Πανελλήνιο «μούδιασμα» με τον φρικτό θάνατο της 65χρονης Νάντιας – «Ήταν άγιος άνθρωπος» λέει ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Αττική

Must Read

Την ώρα που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές δίνουν τεράστια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες και τις αναζωπυρώσεις στην Βορειοανατολική Αττική, που δοκιμάζεται για τρίτο 24ωρο από την πύρινη κόλαση, το πανελλήνιο παραμένει «παγωμένο» από τον φρικτό θάνατο που βρήκε η 65χρονη, η οποία εντοπίστηκε αργά χθες το βράδυ απανθρακωμένη, στο Χαλάνδρι.

Η άτυχη Νάντια εργαζόταν στη βιοτεχνία, που έγινε στάχτη και αποκαϊδια, μετά το πέρασμα της λαίλαπας από το Πάτημα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επιχείρηση φαίνεται πως πήρε φωτιά από ένα κλαδί πεύκου, που είχε τυλιχτεί στις φλόγες.

Σε κατάσταση σοκ, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μιλά μία ημέρα μετά την ανείπωτη τραγωδία, για την υπάλληλό του, που έμελλε να αφήσει την τελευταία της πνοή, εγκλωβισμένη στο μπάνιο του μαγαζιού. «Η Νάντια ήταν αστέρι, ένας άγιος άνθρωπος, πολύ καλή. Πιο πολύ στεναχωρήθηκα γι’ αυτήν, για το μαγαζί όχι τόσο, ήταν η κακιά στιγμή. Στην τουαλέτα την βρήκαν απανθρακωμένη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έφυγε, ενώ έβλεπε τι γινόταν με τη φωτιά. Άδικα κάηκε. Ήταν μια χρυσή γυναίκα δεν θα ξαναβρώ σαν αυτήν», αναφέρει, καταρακωμένος, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατασκευής στεφάνων και συνεχίζει:

«Ήταν γύρω στα 65 και καταγόταν από την Μολδαβία. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι σήμερα θα έφευγε και θα γυρνούσε τη Δευτέρα, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί λίγες μέρες ξεκούρασης. Κανονικά θα σχολούσε στις 12.30 το μεσημέρι όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Επειδή όμως η Νάντια δεν ήθελε να χάσει τα μεροκάματο από τις ημέρες που θα έλειπε, μου ζήτησε να δουλέψει λίγο παραπάνω για λίγες μέρες και να τα συμπληρώσει έτσι. Της είπα ότι δεν χρειάζεται, αλλά επέμενε. Ήταν δουλευταρού και τίμια, ένα αστέρι».

Ο ίδιος επισημαίνει πως η φωτιά ήρθε από το πάτημα Βριλλησίων και κατέληγε προς τα κάτω, προς την Κλησθένους. «Πήρε φωτιά το πεύκο και μετά το κλαδί έπεσε πάνω στην επιχείρηση και έγιναν όλα μπουρλότο. Επικρατεί ένα χάος όλα έγιναν κάρβουνο σε λίγα λεπτά», τονίζει ο κ. Κλέαρχος και καταλήγει:

«Εγώ είχα φύγει από τη δουλειά, πήγα για ύπνο, δεν ήμουν εκεί. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βγήκε έξω να φύγει αφού έβλεπε τι γινόταν. Δούλευε 20 χρόνια σε εμάς. Ήταν παντρεμένη και είχε και δύο κόρες».

Χωρίς ενιαίο μέτωπο η φωτιά στην Αττική – Μάχη με διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις

Την ίδια ώρα, νεότερες πληροφορίες από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως η φωτιά παραμένει χωρίς ενιαίο μέτωπο. Εκατοντάδες άνδρες, με οχήματα, αλλά και εθελοντές αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες από τον Βαρνάβα μέχρι τη Νέα Μάκρη και την Πεντέλη, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. Οι άνεμοι πνέουν σχετικά εξασθενημένοι σε σχέση με τις δυο προηγούμενες ημέρες, ωστόσο δεν έχουν κοπάσει.

 

Μία μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τις 5 το πρωί στον οικισμό του Ερυθρού στη Νέα Μάκρη, με τη φωτιά να απειλεί τα σπίτια. Ειδικότερα, η φωτιά στον οικισμό Ερυθρός βρισκόταν μια ανάσα από τα πρώτα σπίτια, με αρκετούς κατοίκους να παραμένουν στο σημείο και με λάστιχα και μάνικες να προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Μαραθώνα, οι φλόγες έχουν «γλύψει» τις αυλές των σπιτιών στον οικισμό.

Λίγα λεπτά μετά τις πέντε τα ξημερώματα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τον οικισμό μέσω Λεωφόρο Μαραθώνος προς Ραφήνα, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις από αέρος με ρίψεις νερού από δύο αεροσκάφη. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή από χθες παραμένει αποπνικτική λόγω των καπνών.

Όπως περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής, οι άνεμοι περίπου στις 2 τη νύχτα φούντωσαν δύο εστίες σε δύσβατο σημείο, οι οποίες μέχρις τις 4 το πρωί είχαν ενωθεί και άρχισαν να κατεβαίνουν προς τα σπίτια. «Η περιοχή έχει εκκενωθεί από ηλικιωμένους παιδιά. Έχουμε μείνει εδώ λίγοι, όσοι μπορούμε. Ήταν πάρα πολύ μεγάλη η φωτιά» είπε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος.

