Σε συναγερμό βρίσκεται και η Ελλάδα για τον στρεπτόκοκκο μετά τους θανάτους δύο αντρών, αλλά και για την ευλογιά των πιθήκων.
Στην χώρα μας έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή από το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου ένας 49χρονος που είχε πάει διακοπές στην Ηλεία και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι ξεψύχησε από τσίμπημα αράχνης και ένας 45χρονος ο οποίος ήταν επίσης διακοπές στο ίδιο μέρος
Μιλώντας στην ΕΡΤ για τον στρεπτόκοκκο η παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ανέφερε πως δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά αντιβίωση, ενώ για την ευλογιά των πιθήκων το εμβόλιο είναι διαθέσιμο από τις 22 Ιουλίου.
«Το 2023 ήταν περίπου 100 τα περιστατικά στρεπτόκοκκου σε ενήλικες και παιδιά με 25% πιθανότητα θανάτου και αντίστοιχα είναι τα φετινά. Κολλάμε από ανοιχτή πληγή, μία πληγή από ένα τσίμπημα, αλλά και μέσω της αναπνευστικής οδού», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.
«Ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται αφού έχουν υπάρξει κάποιες ιώσεις πιο πριν, οπότε λίγο πυρετός, μυαλγίες, λίγο καταβολή, εμποδίζουν την έγκαιρη εξέταση», επεσήμανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Ριζά και πρόσθεσε πως: «Παρόλο που η εξέταση είναι πάρα πολύ απλή, είναι ακριβής και όντως υπάρχει και η αντιβίωση η οποία μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τη νόσο, κάποιοι καθυστερούν».
Η επιδημιολόγος είπε πως τα μικρά παιδιά κάτω από 10 – 12 ετών είναι η ομάδα στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση, εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή, είτε στην όρεξή τους, είτε στη διάθεσή τους.
Σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων η κ. Ψαλτοπούλου είπε πως μεταδίδεται και από κλινοσκεπάσματα και πετσέτες ενώ το εμβόλιο δεν καλύπτει και τη νέα επιθετική μετάλλαξη της τύπου mpox.
«Δυστυχώς προχθές αναφέρθηκε ότι στις κλινικές μελέτες το αρχικό αντιικό φάρμακο δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό σε αυτή τη νέα φυλογενετική ομάδα, την 1Β, αλλά σε κλινική μελέτη μετρήθηκε πιθανότητα θανάτου γύρω στο 1,5 με 2 %, που είναι χαμηλότερη από αυτήν που είχαμε καταρχήν για τις χώρες αυτές της Αφρικής. Η μόλυνση προέρχεται από στενή δερματική και σεξουαλική επαφή, κι ακόμα μεταδίδεται και από κλινοσκεπάσματα, πετσέτες ή ρουχισμό. Εμφανίζεται αρκετές μέρες μετά τη νόσηση και έχουμε και τον πυρετό και τον πονοκέφαλο, αλλά κυρίως έχουμε τα εξανθήματα και πόνο, σοβαρό πόνο, αλλά κυρίως έχουμε εξανθήματα τα οποία από φυσαλίδες γίνονται φλύκταινες και μετά ακίδες και αυτό διαρκεί για 2 με 4 βδομάδες πριν ιαθεί», κατέληξε.
Δείτε επίσης:
Φιλιππίνες: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για φέτος
Ξεσπά η αδελφή του 45χρονου που πέθανε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο στην Ηλεία – «Θα κινηθώ νομικά»
SOS από την Ματίνα Παγώνη για τον στρεπτόκοκκο: «Χρειάζεται προσοχή, μεταδίδεται εύκολα»