Καίγονται σπίτια και οχήματα από τη μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα – Εκκένωση και για Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα

«Στη μεγάλη πυρκαγιά επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών», ανέφερε στη βραδινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ

Must Read

Η νύχτα πέφτει, αλλά η μεγάλη καταστροφική φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα παραμένει ανεξέλεγκτη, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις σε χρόνο ρεκόρ βοηθούμενη και από τους πολύ ισχυρούς ανέμους που φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία να στέλνει απανωτά μηνύματα για εκκενώσεις χωριών και οικισμών της ΒΑ Αττικής μέσω του 112.

Το πιο πρόσφατο μήνυμα, μάλιστα, αφορά στους οικισμούς της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας, με τους κατοίκους να καλούνται να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς Κηφισιά.

Τα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής είναι διάσπαρτα, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο της κατάσβεσης, με τις αναφορές για καμένες κατοικίες, αλλά και για λιποθυμικά επεισόδια πολιτών, εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, να αυξάνονται διαρκώς. Άλλωστε, ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά έχει φτάσει να καλύψει ολόκληρο τον αττικό ουρανό.




Την ίδια ώρα, πάρα πολλές είναι και οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων, που έλαβε η ΕΛ.ΑΣ., ενώ νωρίτερα έλαβε χώρα και ο απεγκλωβισμός περίπου 25 ατόμων σε κομβόι αυτοκινήτων που προσπαθούσαν να αποχωρήσουν από την περιοχή του Βαρνάβα, υπό τον συντονισμό των ομάδων ΟΠΚΕ.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχου Βασίλη Βαθρακογιάννη, στη μεγάλη πυρκαγιά στο Βαρνάβα επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Μέχρι το τελευταίο φως, εξάλλου, από αέρος επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής:

«Η πυρκαγιά στις Αιγειρούσες Μεγάρων είναι σε ύφεση.

Στο Βαρνάβα Αττικής, παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση αφού η πυρκαγιά εξελίσσεται ανάμεσα σε κατοικίες έχοντας προκαλέσει και ζημιές.

Παρά το ότι το πρώτο εναέριο μέσο, εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη, 5 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, και σε 10 λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν αστραπιαία, δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά, με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 10 μηνύματα από το 112. Τα τελευταία 4 μηνύματα εκδόθηκαν για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διασώσεις πολιτών, που εγκλωβίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν.

Επειδή σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έχουν εγκλωβιστεί και πυροσβέστες και επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι και τις επόμενες ώρες, επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά προκειμένου να ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής».




Σημειώνεται πως αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε διυπουργική συντονιστική σύσκεψη αναφορικά με τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό τους.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., οι εκτροπές κυκλοφορίες που είναι σε ισχύ στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς είναι οι εξής:

  • Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα
  • Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα
  • Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα-Βαρνάβας
  • Από τον οικισμό Καλέντζι, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γραμματκό
  • Λεωφόρος λίμνη Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  • Λεωφόρος Μαραθώνος από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου
  • Λεωφόρος Γραμματικού, από το ύψος του Μαραθώνα

Με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί με ανακοίνωσή του τους κατοίκους σε όλες τις πληγείσες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς, κολόνες ή άλλα στοιχεία του Δικτύου, τα οποία είτε βρίσκονται στο έδαφος, είτε παρουσιάζουν εμφανείς ζημιές.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαπιστώσει την ύπαρξη στοιχείων του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές, παρακαλείται να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ στο 800 400 4000 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This