Πλήρης αποτυχία του σχεδίου για τις πυρκαγιές

Κόλαφος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών, που μιλά για κατάρρευση της λογικής του επιτελικού κράτους

Must Read

Κόλαφο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτελεί η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ).

Με αφορμή το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας από τη βορειοανατολική Αττική, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία του σχεδιασμού για τις πυρκαγιές, υποστηρίζοντας πως η λογική του «επιτελικού κράτους» ακόμα μία φορά κατέρρευσε, μαζί με την επίμονη επικοινωνιακή διαχείριση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών και τη μετάθεση των ευθυνών από το κράτος στον πολίτη.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί στη μελετημένη και σκόπιμη μεταβίβαση των ευθυνών στους πολίτες. Ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε και αφορά κρίσιμες αρμοδιότητες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ως τίτλο “Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις”. Κοινώς, περιγράφει αναλυτικά την επέκταση και την εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία, σε συνάρτηση με τις φυσικές καταστροφές, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τα έκτακτα και απρόβλεπτα φαινόμενα. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ασχολείται με τον πραγματικό σχεδιασμό της προστασίας των πολιτών, της προστασίας των ζωών, της προστασίας των περιουσιών» αναφέρει η ΠΟΜΗΤΕΔΥ.

Τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για όλες τις αποτυχίες και για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, ενώ η πρόληψη, ο συντονισμός και η έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί. «Πέρυσι έγιναν στάχτη πάνω από 1.700.000 στρέμματα και δεν αποδεχόμαστε αυτή την εγκληματική “κανονικότητα της στάχτης”» επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΗΤΕΔΥ.

Η Ομοσπονδία εκφράζει τον προβληματισμό της για τις τεράστιες υλικές και φυσικές καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Αττική και ζητεί, αντί για επικοινωνιακές στρατηγικές αντιμετώπισης της καταστροφής, να ληφθεί μία σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων χαρακτηρίζει απαραίτητο τον άμεσο επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, με έναν από τους άξονες να είναι η ανάληψη ευθυνών από το κράτος, αντί για την μεταβίβαση ευθυνών στους πολίτες.

Ζητεί, επίσης:

1) την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στο μέλλον, με δεδομένο ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ακόμη τελειώσει, παράλληλα με τις πλημμύρες που έρχονται μετά τις πυρκαγιές,
2) την άμεση κήρυξη όλων των καμένων δασικών εκτάσεων σε αναδασωτέες,
3) τη στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας και
4) την αποκατάσταση της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με όρους βιωσιμότητας.

*πηγή εφημερίδα «δημοκρατία»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This