Δραματικές στιγμές στην Ανατολική Αττική: Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα – Νέα μέτωπα σε Πεντέλη, Γραμματικό και Ανατολή

Εκκενώνονται τα νοσοκομεία Πεντέλης και επτά ακόμη περιοχές - Παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα - Επί ποδός 510 πυροσβέστες

Must Read

Νύχτα απόλυτου τρόμου ήταν η χθεσινή όχι μόνο για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά και για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, υπό την απειλή της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει από το μεσημέρι της Κυριακής τα πάντα στο πέρασμά της. Αμέτρητα σπίτια, αυτοκίνητα και στρέμματα γης έχουν μετατραπεί σε στάχτη σε Βαρνάβα και Διόνυσο, με το πρώτο φως της ημέρας να αποκαλύπτει εικόνες φρίκης.

Η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κινείται με φρενήρεις ρυθμούς, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να είναι δυσοίωνες για την σημερινή ημέρα. Μάλιστα, εκτείνεται σε τρία μεγάλα μέτωπα, σε Γραμματικό, Ανατολή και Πεντέλη με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

 

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως εννέα πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, λόγω των πυκνών καπνών που έχουν σκεπάσει την Αττική. Τέσσερις από τους ασθενείς (οι τρεις από την Σταμάτα) έχουν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο και τρεις στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου. Η κατάσταση των ασθενών δεν εμπνέει ανησυχία.

«Έχει κάψει πολλά σπίτια, καταστράφηκε όλος ο Βαρνάβας. Είναι κομβικό σημείο να μην ανέβει η φωτιά στο βουνό. Πρέπει να επικεντρωθούν εδώ οι προσπάθειες. Αρκετοί κάτοικοι έφυγαν, αρκετοί έμειναν και έσωσαν τα σπίτια τους. Δεν μπορούν να τα εγκαταλείψουν», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Γ. Ηλίας.

ποοοο

 

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 ηχούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που η φωτιά εξακολουθούσε να καίει ανεξέλεγκτα, τόσο προς τον Μαραθώνα, όσο και προς την Πεντέλη. Ειδικότερα, στις 6:05 εστάλη μήνυμα για όσους βρίσκονται σε Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα να κατευθυνθούν προς Ραφήνα για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα μήνυμα για όσους είναι στον οικισμό Ανατολή στους οποίους ζητήθηκε να κατευθυνούν προς Νέα Μάκρη.

Είχε προηγηθεί λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα μήνυμα του 112 που προειδοποιούσε τους κατοίκους σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Την ίδια ώρα, επτά νέες περιοχές εκκενώνονται στην Πεντέλη, ενώ εντολή εκκένωσης έχει δοθεί στο νοσοκομείο Παίδων Πέντελης και στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 4:30 τα ξημερώματα και τα συνολικά 29 παιδιά που νοσηλεύονταν εκεί (πέντε στη ΜΕΘ και 24 σε απλές κλίνες), μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού και στο Αγία Σοφία.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΕΔΗΝ, μίλησε νωρίτερα σε τηλεοπτική εκπομπή για την εκκένωση στο νοσοκομείο Παίδων.

«Ζούμε άλλη μία καταστροφή. Η συνάδελφοί μου είναι σε ετοιμότητα. Στις 4.30 το πρωί εκκενώθηκε το Παίδων Πεντέλης. 29 παιδάκια μεταφέρθηκαν στα άλλα δύο νοσοκομεία. Νοσηλεύονται 5 άτομα στο ‘Σισμανόγλειο’ εκτός κινδύνου για αναπνευστικούς λόγους και 5 στο ‘Αμαλία Φλέμινγκ’ για κοινωνικούς λόγους καθώς έχουν καεί τα σπίτια τους. Δεν έχω εικόνα για κάποιον σοβαρά τραυματία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών»

«Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη, όμως παρά τις προσπάθειες η πυρκαγιά εξελίχθηκε με ταχύτητα και αυτή τη στιγμή κινείται προς την κατεύθυνση της Πεντέλης, έχει εξαπλωθεί στο Πεντελικό όρος», τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα διαδοχικά μηνύματα από το 112 για εκκένωση περιοχών. «Στάλθηκε στις 04:52 από το 112 μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια. Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα. Στις 05:45 ενημερώθηκαν επίσης οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας να είναι σε ετοιμότητα», ανέφερε και συνέχισε:

 «Οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών».

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία τεράστια επιχείρηση της Πυροσβεστικής, τονίζοντας πως στο ανεξέλεγκτο μέτωπο επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή των συναρμόδιων φορέων. Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν σε δύο κύκλους 32 εναέρια μέσα.

«Η φωτιά μας ήρθε από το βουνό, σε χρόνο dt»

«Είναι πολύ δύσκολες ώρες, η φωτιά μας ήρθε από το βουνό, σε χρόνο dt. Είναι δύσκολα, περιμένουμε τα εναέρια, έχουμε ελέγξει τις περιοχές και τα σπίτια. Κινδύνευσε και το ΠΙΚΠΑ και το νοσοκομείο και το 414», ανέφερε η Αναστασία Κοσμοπούλου, δήμαρχος Πεντέλης και συνέχισε:

«Το θέμα είναι πλέον να μην καούν τα σπίτια, δίνουμε μάχη. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές είναι επί ποδός».

 

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Νωρίτερα, τα ξημερώματα, έγινε γνωστό πως ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα παρελήφθη από ασθενοφόρο του κέντρου Υγειας Νέας Μάκρης με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια και οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 251 Γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρει εγκαύματα 2ου βαθμού τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από πλαστικούς χειρούργους.

