Τον γύρο αρκετών μέσων ενημέρωσης κάνουν οι αποκρουστικές εικόνες με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια να έχουν κατακλύσει την παραλία του Βόλου, με την χώρα μας να «πρωταγωνιστεί» για ακόμη μια φορά σε άρθρα με αρνητική χροιά. Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η τουριστική σεζόν βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Το θέμα με τα νεκρά ψάρια «φιλοξενήθηκε» με ρεπορτάζ σε μεγάλα και έγκυρα μέσα όπως το Reuters και η Guardian.
Στο Reuters
Το μέσο αναφέρει πως έχει ξεκινήσει η επιχείρηση για την συγκέντρωση των νεκρών ψαριών από την ακτογραμμή, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.
Μιλώντας στο Reuters ο Στέλιος Λημνιός, μέλος του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε πως το πρόβλημα εκτείνεται σε χιλιόμετρα, από το λιμάνι του Βόλου έως και στο κέντρο του Παγασητικού. Μόνο χθες, όπως είπε, μηχανότρατες με δίχτυα συνέλλεξαν πάνω από 40 τόνους νεκρούς ψαριών.
Το βρετανικό μέσο γράφει πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις πλημμύρες του 2023 στη Θεσσαλία. «Η Κάρλα διογκώθηκε και όταν τα νερά άρχισαν να υποχωρύν, τα ψάρια του γλυκού νερού κατευθύνθηκαν προς το λιμάνι του Βόλου που εκβάλλει στον Παγασητικό Κολπο. Η εναλλαγή με το θαλασσινό νερό, τα σκότωσε».
Δείτε το ρεπορτάζ του Reuters:
Το μέσο βρέθηκε και στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες από τον δήμο. Όπως είπε ο Αχιλλέας Μπέος «η δυσωδία είναι ανυπόφορη» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα πριν συμβεί.
Παράλληλα, είπε ότι τα ψάρια που πεθαίνουν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιβαλλοντική καταστροφή για άλλα είδη στην περιοχή.«Δεν έκαναν το αυτονόητο, να βάλουν ένα προστατευτικό δίχτυ», δήλωσε ο δήμαρχος Μπέος.
To Reuters ζήτησε ένα σχόλιο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο δεν απάντησε.
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης δέκα χιλιόμετρα έξω από το Βόλο, Δημοσθένης Μπακογιάννης, λέει πως η πελατεία του μειώθηκε κατά 80% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς μετά τις πλημμύρες οι τουρίστες δεν ήρθαν. «Δεν θα βοηθήσει αν κλείσουν τώρα το φράγμα, η τουριστική περίοδος τελείωσε».
«Η κατάσταση με τα νεκρά ψάρια θα είναι το τέλος μας. Ποιοι επισκέπτες θα έρθουν μετά από αυτό;», δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης.
Το ρεπορτάζ του Reuters αναμεταδίδει και o Guardian.
Το BBC αναφέρει πως το λιμάνι του Βόλου στην κεντρική Ελλάδα έχει καλυφθεί από νεκρά ψάρια γλυκού νερού. «Τα νερά της λίμνης έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τότε, αναγκάζοντας τα ψάρια να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα, όπου δεν μπορούν να επιβιώσουν. Χιλιάδες ασημένια πτώματα κάλυψαν το λιμάνι, δημιουργώντας μια δυσοσμία που έχει θορυβήσει τους κατοίκους και τις αρχές».
Η Deutsche Welle γράφει:
«Αυτό το λιμάνι στην Ελλάδα παλεύει με μια κουβέρτα από νεκρά ψάρια. Οι ντόπιοι ανησυχούν ότι τα ψάρια θα καταστρέψουν τα οικοσυστήματα και θα βλάψουν τις επιχειρήσεις».
This port in Greece is battling with a blanket of dead fish. Locals are worried the fish will damage ecosystems and hurt businesses. pic.twitter.com/r7oOk72Q6Y
— DW News (@dwnews) August 29, 2024
Δείτε επίσης:
- Συγκλονιστικές εικόνες: Πολίτης προσπαθεί να σώσει ψάρια που σπαρταρούν αργοπεθαίνοντας
- Πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ «καρφώνει» «γαλάζιο» Υπουργό για τα νεκρά ψάρια στο Βόλο
- Νεκρά ψάρια στον Βόλο: «Μόνοι μας τα μαζεύουμε!» λένε οι μαγαζάτορες της παραλίας – Πότε θα καθαρίσει ο Παγασητικός