Κραυγαλέα η αδιαφορία της κυβέρνησης για το περιβάλλον: Έγκλημα στη βόρεια Εύβοια – Κοροϊδία με τις αναδασώσεις

Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά, δεν έχει φυτευτεί ούτε ένα δεντράκι στις καμένες εκτάσεις

Must Read

Τρία χρόνια μετά το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς από τη Βόρεια Εύβοια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων. «Οι τεχνητές αναδασώσεις αποτελούν ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο» υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Πρόκειται για μία ακόμα περίπτωση κραυγαλέας αδιαφορίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί επιδίδονται στην επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων και, μόλις κατακαθίσει η σκόνη, οι υποσχέσεις χάνονται στη λήθη.

Εικόνα από την καταστροφική φωτιά του 2021 στη βόρεια Εύβοια

Απαντώντας σε αναφορές για την πορεία των έργων αποκατάστασης και αναδάσωσης στη Βόρεια Εύβοια, το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η επίμαχη αναδάσωση, που γίνεται με μαύρη πεύκη, έχει συμβασιοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2024 και εκτελείται από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero ΙΙ, που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η αναδάσωση αυτή αφορά έκταση εμβαδού 1.340,80 στρεμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, και ο στόχος είναι να ξεκινήσουν οι φυτεύσεις εντός της τρέχουσας φυτευτικής περιόδου, το φθινόπωρο του 2024.

«Οι τεχνητές αναδασώσεις αποτελούν ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο. Για την επιτυχία του απαιτείται, σε πρώτη φάση, η παρέλευση ενός μακρού, πλην όμως επιστημονικά και εμπειρικά επιβεβαιωμένου, αναγκαίου χρόνου, στη διάρκεια του οποίου εξετάζεται η πορεία της φυσικής διαδικασίας αποκατάστασης των καμένων περιοχών (φυσική αναγέννηση). Παράλληλα, απαιτούνται επιστημονικά άρτιες μελέτες, εργασίες εφαρμογής και εξειδικευμένη φροντίδα, ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό ποσοστό ο στόχος της τεχνητής αναδάσωσης» αναφέρει το υπουργείο.

Εξηγεί ότι αρχικά έγιναν όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να συλλεχθεί το κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό από τις άκαυτες από την πυρκαγιά του 2021 συστάδες μαύρης οεύκης της Εύβοιας. Παράλληλα, χρηματοδοτήθηκαν συμπληρωματικά 187.000 φυτάρια μαύρης πεύκης στο δασικό φυτώριο της Οργάνης, προκειμένου να προλάβει το ριζικό σύστημά τους να αναπτυχθεί, αλλά και να αντεπεξέλθουν τα φυτά με επιτυχία στην επόμενη ξηροθερμική περίοδο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η εν λόγω τεχνητή αναδάσωση δεν είναι η μόνη, καθώς αποτελεί ένα τμήμα εκ των 9.383,8 στρεμμάτων που θα αναδασωθούν στη Βόρεια Εύβοια για τα υπόλοιπα τμήματα της καμένης περιοχής. Οι ως άνω πιστώσεις αποτελούν ένα μόνο μέρος εκ των 16.007.197,90 ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εξασφαλιστεί για τον σκοπό αυτόν.

Παράλληλα, προχωρά η αναβάθμιση τεσσάρων δημόσιων δασικών φυτωρίων (Αλιάρτου, Λαγκαδά, Αμβροσίας και Οργάνης). Το πρόγραμμα αυτό, με αρχικό προϋπολογισμό 3.271.219,07 ευρώ, συμβασιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και εκτελείται ήδη, ενώ το κεντρικό δημόσιο φυτώριο της Αμυγδαλέζας υποστηρίζεται και με δωρεές μέσω του θεσμού του ιδιώτη αναδόχου αποκατάστασης.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Εκεί δεν έβαλε ο Κούλης υπεύθυνο τον Μπένο και μας είχαν πρήξει τα βοθροκαναλα με τις εξαγγελίες του και τα μεγαλεπήβολα σχέδια;;.

  2. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ.!!!
    ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ .!!!
    Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο, 1ο Μέρος: “8 δέκατα και αναφορά”, english subs North Evia, the Plan, Pt 1

    youtube .com / watch?v=JLJT7dpqyHs

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This