«Έχουν καεί τουλάχιστον 20 σπίτια στον Βαρνάβα, ένα και εντός του οικισμού. Αν δεν σηκωθούν τα εναέρια η φωτιά θα καίει για πέντε μέρες. Από το πεζοπόρο δεν μπορούν να την πλησιάσουν. Μόνο όταν θα είναι χαμηλές οι φλόγες θα μπορέσουν. Έχουμε δει να καίγονται σπίτια, αυτοκίνητα και ζωάκια. Η φωτιά είναι πολύ δυνατή», δήλωσε ο Παναγιώτης Κατσίκης εθελοντής πυροσβέστης στον Βαρνάβα.

Ο Νικόλαος Λαυράνος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, επεσήμανε νωρίτερα πως έχουν σπεύσει στο σημείο ώστε να βοηθήσουν δυνάμεις και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και άκρως επιθετική. Αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις επίγειες δυνάμεις και στα εναέρια μέσα. Τα πιο επικίνδυνα μέτωπα είναι τρία και σκοπός είναι να οριοθετηθεί όσο το δυνατόν γίνεται η φωτιά. Και στη συνέχεια να γίνει ένα καλύτερος έλεγχος της κατάστασης. Το βασικό είναι να μη κινδυνέψει άνθρωπος», επεσήμανε και συνέχισε:

«Τα πυροσβεστικά έφτασαν ταχύτατα, αλλά οι συνθήκες ήταν τέτοιες χθες που ακόμα και πέντε λεπτά να άργησαν, ήταν αργά για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχουν έρθει δυνάμεις(πυροσβέστες) από τα ξημερώματα από την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Είμαστε σε επιφυλακή».

Επί ποδός και ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου

«Όλη τη νύχτα ήμασταν σε ετοιμότητα και τα μηχανήματα και το δυναμικό. Εκκενώσαμε το Δασαμάρι και τον Άγιο Σπυρίδωνα, φεύγει κόσμος και από το Ντράφι και από άλλες περιοχές», ανέφερε αρχικά η δήμαρχος Ραφήνας, Πικερμίου, Δήμητρα Τσέβα και συνέχισε:

«Φυσικά υπάρχει αναστάτωση, όταν αφήνουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι. Τους κατεβάζουμε στα ΚΑΠΗ, στο Δημαρχείο. Η φωτιά δεν απειλεί εμάς, αλλά επειδή οι άνεμοι πρόκειται να ενισχυθούν κι άλλο, παίρνουμε τα μέτρα μας». 

 

Σύμφωνα με νεότερη εξέλιξη, πριν από λίγη ώρα, εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Ραφήνας λόγω της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στο Διόνυσο.

«Έχει ξεκινήσει η ένταση του ανέμου πάλι και γι αυτό έχουμε μία αναζωπύρωση στην Ραπεντώσα. Επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις εκεί. (Για να πάει ο κόσμος) υπάρχει το Πολιτιστικό Κέντρο και το γήπεδο της Άνοιξης όπως και το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου», δήλωσε νωρίτερα, η Κατερίνα Μαϊχόσογλου, δήμαρχος Διονύσου.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Βαρνάβα-Σταμάτα-Δροσιά-Διόνυσο και Πεντέλη λόγω της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης.

Αναλυτικά οι εκτροπές κυκλοφορίας:

1) λεωφόρος Μικροχωρίου

2) Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

3) είσοδος οικισμού Βαρνάβα

4) λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς λίμνη Μαραθώνα

5) Μαντα και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα

6) έξοδος χωριού Γραμματικού

7) λεωφόρος Διονύσου θέση Ανατολή

8) λεωφόρος Διονύσου και Θησέως

9) Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα

10) λεωφόρος Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως

11) Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας

12) Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή

13) λεωφόρος Δροσιάς – Σταμάτας και Μακαρίου

14) λεωφόρος Μαραθώνος και λεωφόρος Πιπεροπούλου

15) λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως

16) λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού

17) λεωφόρος Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών

18) λεωφόρος Διονύσου και λεωφόρος Καΐρη

19) λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου

20) κόμβος Αγ. Στεφάνου

21) λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας

22) λεωφόρος Διονύσου και Ρόδων

23) Γραμματικό προς Καλέτσι

24) «my market» Γραμματικού προς Ανω Σούλι

25) Σκούφου και Διονύσου

26) Βασιλέως Γεωργίου β και Ιπποκράτους

27) Κλεισθένους και Αναπαύσεως

28) Πεντέλης και Αναπαύσεως

29) Αλεξάνδρου Παναγούλη και Πεντέλης

30) πλατεία Παλιάς Πεντέλης.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Το επιτελικό παρακράτος που λεηλατεί την χώρα
    Είναι ανίκανο να πράξει τα καίρια για την κοινωνία
    Υγεία ,νοσοκομεία διαλυμένα .
    Φωτιές καίνε όλα τα πέριξ ανεξέλεγκτα , οι εχθροί μας είναι οι “φίλοι” τους,… Και διαταγές περνούν από τους ξένους

  2. Εχθές βράδυ αέρα στο Διονυσο δεν ειχε. Οι 500 πυροσβεστες ηταν ΑΦΑΝΤΟΙ στην κατάσβεση.. Κοιτούσαν… ΜΙΑ ΜΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ.. φοβήθηκαν τη φωτιά και κρυφτηκαν.. την αφησαν να περάσει. ΑΡΑ συμπέρασμα. Εξαρτάται απ τη τυχη αν θα καείς ή όχι. Εξαρτάται απ την τυχη αν το σπιτι σου θα καει. Απο τιποτε άλλο. ΑΧΡΗΣΤΟΙ οι ΗΡΩΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ. ΑΧΡΗΣΤΟΙ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This