Αστυπάλαια: Η κυβέρνηση, με αυθαίρετη απόφαση, ετοιμάζει «φαραωνικό» τουριστικό «χωριό» με 250 βίλες!

Θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους - Τι λένε πηγές του ΥΠΕΝ

Must Read

«Καζάνι» που βράζει είναι η τοπική κοινωνία της Αστυπάλαιας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αιτία είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει κανένα και κυρίως την δημοτική αρχή και τους κατοίκους της «πεταλούδας του Αιγαίου» και χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες που θα υπάρξουν να δημιουργήσει ένα «φαραωνικό» οικισμό με 250 βίλες, ουσιαστικά ένα τουριστικό «χωριό», συνολικής επιφάνειας 20.000 τετραγωνικών μέτρων!

Δείτε βίντεο:




Τι λένε πηγές του ΥΠΕΝ

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, πηγές του Υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζουν ότι το εν λόγω εγχείρημα έλαβε προέγκριση και όχι έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Όπως αναφέρουν, θα εξεταστεί με βάση τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές και χωροταξικές μελέτες και τη φέρουσα ικανότητα του νησιού εάν θα προχωρήσει ή όχι.

Θύελλα αντιδράσεων στο νησί

Πάντως, ο δήμαρχος του πανέμορφου νησιού, Νίκος Κομνηνέας αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης και τόνισε πως θα γίνει προσφυγή ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας αν υπάρξει τελικά έγκριση και αν προχωρήσει ο σχεδιασμός!

Παράλληλα, σημείωσε πως όλα αυτά γίνονται στην στιγμή που στην Αστυπάλαια εκπονείται ένα πολεοδομικό σχέδιο σχετικά με την ενεργειακή του αυτονομία.

Συγκεκριμένα ο κ. Κομνηνέας ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»:

«Μας έχει σοκάρει κι εμάς η πληροφορία ότι προγραμματίζεται ένα τέτοιο έργο, δεν είχαμε καμία πληροφόρηση εμείς είτε από τον υποψήφιο επενδυτή είτε από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) στο υπουργείο Περιβάλλοντος που έχει αρχικά εγκρίνει την πρόταση.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό όχι μόνο για την Αστυπάλαια αλλά για τα περισσότερα μικρά νησιά. Είναι κρίμα την ώρα που το νησί προχωρά για να αυτονομηθεί πλήρως ενεργειακά, με εκτεταμένη ηλεκτροκίνηση, χωρίς αιολικά πάρκα, με κάλυψη των αναγκών του σε νερό για όλες τις χρήσεις, να έρχεται ένα σχέδιο που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο αυτόν τον σχεδιασμό».

Σχετικά με την τεράστια επένδυση είπε;

«Προβλέπεται σε μία τεράστια επιφάνεια μία διασπορά κτιρίων (γύρω στις 250 κατοικίες μέσα σε 2.000 στρέμματα) διασπώντας την ενότητα του υπαίθριου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος, ατάκτως εριμμένα, σε περιοχή που δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτή την υποτιθέμενη επένδυση.

Στην Αστυπάλαια έχουμε μία ζώνη στην οποία είναι οι οικισμοί μας και υπάρχουν εκτεταμένα όρια οικισμών στο νησί, όπου κάποιος μπορεί να δομήσει με πλήρη ασφάλεια χωρίς δυσάρεστες συνέπειες, με εκτεταμένα δίκτυα, οδικούς φωτισμούς, συλλογή λυμάτων, ύδρευση κτλ. Οι οικισμοί είναι ο χώρος στον οποίο πρέπει να χτίζονται σπίτια και επιχειρήσεις. Επίσης, μπορούμε να αναβιώσουμε οικιστικά σύνολα που έχουν εγκαταληφθεί, να τους δώσουμε ζωή, να ξαναγίνουν μικρά χωριά ή συνοικίες.

Αλλά δεν θα διαλύσουμε ένα νησί χτίζοντας στο εσωτερικό του και κατατεμαχίζοντας ιδιοκτησίες ακολουθώντας αποτυχημένα παραδείγματα. Όλοι ξέρουμε, νησιά που ακολούθησαν αυτό το δρόμο, τις επιπτώσεις που υφίστανται σήμερα. Ακόμη και το ΠΔ που επιτρέπει δόμηση εκτός οικισμών στην Αστυπάλαια το μέγιστο δόμησης που επιτρέπει είναι 1.500 τ.μ. ανεξάρτητα από την επιφάνεια της ιδιοκτησίας, είτε αυτή είναι 100 στρέμματα είτε 500 είτε 1.000. Και εδώ μιλάμε για αριθμό 15πλάσιο ή και περισσότερο. Είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή που δεν πρέπει να επιτραπεί με κανέναν τρόπο».

Ο κ. Κομνηνέας τόνισε πως «την ώρα που εκπονείται το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Αστυπάλαιας, υποβλήθηκε ένα σχέδιο και πήρε μία αρχική αλλά καθοριστική έγκριση, γιατί αυτή θα ενταχθεί μέσα στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο ως κατ’ αρχάς εγκριθείσα. Αυτό που ήθελαν να κάνουν οι “επενδυτές” ήταν να προκαταλάβουν τη μελέτη που εκπονείται ώστε να αποτελέσει στοιχείο της».

Ο δήμος θα στείλει επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά, καθώς αυτός θα εγκρίνει το σχέδιο μετά την εισήγηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

«Τον καλούμε να μην το εγκρίνει, Θα εξαντλήσουμε όποια δυνατότητα έχουμε, ακόμη και με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την οριστικοποίηση της απόφασης από το υπουργείο», κατέληξε ο κ. Κομνηνέας.

@eksairetikos_airetikos Αποφασίζομεν κ διατάσσομεν! #Αστυπάλαια #ασυδοσία ♬ πρωτότυπος ήχος – Βαγγέλης Ακτσαλής

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα γερμανικής εταιρείας διθύραμβοι από γερμανικά μέσα ενημέρωσης το νησί θαύμα πρότυπο της ….Ευρώπης ….. Όλα ηλεκτρικά
    astybus ,smart mobility κλπ κλπ

    Εεε τι νομιζαμε ότι έτσι απλά θα τη βγάλουμε; δεν θα ζητηθούν ίσως και κάποια ανταλλάγματα ή κάποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες ώστε να αναδείξουν αυτά τα επιτεύγματα;

    Ε ήρθε η ώρα της ανταπαπόδοσης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This