Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί ανά την επικράτεια, που βλέπουν τις σοδειές τους μειωμένες ή κατεστραμμένες, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο άνυδρος χειμώνας σε συνδυασμό με την λειψυδρία και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες έχουν δώσει την χαριστική βολή στην παραγωγή, που πλήττεται ανεπανόρθωτα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα 2/3 της παραγωγής των σύκων έχει καταστραφεί. Δεκάδες τόνοι σύκων Μαρκοπούλου βρίσκονται στο έδαφος καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας καταπόνησε τα δέντρα με αποτέλεσμα οι καρποί να πέσουν, πριν καν ωριμάσουν.
«Είδαμε εν μία νυκτί να πέφτουν τεράστιες ποσότητες σύκων», ανέφερε ένας παραγωγός, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: «Αυτό όλο έγινε από τον καύσωνα. Δεν άντεξαν τα σύκα, βράσανε επάνω στο δέντρο».
Ο καύσωνας κατέστρεψε τις σοδειές
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η μεγάλη ζημιά προκλήθηκε μετά την παρατεταμένη ζέστη του Ιουνίου. Οι σπάνιες βροχοπτώσεις το χειμώνα και οι ανύπαρκτες την άνοιξη, καταπόνησαν ακόμα περισσότερο τα δέντρα. Σύμφωνα με παραγωγό, η καρποί έπεσαν σε μια νύχτα, με τη ζημιά να κυμαίνεται από 70 με 90%. «Τα δέντρα έχουν υποστεί θερμικό στρες», προσθέτει.
Οι επαγγελματίες του κλάδου δείχνουν την καταστροφή που έχουν υποστεί και ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιφέρειες. Η αυτοψία έχει γίνει από τον Ιούνιο, όμως ακόμα δεν έχουν πάρει κάποια απάντηση.
Εντύπωση προκαλούν και τα στοιχεία που έρχονται στο φως, σύμφωνα με τα οποία, η ετήσια παραγωγή μια συκιάς στο Μαρκόπουλο, έφτανε τα προηγούμενα χρόνια τα 200 κιλά, ενώ φέτος δεν θα φτάσει στην καλύτερη περίπτωση ούτε τα 70 κιλά!
- Η λειψυδρία απειλεί τα νησιά: «Από τον Οκτώβριο δεν θα υπάρχει η πατάτα Νάξου στην αγορά»
- Δίχως τέλος οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά: «Από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε αυξήσεις 15-20%»
- Μεγάλη απειλή η λειψυδρία: Σε κατάσταση συναγερμού και η λίμνη Πλαστήρα – Το σχέδιο των ερευνητών
Τρέξτε , τώρα , για αποζημίωση νεο-έλληνες παραγωγοί !!