Κυβερνητική αφωνία για τα τουρκικά αλιευτικά που πολιορκούν τη Σάμο!

Το Λιμενικό ζητά να απομακρυνθούν, αλλά εκείνα φεύγουν για λίγο και μετά ξανάρχονται με… φόρα από τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου

Must Read

Τον… ψόφιο κοριό στα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αφού παραχώρησε «ευγενικά» το brand name στην Τουρκία (σ.σ. «TurkAegean»), φαίνεται ότι προχωρά σταθερά και στην παγιοποίηση της λεγόμενης «συνδιαχείρισης» του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Μετά την προκλητική ενδοτικότητα και υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία στην υπόθεση της πολιορκίας της Κάσου από τουρκικά πολεμικά πλοία, έρχεται τώρα μια νέα περίπτωση επανάληψης της μειοδοτικής συμπεριφοράς.

Εδώ και μέρες, δεκάδες τουρκικά αλιευτικά (σ.σ. το… τρίτο χέρι της Τουρκίας στο Αιγαίο) πολιορκούν επίμονα τη Σάμο και μάλιστα, φτάνουν και «μια ανάσα» από τις ακτές του νησιού!

Την ώρα που οι Έλληνες ψαράδες είναι «δεμένοι χειροπόδαρα» και αναγκάζονται να ακολουθούν εγχώριους και ευρωπαϊκούς κανονισμούς στον τομέα της αλιείας, οι Τούρκοι ψαράδες όχι μόνο σουλατσάρουν ανενόχλητοι, αλλά ασύδοτα προκαλούν και καταστροφές στα ιχθυαποθέματα και τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας.

Όσο για την εθνική μας κυριαρχία; Αυτή μάλλον έχει καταντήσει «χαλάκι» στο Μαξίμου, το οποίο εξανίσταται και αντιδρά κατά όποιου τολμά να αμφισβητήσει το αλάθητο του Πρωθυπουργού, αλλά σιωπά και κάνει τεμενάδες σε  αυτούς που αμφισβητούν και διαλύουν κάθε έννοιά της.

Δήμος Δυτικής Σάμου: Πάνω από 25 τουρκικά αλιευτικά καθημερινά  σε απόσταση έως 0,27 μιλίων από την ελληνική ακτογραμμή!

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου απέστειλε αναφορά – ενημέρωση στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών σκαφών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων και την αποτροπή της προσέγγισης των Τούρκων.

  • Αναλυτικά:

«Κοινοποιούμε αναφορά – ενημέρωση που απεστάλη στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για τη δραστηριότητα αλιευτικών σκαφών ξένης χώρας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη προερχόμενα από τη γείτονα χώρα ασκούν αλιευτική δραστηριότητα εντός των Ελληνικών χωρικών Υδάτων. Η προσέγγισή  τους σε κοντινή απόσταση από τις παράκτιες ακτές της νοτιοδυτικής Σάμου με κατεύθυνση προς τον δίαυλο Φούρνων και αντίστροφα, πραγματοποιείται σε καθημερινή συχνότητα και σε απόσταση έως 0,27 μιλίων από την Ελληνική ακτογραμμή. Ο αριθμός των αλιευτικών υπερβαίνει τα είκοσι πέντε και οι πλόες πραγματοποιούνται χωρίς αστυνόμευση από τις τοπικές Λιμενικές Αρχές.

Γίνεται χρήση αλιευτικών εργαλείων που είναι απαγορευμένα στη χώρα μας, καταστρέφονται τα λιβάδια ποσειδωνίας των θαλασσών μας και εξαλείφεται το αλιευτικό απόθεμα της περιοχής. Παρακαλώ για άμεση λήψη μέτρων αστυνόμευσης και προστασίας των παράκτιων θαλασσίων αλιευτικών πεδίων καθώς και ενέργειές σας για αποτροπή της προσέγγισης ξένων αλιευτικών σκαφών από χώρα που δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσάς τους, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλιείας και αμφισβητεί με τις δράσεις της την ελληνική κυριαρχία στην παράκτια θαλάσσια ζώνη του νησιού μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ».