«Έχουν κάνει προσπάθειες να σβήσουν τη φωτιά αλλά με 8 μποφόρ δε σβήνει. Ευτυχώς ο άνεμος την οδηγούσε αλλού που και είχαμε τον χρόνο να προστατέψουμε το σπίτι μας. Έχουμε πληγεί πολλές φορές εδώ, και ξέρουμε τι να κάνουμε. Όταν κινδύνεψαν τα σπίτια ήρθε η Πυροσβεστική. Φύγαμε όταν έφτασε στα πεύκα η φωτιά και ανέλαβε η Πυροσβεστική», ανέφερε έτερος κάτοικος της Νέας Μάκρης, που παρέμεινε στο σπίτι του για να το προστατεύσει. Ο ίδιος εξήγησε πως η περιοχή έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από πυρκαγιές κι επομένως είναι σε θέση να γνωρίζει κάποιες βασικές αρχές, ώστε να μην κινδυνεύσει, αλλά αντίθετα να προφυλάξει την περιουσία του.

Οι ριπές του ανέμου εναλλάσσονται μια προς την περιοχή Ανατολή και μια αντίθετα, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών, ενώ ευχή όλων είναι να μην κατέβει η πυρκαγιά προς το Αγριλίκι Νέας Μάκρης.

Στα υπόλοιπα μέτωπα των πυρκαγιών σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες, όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες εστίες: στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι, αλλά και στον Βαρνάβα και στην Πεντέλη.

Η Δήμητρα Τσέβα, δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, μίλησε για την επόμενη ημέρα από τη φωτιά έπληξε την περιοχή.

«Δεν έχει γίνει ακόμα αποτίμηση. Δεν υπήρχε αναζωπύρωση τη νύχτα ευτυχώς. Χθες κάηκε ένα σπίτι ολοσχερώς στην ορεινή Διώνη. Θα δούμε τι έχει συμβεί στα γύρω σπίτια. Χθες είχαμε έναν εμπρησμό στην οδό Αρίωνος, σε άσχετο σημείο, αλλά κατάφεραν αμέσως να την σβήσουν. Για εμάς είχαν έρθει οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά είναι τέτοια η βλάστηση εδώ που μόνο με εναέριες ρίψεις θα γινόταν. Κάνουμε αναχώματα, κάνουμε διάφορα», ανέφερε, ενώ από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Συμεών Ρούσσος επεσήμανε:

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, υπάρχουν σκόρπιες μικροεστίες, σε όλη την περιοχή του Άνω Πατήματος. Δρουν οι δυνάμεις οι δικές μας και η Πυροσβεστική προκειμένου να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Ήταν τεράστιο το μέτωπο και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία πάρθηκε να εκκενωθεί το Πάτημα γιατί φαινόταν ότι η ένταση φωτιάς ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να κρατηθεί. Εμείς είμαστε πάνω, όλοι οι φορείς και τα μέσα που έχουμε. Δεν μπορούσε να σταματήσει η φωτιά στα όρια του δήμου, μπήκε η φωτιά από την Πεντέλη στο ρέμα του Ιλισσού και από εκεί κατέβηκε στην οδό Αναπαύσεως, είχε γίνει η εκκένωση και την φωτιά την σταματήσαμε επί της Αναπαύσεως και Ηρακλείτου».

Ο ίδιος επεσήμανε πως καθ’όλη την διάρκεια της χθεσινής εκκένωσης όλα τα σπίτια ήταν κλειστά στο Άνω Πάτημα. «Δεν γνώριζα για την γυναίκα ότι αγνοείτο, ότι έλειπε από την επιχείρηση. Ο Δήμος δεν κάνει πυρόσβεση. Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με όλα τα οχήματα, με εθελοντές, εργαζόμενους, αιρετούς βοηθούσαν την πυροσβεστική να κάνει κατάσβεση. Δεν έχουμε άλλες πληροφορίες. Η φωτιά που ξεκινάει από τον Βαρνάβα διασχίζει 3 βουνά για να φτάσει στην Αναπαύσεως στο Χαλάνδρι, ουδείς μπορούσε να διανοηθεί, ήταν τεράστια φωτιά. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να σωθεί ό,τι μπορούσε. Αργά το βράδυ μάθαμε την πληροφορία για την αγνοούμενη. Υπάρχει μια τεράστια συζήτηση που εκκρεμεί να γίνει γύρω από θέματα Πολιτικής Προστασίας», συνέχισε και κατέληξε αναφορικά με την Πολιτική Προστασία:

«Η γνώμη μου είναι ότι η Πολιτική Προστασία είναι κρατική αρμοδιότητα, να μην στελεχώνεται περιστασιακά από εθελοντές περιστασιακά από εθελοντές και συμβασιούχους εργαζομένους 5μηνίτες, να υπάρχουν μέσα και οργανωμένος μηχανισμός. Υπάρχει υπουργείο Πολιτικής προστασίας αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός από πίσω. Η αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί να γίνεται από τον πατριωτισμό των εθελοντών χωρίς μέσα και υλικά, είναι μια τεράστια συζήτηση».

 

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Κάηκαν τα πάντα

    Αφού μετέφεραν παράνομες ουσίες με κρατικά τραίνα,
    Αφού δολοφόνησαν παιδιά,
    Αφού συγκάλυψαν τα ίχνη του εγκλήματος τους
    Αφού παρακολούθησαν αθώους,
    Αφού ξεπούλησαν Ελληνικές περιουσίες στη αλβανική μαφία,
    Αφού αποστρατικοποίησαν την χώρα υπακούοντας στον Σουλτάνο,
    Αφού παρέδοσαν το Αιγαίο στις τουρκικές φρεγάτες,

    Οι εθνοπροδότες έκαψαν τα πάντα.

    Νέα ‘Δημοκρατια’ = Πλατσικολόγοι, συμμορίτες και δοσίλογοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This