Σε απόγνωση οι παραγωγοί σύκων: «Είδαμε εν μία νυκτί να πέφτουν τεράστιες ποσότητες» – Ο καύσωνας κατέστρεψε τις σοδειές

Ο αντίκτυπος της λειψυδρίας στην παραγωγοί τους

Must Read

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ανά την επικράτεια, που βλέπουν τις σοδειές τους μειωμένες ή κατεστραμμένες, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο άνυδρος χειμώνας σε συνδυασμό με την λειψυδρία και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες έχουν δώσει την χαριστική βολή στην παραγωγή, που πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα 2/3 της παραγωγής των σύκων έχει καταστραφεί. Δεκάδες τόνοι σύκων Μαρκοπούλου βρίσκονται στο έδαφος καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας καταπόνησε τα δέντρα με αποτέλεσμα οι καρποί να πέσουν, πριν καν ωριμάσουν.

«Είδαμε εν μία νυκτί να πέφτουν τεράστιες ποσότητες σύκων», ανέφερε ένας παραγωγός, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: «Αυτό όλο έγινε από τον καύσωνα. Δεν άντεξαν τα σύκα, βράσανε επάνω στο δέντρο».

Ο καύσωνας κατέστρεψε τις σοδειές

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η μεγάλη ζημιά προκλήθηκε μετά την παρατεταμένη ζέστη του Ιουνίου. Οι σπάνιες βροχοπτώσεις το χειμώνα και οι ανύπαρκτες την άνοιξη, καταπόνησαν ακόμα περισσότερο τα δέντρα. Σύμφωνα με παραγωγό, η καρποί έπεσαν σε μια νύχτα, με τη ζημιά να κυμαίνεται από 70 με 90%. «Τα δέντρα έχουν υποστεί θερμικό στρες», προσθέτει.

Οι επαγγελματίες του κλάδου δείχνουν την καταστροφή που έχουν υποστεί και ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιφέρειες. Η αυτοψία έχει γίνει από τον Ιούνιο, όμως ακόμα δεν έχουν πάρει κάποια απάντηση.

Εντύπωση προκαλούν και τα στοιχεία που έρχονται στο φως, σύμφωνα με τα οποία, η ετήσια παραγωγή μια συκιάς στο Μαρκόπουλο, έφτανε τα προηγούμενα χρόνια τα 200 κιλά, ενώ φέτος δεν θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση ούτε τα 70 κιλά!

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This