Σπαραγμός με την ιστορία της Ευτυχίας που έχασε το σπίτι της: «Μην κλαις γιαγιά, θα φτιάξουμε άλλο»

Η οικογένεια με θυσίες είχε καταφέρει να εξασφαλίσει στα δύο παιδιά από ένα σπίτι - Τα ισοπέδωσε η πύρινη λαίλαπα

Must Read

Δεν έχει τέλος το δράμα των κατοίκων της Βορειοανατολικής Αττικής που πριν από μερικά 24ωρα βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πύρινο θηρίο, που κατασπάραξε τα πάντα στο πέρασμά τους. Περισσότερα από 100.000 στρέμματα γης, δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη και αποκαΐδια, με τους πολίτες να βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται μέσα σε λίγες ώρες.

Ενδεικτική είναι η ιστορία της κυρίας Ευτυχίας από την Πεντέλη, που κατοικεί κοντά στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, έχοντας απέναντί της το βουνό. Μέχρι σήμερα, έχει χτυπηθεί δυο φορές από τη φωτιά. Η πρώτη ήταν το 1998 όταν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο βουνό κάηκε ο πάνω όροφος του σπιτιού της. Ο άντρας της κατάφερε με πολύ κόπο να αποκαταστήσει τις μεγαλύτερες φθορές, όμως έκτοτε το σπίτι δεν ήταν ποτέ το ίδιο. Αυτή τη φορά, όμως, η οικογένεια έχασε δυο σπίτια που είχε καταφέρει με κόπο να φτιάξει, σε μικρή απόσταση, για τα δυο παιδιά τους.

«Μην κλαις γιαγιά. Θα το γκρεμίσουμε, θα το πετάξουμε και θα φτιάξουμε άλλο»

Από πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η κυρία Ευτυχία έβλεπε απέναντι από το σπίτι της, κάπου στα 500 περίπου μέτρα, μια εστία στο βουνό. «Ήταν μικρή εστία και δεν είχε πολύ αέρα» είπε χαρακτηριστικά. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούσαν ήδη εναέρια μέσα, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρχικά έκανε ρίψεις ένα ελικόπτερο, όμως όταν αυξήθηκαν σε τρία, η εστία έδειχνε ότι έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Τελικά, οι θυελλώδεις άνεμοι φούντωσαν την φωτιά, προτού καλά καλά το καταλάβουν οι κάτοικοι.

«Έριχναν τριάντα ελικόπτερα σε μια φωτιά μια σταλιά. Και δεν πήγαιναν αυτοί με τη μάνικα, ξέρεις, όχι αυτοί με το λάστιχο, αυτοί με το πιστόλι (σ.σ. εννοεί το «κανόνι» νερού) που πάει μέχρι εκεί κάτω. Αν είχαν δυο τέτοια θα την έσβηναν και δεν θα πήγαινε μέχρι το Χαλάνδρι, να καεί ο Γέρακας από εκεί όλα. Από εκεί ξεκίνησαν όλα», τονίζει η γυναίκα, που βρίσκεται σε απόγνωση.

Η ίδια μιλάει με περηφάνεια για τα δυο σπίτια που με τόσες θυσίες έχτισαν για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, σε κοντινό σημείο της περιοχής, στη Νέα Πεντέλη. «Δυο σπίτια και όχι σπίτια, λέμε για σπίτια, των παιδιών, κι όμως πήγαν εκεί και τα κάψανε. […] Στο τέλος τα κόπια μας πήγαν χαμένα» επισημαίνει η κυρία Ευτυχία, κάνοντας σαφές πως είχαν καθαρίσει τα οικόπεδα.

Σε κάποιο σημείο της ιστορίας, η κυρία Ευτυχία λύγισε. Όμως σύντομα επανήλθε η ζωή στο βλέμμα της καθώς θυμήθηκε τα τελευταία λόγια που της είπε λίγες ώρες πριν ο ένας εγγονός της: «Μην κλαις γιαγιά, θα το φτιάξουμε. Θα το γκρεμίσουμε, θα το πετάξουμε και θα φτιάξουμε άλλο».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Carbon Credits: Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει το σύστημα δημοπρασιών Πιστώσεων Άνθρακα

    Το ξεκίνημα θα γίνει από τα δάση της Νότιας Ελλάδας που θα δημιουργούν «δικαιώματα εκπομπών ρύπων», όπως γίνεται και με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμά

    Η Ελλάδα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τους δασικούς πόρους, με 39 εκατ. στρέμματα δασών, που αντιστοιχούν στο 29% της συνολικής έκτασης της χώρας. Το 80% των δασών είναι δημόσια, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν σε ιδιώτες και ιδρύματα.

    η αγορά των carbon credits που δημιουργούνται από τα δάση και την αξιακή τους αλυσίδα, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για τις αναδασώσεις και στη χώρα μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This