«Οι Τούρκοι αλωνίζουν» – «Το θέμα πρέπει, επιτέλους, να απασχολήσει την κυβέρνηση»

Τη σπουδαιότητα του ζητήματος επεσήμανε με τον πλέον σαφή τρόπο ο Μανώλης Νικ. Κάρλας, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010) με σχετική δήλωσή του στα ΜΜΕ της Σάμου:

Οι τούρκικες μηχανότρατες (αλιευτικά σκάφη τουρκικών ή και.. ευρωπαϊκών συμφερόντων) προτιμούν τον κόλπο του Μαραθοκάμπου στη Σάμο γιατί η συγκεκριμένη περιοχή είναι εντελώς αφύλαχτη μιας και δεν υπάρχει, ως όφειλε και ως έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη, λιμενικός σταθμός 24ωρης λειτουργίας στο δίδυμο (τουριστικό-αλιευτικό) λιμάνι του Όρμου αφ’ ενός για να προστατεύονται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία των μόνιμων κατοίκων, των αλιέων-επαγγελματιών και ερασιτεχνών-και των πολυάριθμων επισκεπτών του Καλοκαιριού και αφ’ ετέρου για να ελέγχονται οι εν γένει δραστηριότητες τόσο στη λιμενική και παραλιακή όσο και στις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες (από τη Σαμιοπούλα μέχρι και τον Άγιο Ισίδωρο) από παράνομες δραστηριότητες κάθε μορφής και παντός είδους συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν και τα εθνικά μας συμφέροντα

Άκρως επομένως απαραίτητη η σε πάγια και 24ωρη βάση λειτουργία λιμενικού σταθμού στον Όρμο Μαραθοκάμπου Σάμου. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες ψαράδες να λειτουργούν βάσει των Εθνικών και Ευρωπαϊκών κανονισμών προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων και των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας και οι Τούρκοι να αλωνίζουν ασύδοτοι και μάλιστα μέσα στα ελληνικά δηλαδή μέσα στα.. ευρωπαϊκά θαλάσσια ύδατα.

Το θέμα πρέπει, επιτέλους, να απασχολήσει την κυβέρνηση και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στο Λιμενικό Σώμα και στο Πολεμικό Ναυτικό. Και φυσικά, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο, να ληφθούν άμεσα και οι όποιες συμπληρωματικές ή και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τροποποιήσεις και ρυθμίσεις στο ήδη υφιστάμενο σχετικό νομικό καθεστώς..

Διαφορετικά όλη αυτή η έκνομη δραστηριότητα είναι πιθανόν να εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής των ήρεμων νερών και της κατ’ αρχήν ήπιας και soft συνδιαχείρισης του Αιγαίου…

Τουρκικά αλιευτικά κοντά στις ακτές της Σάμου στις 12/8/2024 (video capture)

Κάθε χρόνο μπαίνουν – Λιμενικό: «Σε κάθε περίπτωση στέλνουμε σκάφος μας»

Σύμφωνα με το Samosvoice.gr από τον Ιούνιο έως και τα τέλη του Σεπτέμβρη τα τελευταία χρόνια, τα τουρκικά αλιευτικά (γρι-γρι και μηχανότρατες) εισβάλουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, είτε απλώς περνώντας, είτε μεταφέροντας τεράστιους κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας  από και προς την Τουρκία, είτε αλιεύουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο Λιμενάρχης  Σάμου, αντιπλοίαρχος Δημήτριος Τσινιάς μίλησε στο Samos Voice για το θέμα, αλλά και τις ενέργειες που κάνει το Λιμενικό για την αποτροπή της προσέγγισης των τουρκικών αλιευτικών σκαφών.

Ξεκινώντας από τα πιο… φρέσκα, αναφέρθηκε στα όσα έγιναν χθες, Δευτέρα: «Νωρίς τα ξημερώματα, πράγματι τέσσερα τουρκικά αλιευτικά είχαν φθάσει πολύ κοντά στον Μαραθόκαμπο. Αμέσως στείλαμε σκάφος μας από το Αγαθονήσι και τα απομάκρυνε. Ακολουθούμε κάθε φορά τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Όσο για το τι κάνει το Λιμενικό κόντρα στα τουρκικά αλιευτικά;

Ο κ.Τσινιάς απάντησε ως εξής:

«Γεγονός είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αναστάτωση σε Μαραθόκαμπο, Αγαθονήσι ή και στο  Πυθαγόρειο από τη συνεχή αυτή παρουσία τους.  Εμείς, ως Λιμενικό, σε κάθε περίπτωση στέλνουμε σκάφος μας. Σε μόνιμη, καθημερινή βάση πλωτό μας – στο μέτρο του δυνατού λόγω και του μεταναστευτικού – βγαίνει, τα προσεγγίζει και τους ζητεί να απομακρυνθούν. Παλαιότερα στην ευρύτερη περιοχή είχαν προκληθεί προβλήματα με Τούρκους ψαράδες, τώρα όχι. Κι αυτό καθώς σε γενικές γραμμές τα τουρκικά αλιευτικά συμμορφώνονται στις υποδείξεις μας, έστω με μικρή καθυστέρηση και διάφορες δικαιολογίες τους».

