Πρόεδρος Σωματείου πάρκων αναψυχής: «Τα μηχανήματα έχουν όριο ταχύτητας, οι χειριστές των παιχνιδιών δεν είναι ειδικευμένοι»

Τι είπε για τις άδειες λειτουργίας των λούνα παρκ

Must Read

Για τους κανόνες ορθής λειτουργίας των λούνα παρκ μετά την πρωτοφανή τραγωδία με τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου πάρκων αναψυχής, Δημήτρης Δακανάλης.

Η κηδεία του νεαρού έγινε σήμερα στην Βέροια μέσα σε κλίμα οδύνης και θλίψης.

«Είμαστε 130 επιχειρηματίες σε όλη την Ελλάδα. Το σωματείο δεν μπορεί να σας πει ποιοι έχουν άδεια και ποιοι δεν έχουν. Αυτό μπορεί να το δει ο Δήμος στην περιοχή του, όχι το σωματείο. Το σωματείο δεν μπαίνει σε αυτές τις διαδικασίες. Το σωματείο όμως μπορεί και βοηθάει τον επιχειρηματία σε ό, τι χρειάζεται, τον Δήμο σε ό, τι χρειάζεται. Να φέρουμε, να κάνουμε μια γέφυρα επικοινωνίας και να βοηθήσουμε τον κλάδο. Όλες τις επιχειρήσεις να βγάλουν την άδεια που πρέπει να υπάρχει στο λούνα παρκ και σε κάθε λούνα παρκ», ανέφερε στην ΕΡΤ μιλώντας για τις άδειες που πρέπει να έχουν οι συγκεκριμένοι χώροι.

Και συνέχισε:

«Ο νόμος από το 2020 έχει αλλάξει. Έχει βγει μια υπουργική απόφαση η οποία επικεντρώνει στην ασφάλεια των παιχνιδιών. Το 2022 ολοκληρώθηκε μια νομοθεσία που έχει προκύψει με συμφωνία πολλών υπουργείων. Υπεύθυνο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να ακολουθούμε αυτούς τους κανόνες που μας έχει δώσει το Υπουργείο. Τους ίδιους κανόνες έχουν και οι Δήμοι».

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση όταν βρούμε το χώρο μας; Πηγαίνουμε να κάνουμε εγκατάσταση τον εξοπλισμό και στη συνέχεια εμείς οι ίδιοι καλούμε τους πιστοποιητές που έχει ορίσει το κράτος. Είναι οι ιδιωτικοί πιστοποιητές που έχουν ορισθεί από το κράτος να έρθουν να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο, να μας δώσουν τα πιστοποιητικά ασφαλείας αν πληρούν τα παιχνίδια τα κριτήρια και εμείς με τη σειρά μας να πάμε να τα καταθέσουμε στο Δήμο. Όχι για γνωστοποίηση, δεν υπάρχει γνωστοποίηση. Είναι λάθος! Στα λούνα παρκ υπάρχει η έγκριση λειτουργίας. Καταθέτουμε και εμείς με τη σειρά μας τα έγγραφα και ό, τι αφορά το τεχνικό κομμάτι και την ασφάλεια την ελέγχει ο πιστοποιητής, όχι ο δήμος. Ο Δήμος ελέγχει όλο το γραφειοκρατικό κομμάτι και την εγκυρότητα των εγγράφων. 

Δείτε τις δηλώσεις του:




Όλα τα απαραίτητα ανεβαίνουν σε μια πλατφόρμα. Το άρθρο 15 ορίζει ότι ο Δήμος πηγαίνει, ελέγχει και αν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χαρτιά πρέπει να κλείσει το λούνα παρκ.

Ο επιχειρηματίας πρέπει να φροντίσει να πληρούν τις προδιαγραφές τα μηχανήματα του μέχρι να λήξουν οι πιστοποιήσεις. Όταν θα λήξουν σε 8 ή 12 μήνες ανάλογα το παιχνίδι τους ξανακαλεί να ελέγξουν το παιχνίδι και να δει αν υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Αν βρουν κάποια εκκρεμότητα, δεν δίνουν χαρτί στο παιχνίδι και ενημερώνουν για τις απαραίτητες ενέργειες.

Έχουμε την εμπειρία, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να κρίνουμε τι έγινε στο λούνα παρκ».

Τα παιχνίδια έχουν όλα όριο ταχύτητας και κουμπί στοπ

Σχετικά με τα παιχνίδια στα λούνα παρκ είπε πως «έχουν όλα στοπ και ένα όριο, το οποίο δεν μπορούν να υπερβούν. Για τον λόγο αυτό αν ένας χειριστής, ο κάθε χειριστής που θα πάει να κάνει το παραπάνω, δεν θα τον αφήσει το ίδιο το μηχάνημα. Τα μηχανήματα σταματάνε σε κάποια ταχύτητα, ό, τι έχει ορίσει ο κατασκευαστής. Τα μηχανήματα επίσης έχουν όλα δικλίδες ασφαλείας. Υπάρχουν κουμπιά που σε κάποια έκτακτη ανάγκη πατάς το κουμπί να ακινητοποιηθεί γιατί είναι εργαλεία. Όπως και να το κάνουμε είναι ένας εξοπλισμός που μπορεί να κοπεί ένα καλώδιο, να γίνει ένα βραχυκύκλωμα, να γίνει οτιδήποτε και εμείς καλούμαστε κατευθείαν να σταματήσουμε το μηχάνημα στο κουμπί έκτακτης ανάγκης».

«Υπάρχει πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Και όταν ένας επιχειρηματίας έχει εγκαταστήσει όλο τον εξοπλισμό, έχει περάσει όλες τις πιστοποιήσεις, έχει καταθέσει όλα τα χαρτιά, έχει αγωνιστεί για να φτάσει μέχρι αυτό το σημείο, οφείλει ο Δήμος να του δώσει την άδειά του. Πολλές φορές όμως βλέπουμε ότι οι δήμοι ή οι υπάλληλοι σε κάποια πράγματα σχεδόν ανούσια. Τότε ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον επιχειρηματία μετά από 10 μέρες να ξεκινήσει να λειτουργεί, εφόσον έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος. Δηλαδή εγώ σαν επιχειρηματίας έχω ένα πλήρη φάκελο, τον καταθέτω σε 10 μέρες, Δεν μου έχει δώσει την άδεια ο Δήμος τότε εγώ ζητάω μία βεβαίωση και ξεκινάω τη λειτουργία μου», κατέληξε.

Δείτε επίσης:

Αιχμές από τον δικηγόρο της οικογένειας του 19χρονου Γιάννη: «Οξύμωρο που ο δήμος σφράγισε την επιχείρηση»

Χαλκιδική: «Υποχρέωση του ιδιοκτήτη να κάνει τους ελέγχους που πρέπει», λένε οι πραγματογνώμονες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This