Αλεξανδρούπολη: Γιατί «εξαφανίστηκαν» οι Αμερικανοί τους τελευταίους μήνες – Η Μέση Ανατολή, η τουρκική “ενόχληση” και η… Αλβανία

Must Read

Από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, έχουν κυριολεκτικά… εξαφανιστεί οι Αμερικανοί από την Αλεξανδρούπολη, γεγονός που σίγουρα προκαλεί ερωτηματικά.

Με αφορμή τις πρόσφατες… καθησυχαστικές δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ανησυχεί για την παρουσία Αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και φυσικά στην Αλεξανδρούπολη, έρχεται στο προσκήνιο η απουσία των Αμερικανών εδώ και 5 μήνες από την περιοχή μας. Η “Σούδα του βορρά” όπως έχει χαρακτηριστεί, έχει να δει αμερικανικό πλοίο μεταφοράς στρατιωτικού υλικού από τον περασμένο Μάρτιο.

Τότε, για τελευταία φορά, το μεταγωγικό  οχηματαγωγό “ARC Independence”, κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η άφιξη του αφορούσε την υποστήριξη της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης “Atlantic Resolve” 2024 του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία και μετέφερε ελικόπτερα και οχήματα. Παράλληλα, φόρτωσε στρατιωτικό υλικό που είχε φτάσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από την Ρουμανία και τα μετέφερε στις ΗΠΑ.

Όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τα μέσα Αυγούστου, δεν είχαμε άλλη αμερικανική δραστηριότητα ή παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Ακόμα και ανώτερα στελέχη των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένα τα τελευταία χρόνια για τις μεταφορές του στρατιωτικού υλικού,  δεν εμφανίζονται πλέον στην πόλη. Σε αντίθεση φυσικά με τα προηγούμενα χρόνια, όπου υπήρχε έντονη δραστηριότητα, συνεχείς παρουσίες αμερικανικών πλοίων αλλά και μεταφορά προσωπικού με αεροπλάνα στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος”. Τί άλλαξε και συμβαίνει αυτό; Το γεγονός ότι η κορυφαία στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender που διεξήχθη φέτος οντά στα ρωσικά σύνορα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, μπορεί εναλλάξ να πραγματοποιείται πότε βόρεια και πότε νότια, από μόνο του δεν δίνει κάποια εξήγηση. Τι συμβαίνει τελικά; Έπαψε η Αλεξανδρούπολη να έχει τόσο τεράστια σημασία για τους Αμερικανούς;

Οι λόγοι σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr είναι αρκετοί. Κάποιοι από αυτούς:

Οι Αμερικανοί φαίνεται να ρίχνουν πλέον μεγάλο “βάρος” στην Μέση Ανατολή με όσα συμβαίνουν μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου, Χαμάς, Χεζμπολάχ, Ιράν και έτσι…  μετακόμισαν το ενδιαφέρον και την παρουσία τους σε εκείνη την περιοχή και συγκεκριμένα στην Κύπρο που βρίσκεται δίπλα. Εκεί μάλιστα βρέθηκαν και στελέχη τους από την Αλεξανδρούπολη αρκετές φορές όπως πληροφορηθήκαμε.

Έχουν παίξει ρόλο στις εξελίξεις η ενόχληση, τα συνεχή παράπονα, οι διαμαρτυρίες, ακόμα και οι επιθετικές δηλώσεις της Τουρκίας για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και κυρίως η… ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ μέσω αυτής των Στενών του Βοσπόρου. Κάτι που αφαιρεί τεράστια έσοδα από τους Τούρκους.

Επίσης, οι Αμερικανοί όχι απλά συμφωνούν, αλλά είναι υπέρμαχοι της “Προσέγγισης αμοιβαίας κατανόησης” Ελλάδος-Τουρκίας που συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν. Κι αυτό γιατί θέλουν ηρεμία στο βορειοανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ μεταξύ των δύο χωρών που ανήκουν στην Ατλαντική Συμμαχία, με δεδομένο τον κίνδυνο τεράστιας πολεμικής ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επίσης, στο πλαίσιο της “Προσέγγισης αμοιβαίας κατανόησης”, έχει ως γραμμή στην εξωτερική της πολιτική μέσω του Γιώργου Γεραπετρίτη, να μην υπάρχουν συνεχείς… γκρίνιες και διαμαρτυρίες από την Τουρκία για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης στην περιοχή και κυρίως τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό της ρόλο που παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου και δεν επιτρέπει στους Τούρκους τους κάθε λογής… εκβιασμούς ακόμα και στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτή την πολιτική κατευνασμού, σίγουρα ήταν “αγκάθι” ο πρώην Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ, που με την δραστηριότητα, τις συμφωνίες, τις δηλώσεις και τις αναρτήσεις του, είχε αναδείξει πολύ πετυχημένα και έντονα τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που απέκτησε η Αλεξανδρούπολη λόγω της παρουσίας των Αμερικανών. Το γεγονός ότι επέμενε μάλιστα στην παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου και την δύσκολη θέση που ήρθε η Τουρκία, μάλλον… δεν άρεσε σε κεντρικό, κυβερνητικό επίπεδο και έτσι με ανακούφιση δέχθηκαν κάποιοι την αποχώρηση του από την θέση του επικεφαλής στον ΟΛΑ Α.Ε το περασμένο φθινόπωρο. Άλλωστε με τον… άχρωμο, άοσμο και άγευστο Διευθύνοντα Σύμβουλο Κώστα Χατζηκωνσταντίνου που… γλώσσα έχει και μιλιά δεν έχει, δεν αντιμετώπισαν ποτέ παρόμοια θέματα.

Οι Αμερικανοί επιλέγουν πλέον να μεταφέρουν το στρατιωτικό υλικό για τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, από άλλα λιμάνια. Της Πολωνίας για παράδειγμα, ακόμα και της… Αλβανίας. Ιδιαίτερα η συγκεκριμένη γειτονική μας χώρα, που αναπτύσσει συνεχώς και τις οικονομικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ, άρχισε μέσω των λιμανιών της να αποκτά ένα σημαντικό ρόλο στους σχεδιασμούς και τις σκέψεις των Αμερικανών, έναντι της Αλεξανδρούπολης προφανώς.

Τέλος, δεν αποκλείεται ακόμα και οι καθυστερήσεις για αρκετούς μήνες στην έναρξη λειτουργίας του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU της Αλεξανδρούπολης, μιας επένδυσης που οι Αμερικανοί στήριξαν και ήταν υπέρμαχοι για να αναβαθμιστεί και οικονομικά η περιοχή να έχουν σχέση με όσα προαναφέραμε.

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι οι υψηλές προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική και όχι μόνο παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, έχουν “παγώσει” στην καλύτερη των περιπτώσεων. Κι από τις φαιδρότητες για τα χιλιάδες αυγά που κατανάλωσαν οι στρατιώτες των ΗΠΑ στην πόλη και είχαν κυριαρχήσει στα αθηναϊκά ΜΜΕ, αλλά κυρίως τις υπερβολές όσων διαθέτουν ακίνητη περιουσία και εκτόξευσαν τα ενοίκια ή τις τιμές πώλησης στα ύψη με την επίκληση της Αμερικανικής παρουσίας, μάλλον περνάμε στο στάδιο της… προσγείωσης. Πόσο ομαλή ή απότομη θα είναι, θα φανεί στο μέλλον.

*αναδημοσίευση 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This