Πύρινη κόλαση στην Αττική: Απανωτές εκκενώσεις οικισμών – Κάηκαν σπίτια σε Βαρνάβα και Νέο Μάζι Μεγάρων

«Αν ξεκινήσει μια φωτιά, δύσκολα ελέγχεται», προειδοποίησε για σήμερα και αύριο ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Must Read

Ανεξέλεγκτα μαίνονται προς ώρας τα δύο πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στην Αττική, με τον Βαρνάβα και τα Μέγαρα να βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες στο «μάτι του κυκλώνα», με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν από την πρώτη στιγμή για την κατάσβεσή τους και όσους βρίσκονται στις εν λόγω περιοχές να λαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα από το 112.

Όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα, η κατάσταση είναι σαφώς πιο δύσκολη, καθώς η φορά των ανέμων αλλάζει διαρκώς, με την έντασή τους να δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών. Στην περιοχή καίγονται σπίτια, ενώ ήχησε το 112 για εκκένωση της περιοχής Μοναστήρι Παναγιάς προς Καπανδρίτι.




Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η πυρκαγιά στον Βαρνάβα έχει σπάσει σε δύο μέτωπα, με το ένα να κατευθύνεται προς Καπανδρίτι και το άλλο προς την πλευρά της λίμνης του Μαραθώνα. Ως εκ τούτου, ήχησε εκ νέου το 112, καλώντας σε εκκενώσεις των περιοχών Βόθωνας, Καλέντζι, και Πουρίθι, με κατεύθυνση προς Μαραθώνα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την κατάσβεση της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς επιχειρούν 120 πυροσβέστες με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 23 οχήματα, ενόσω επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις από αέρος.

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στο Βαρνάβα, η Τροχαία πραγματοποιεί εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

  • επαρχιακή οδός Καπανδριτίου – Βαρνάβα
  • επαρχιακή οδός Γραμματικού – Βαρνάβα
  • επαρχιακή οδός Παραλία Βαρνάβα – Βαρνάβας

«Έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια και κινδυνεύουν σπίτια», είπε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Μεγαρέων, Παναγιώτης Μαργέτης, για τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή Νέο Μάζι.

Σημειώνεται πως για τη φωτιά στο Νέο Μάζι Μεγάρων νωρίτερα είχε ενεργοποιηθεί το 112, καλώντας όσους βρίσκονται στην περιοχή να απομακρυνθούν προς Αιγειρούσες.

Στα Μέγαρα επιχειρούν 48 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου της 1ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, καθώς επίσης εθελοντές πυροσβέστες και πολίτες που μάχονται να σώσουν τις περιουσίες τους. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σημειώνεται, επίσης, πως λόγω της πυρκαγιάς στα Μέγαρα, υπάρχει εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

  • Παραλιακή Αλεποχωρίου – Σχίνου και δρόμος Μαζίου προς οικισμό Νέο Μάζι
  • Παραλιακή Αλεποχωρίου – Σχίνου και Ανώνυμη οδός προς την ιερά Μονή Αγίου Μακρυνού
  • Περιφερειακή οδός Μεγάρων – Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες από την Θέση Σίστρατα
  • Παραλιακή Αλεποχωρίου – Σχίνου στο ρεύμα προς Σχίνο στο ύψος του καταστήματος Αιγειρούσες στην περιοχή του Αλεποχωρίου




Λαγουβάρδος: Σήμερα και αύριο οι πιο δύσκολες μέρες

Εξαιρετικά δύσκολος θα είναι ο έλεγχος μιας φωτιάς σήμερα Κυριακή 11 και αύριο Δευτέρα 12 Αυγούστου σε περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, προειδοποιεί ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως οι ισχυροί άνεμοι σε κάποιες περιοχές θα φτάσουν ακόμα και τα 80 με 90 χιλιόμετρα την ώρα, με την κατάσταση να γίνεται ακόμα δυσκολότερη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. «Αυτό που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη είναι η παρατεταμένη ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος και πρόσθεσε: «Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθιστά τις επόμενες μέρες εξαιρετικά κρίσιμες».

Για σήμερα, Κυριακή, είπε πως αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα για την πρόκληση δασικής πυρκαγιάς, λόγω των ήδη πολύ ισχυρών ανέμων, ιδίως στην Αττική και την Πελοπόννησο. «Αν ξεκινήσει μια πυρκαγιά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ελέγξουμε», σημείωσε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση.

Σχετικά με τις γενικότερες κλιματικές συνθήκες, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος κατέγραψαν ρεκόρ θερμοκρασιών όλων των εποχών, με τον Ιούλιο να χαρακτηρίζεται από καύσωνα διάρκειας 16 ημερών. «Αν συνεχιστεί έτσι ο Αύγουστος, θα μπορούμε να μιλάμε για το θερμότερο καλοκαίρι που έχουμε βιώσει στη χώρα μας», σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα. «Αυτή η παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για την ανθρώπινη υγεία», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι πόλεις θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στο μέλλον, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για περισσότερους χώρους πρασίνου.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Υπήρχε για φέτος ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών από τον Εντι Ράμα και τους συμπατριώτες τους. Πολλοί από εμάς το λέγαμε στην κυβέρνηση, αλλά αυτοί ως συνήθως μας έγραψαν στα αρχίδια τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This