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», παλαιότερα (Αύγουστος 2020) είχε εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τον ρόλο των λιμενικών Αρχών και ζητούσε από την Κυβέρνηση να προστατέψει τους Έλληνες ψαράδες, αλλά και να διασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα:

«Πολλοί αναρωτιούνται εύλογα ποιος ο ρόλος των λιμενικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα λιμεναρχεία δεν έχουν την εντολή να παρέμβουν δυναμικά για να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά, με αποτέλεσμα να περιορίζονται στη διενέργεια συστάσεων, γεγονός που είναι γνωστό στα τουρκικά αλιευτικά και ουσιαστικά εκθέτει την αδυναμία μας ως χώρα. Έτσι δίνεται «χώρος» στα μεγάλα τουρκικά αλιευτικά που χρόνο με το χρόνο, εδραιώνουν την παρουσία τους στις ακτές των ελληνικών νησιών. Οι ακριτικές νησιωτικές κοινωνίες που βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες την ένταση στο Αιγαίο, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και την καταλήστευση των αλιευτικών τους πόρων και νιώθουν τεράστια ανασφάλεια και αγανάκτηση. Δεν μπορούν να αντιληφθούν εάν τελικά η πολιτεία έχει τη βούληση να προασπίσει την ασφάλειά αλλά και τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς αυτή αλλοπρόσαλλη πολιτική προσέγγιση ή μάλλον απραξία, δεν αποτελεί κάτι καινούργιο αλλά μία εδραιωμένη κατάσταση που το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος παρακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια στο Αιγαίο. Δίνει το χώρο στα τουρκικά αλιευτικά να ψαρεύουν παράνομα και καταστροφικά στα ελληνικά νερά, ενώ παράλληλα υποσκάπτει το μέλλον τόσο της αλιείας όσο και των νησιωτών, καθώς οι ψαράδες των νησιών θα πρέπει να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους σε αυτά τα διαλυμένα οικοσυστήματα και αλιευτικά πεδία», σημείωνε μεταξύ άλλων.

Ελληνική Λύση: Η «πολιορκία» της Σάμου από τουρκικά αλιευτικά ισοδυναμεί με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας

«Εδώ και αρκετές ημέρες η Σάμος πολιορκείται από δεκάδες τουρκικά αλιευτικά τα οποία δεν αλιεύουν απλώς εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά κυριολεκτικά μια ανάσα από τις ακτές του νησιού», τονίζει η Ελληνική Λύση, η οποία μέσω του Προέδρου της, Κυριάκου Βελόπουλου, ανήρτησε και σχετικό βίντεο από τη Σάμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος «εκτός από την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκαλούν, οι Τούρκοι “κουρελιάζουν” κυριολεκτικά και κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας. Υπενθυμίζουμε στην ανύπαρκτη κυβέρνηση ότι η άρνηση υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας είναι το βαρύτερο έγκλημα που μπορεί να διαπράξει».

Βουλευτής ΝΔ Σάμου: «Οι ακρίτες μας, των νησιών του Νομού μας, να είναι ήσυχοι»

Ο Βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, μετά τον σάλο που ξέσπασε, έκανε ανάρτηση στο facebook για να… καθησυχάσει τον κόσμο, γράφοντας ότι ενημέρωσε την Κυβέρνηση και εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι «ότι θα εντατικοποιηθούν τα μέτρα φύλαξης και απώθησης».

  • Η ανάρτησή του:

ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ
Τουρκικά αλιευτικά, περιστασιακά ψαρεύουν μέσα στα χωρικά μας ύδατα και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα. Επικοινώνησα άμεσα με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.  Με διαβεβαίωσαν ότι θα εντατικοποιηθούν τα μέτρα φύλαξης και απώθησης. Οι ακρίτες μας, των νησιών του Νομού μας, να είναι ήσυχοι. Η πατρίδα μας, με όλη την δύναμη της, είναι εδώ! Οι γείτονες να το έχουν υπόψη τους…

Σωθήκαμε

Πότε δηλαδή θα «εντατικοποιηθούν» ακριβώς αυτά τα μέτρα;

Όταν οι Τούρκοι ψαράδες φτάσουν στον Σαρωνικό, ή όταν θα φτάσουμε να ζητάμε και άδεια από την Τουρκία για να πάμε για μπάνιο;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This