Υπό κατάρρευση το Νοσοκομείο Σάμου: «Η κατάσταση είναι τραγική και κανείς δεν αντιδρά» – Οργισμένοι οι εργαζόμενοι

Καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες 200.000 κατοίκων και επισκεπτών με μόλις 30 γιατρούς έναντι των 74 που προβλέπονται

Must Read

Τραγική υποστελέχωση, σημαντικές ελλείψεις και προσωπικό σε απόγνωση συνθέτουν το σκηνικό στο Γενικό Νοσοκομείο της Σάμου, το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση -όπως άλλωστε και ολόκληρο το ΕΣΥ– την ώρα που το νησί κατακλύζουν χιλιάδες τουρίστες και οι ανάγκες για περίθαλψη πολλαπλασιάζονται, δοκιμάζοντας την ήδη οριακή κατάσταση της μονάδας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η τελευταία παιδίατρος που υπηρετούσε στο εν λόγω νοσοκομείο, σε καθεστώς 20ήμερης εφημερίας, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, νοσηλεύεται τώρα στο Τζάνειο Νοσοκομείο με συμπτώματα που παραπέμπουν σε ισχαιμικό επεισόδιο. Έκτοτε το νοσοκομείο παραμένει χωρίς παιδίατρο εν μέσω της τουριστικής σεζόν, η οποία για το νησί αποδεικνύεται η καλύτερη των τελευταίων ετών, με πληρότητες που αγγίζουν το 100%.

«Η κατάσταση είναι τραγική και κανείς δεν αντιδρά»

«Η συνάδελφος υποχρεώθηκε να κάνει τόσες πολλές ημέρες εφημερία ελλείψει εναλλακτικής λύσης» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου Ανδρέας Ευστρατουδάκης, που εδώ και καιρό βλέπει το αδιέξοδο να πλησιάζει και συμπληρώνει:

«Η κατάσταση είναι τραγική και κανείς δεν αντιδρά. Το επιστημονικό προσωπικό φυλλορροεί και ήδη οι ανάγκες καλύπτονται με υπερεφημερίες των εναπομεινάντων και με εσωτερικές μετακινήσεις, που με τη σειρά τους όμως δημιουργούν νέα κενά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποβολή παραίτησης από την πλευρά των γιατρών αποτελεί συχνό φαινόμενο, ενώ όπως εξηγεί εδώ και 20 ημέρες τελούν υπό παραίτηση και δύο αναισθησιολόγοι. «Δεν έχουν φύγει ακόμα κάνοντας χρήση του όρου που τους επιτρέπει να παραμείνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μάλλον η απόφασή τους είναι οριστική. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις μετακινήσεις. Επιστημονικό προσωπικό που συμπληρώνει πενταετία στη λεγόμενη ”άγονη γραμμή” των νησιών του ΒΑ Αιγαίου δικαιούται να μετακινηθεί και οι γιατροί κάτω από αυτές τις συνθήκες σπεύδουν να αξιοποιήσουν τη σχετική πρόβλεψη. Ετσι εδώ και λίγο καιρό το Νοσοκομείο Σάμου δεν διαθέτει ψυχίατρο, αφού και οι δύο που υπηρετούσαν έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτού. Μία μικροβιολόγος αναμένεται να αποχωρήσει το επόμενο διάστημα ενώ άλλη μία γιατρός ΜΕΘ ήδη κούνησε το μαντίλι», επισημαίνει ο κ. Ευστρατουδάκης.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία για το Νοσοκομείο Σάμου προβλέπονται 74 θέσεις ιατρικού προσωπικού και αυτή τη στιγμή μαζί με τους υπό παραίτηση ή υπό μετακίνηση φτάνουν μόλις τους 30, που καλούνται να καλύψουν εφημερίες, να πάρουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται ή και τυχόν αναρρωτικές. Την ίδια στιγμή καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες σχεδόν 200.000 μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, καθώς και των γύρω νησιών του νομού, πολλές φορές ακόμα και των βόρειων νησιών της Δωδεκανήσου. Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση με τους ειδικευόμενους, αφού αυτή τη στιγμή από τους 32 που προβλέπει το οργανόγραμμα, υπηρετεί μόλις ένας.

Ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του νησιού οδήγησε τον Ιατρικό Σύλλογο να εκδώσει ανακοίνωση.

«Από την ΕΝΙΣ ενημερωθήκαμε για την νεότερη κατάσταση στο ΓΝ ΣΑΜΟΥ (Νοσηλεία της μοναδικής παιδιάτρου στην παθολογική, με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου και διακομιδής της σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Αθηνών-και αίτηση παραίτησης). Είναι αναμενόμενη συνέπεια δυστυχώς της αναγκαστικής υπερ εφημέρευσης και των εξαντλητικών ωραρίων των ιατρών!», αναφέρουν οι γιατροί και συνεχίζουν:

«Οι συνεχείς ενοχλήσεις μας προς όλους τους υπεύθυνους μέχρι τώρα δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα. Οι υπηρετούντες ιατροί στο νοσοκομείο μας συνεχώς μειώνονται αριθμητικά και οι υπεύθυνοι αντί να προσπαθούν παντοιοτρόπως να το ενισχύσουν, στέλνουν τους ιατρούς του νομού με τη σύμφωνη έγκριση όλων από το ΚΥ Καρλοβασίου στο Αγαθονήσι και στην Πάτμο! Κύριοι ανευθυνοϋπεύθυνοι αν το έχετε συνειδητοποιήσει η παιδιατρική μένει χωρίς μόνιμο παιδίατρο, ενώ όλα τα άλλα τμήματα είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο, αφού οι εναπομείναντες υπηρετούντες ιατροί είναι σωματικά και ψυχικά εξασθενημένοι!».

Κλείνοντας κάνουν σαφές: «Αν μας είχατε πάρει στα σοβαρά εξ αρχής και δεν αγνοούσατε τις επιστολές μας δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο! Μπράβο σας! Το νοσοκομείο το κλείνετε!!!».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This