα μία κορυφή. Εχοντας συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνείς, ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες, σήμερα δικαιώνονται το όραμα και ο ιδρώτας μας. Ευχαριστώ αθλητές, υποστηρικτές, χορηγούς και φίλους της Εθνικής ομάδας. Ευχαριστώ και όσους μας δυσκόλεψαν στο παρελθόν, γιατί εξαιτίας τους το κατόρθωμά μας είναι μεγαλύτερο και αποκτά διδακτικό χαρακτήρα. Το φως επικράτησε! Παρά το άλμα προόδου, το μέλλον είναι ασαφές» ανέφερε, μιλώντας στη «δημοκρατία», ο «πατέρας» του αθλήματος στην Ελλάδα Στάθης Αβραμίδης, και συνέχισε:

«Ομως, εάν έπρεπε να τερματίσω το συναρπαστικό ταξίδι που ξεκίνησα το 2011 για τη γέννηση και τη διάδοση του αθλήματος με τον ρομαντισμό και την αφέλεια του πρωτάρη, θα ήμουν πλήρης! Απαιτούνται συμμαχίες ώστε η επιτυχία να είναι πανσέληνος και όχι διάτων αστέρας!».

Ο ίδιος έκανε λόγο και για το φαινόμενο των πνιγμών λουομένων, που εντείνεται αυτό το διάστημα, τονίζοντας πως η αθλητική ναυαγοσωστική αποτελεί ένα θαυμάσιο και καινοτόμο μέσο πρόληψης. «Αφιερώνουμε την επιτυχία μας στη μνήμη όσων χάθηκαν στο νερό και φέτος. Η απόκτηση γνώσεων πρόληψης και διάσωσης μέσω του αθλητισμού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρουμε υπηρεσιακή ετοιμότητα στους επαγγελματίες ναυαγοσώστες και να εμποδίσουμε τους λουομένους να μετατραπούν σε θύματα πνιγμού. Η ενασχόληση με την αθλητική ναυαγοσωστική σώζει ζωές» είπε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΕΑΝΕ και προπονητής της Εθνικής Ομάδας, Στάθης Αβραμίδης.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This