Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για τα ψάρια διέταξε η Γεωργία Αδειλίνη

Καθώς ο Βόλος «μάχεται» με τα κοπάδια νεκρών ψαριών

Must Read

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τους τόνους νεκρών ψαριών στον Παγασητικό διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Συγκεκριμένα το αντικείμενο της έρευνας είναι το εξής:

Να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά).

«Τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκαλύπτοντας ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουδούρης το φαινόμενο αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με την θερμοκρασία των θαλασσών». Και όπως ανέφερε «κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα».

Μπήκε ειδικό δίχτυ για να συγκρατεί τα νεκρά ψάρια στην παραλία – Σε δύο μέρες μαζεύτηκαν 95 τόνοι!

Την στιγμή που στον Βόλο η κατάσταση είναι τεταμένη με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια να αποτελούν θέμα συζήτησης μεταξύ των κατοίκων και των επιχειρηματιών αλλά και αλληλοκατηγοριών μεταξύ των αρμόδιων όπως του δήμου και της Περιφέρειας η επιχείρηση για την συγκέντρωσή τους συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μόνο την Τρίτη και την Τετάρτη επτά καϊκια μάζεψαν 95 τόνους νεκρά ψάρια από περιοχές κοντά στον Βόλο!




Πιο αναλυτικά, συνολικά 35 τόνοι συλλέχθηκαν από τον Ξηριά, 15 από Άγιο Κωνσταντίνο – Ξενία – Άναυρο, 10 τόνοι από τις Αλυκές και 5 τόνους έχει μαζέψει το πλοιάριο της Interpollution από το λιμάνι του Βόλου.

Πάντως, αρκετά από τα σκάφη που συμμετείχαν στην συγκέντρωση έχουν φύγει καθώς η μυρωδιά είναι ανυπόφορη!




Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα ψάρια που θα συγκεντρωθούν θα πάνε προς καύση στην συμβεβλημένη με την Περιφέρεια εταιρεία που είναι στη Λάρισα. Η εν λόγω σύμβαση υπογράφηκε στην θητεία του προηγούμενου περιφερειάρχη το Νοέμβριο του 2021.




Νωρίτερα σήμερα στην παραλία του Βόλου, στο σημείο της γέφυρας τοποθετήθηκε ιδικό δίχτυ-πλέγμα για να συγκρατεί τα νεκρά ψάρια και να γίνεται πιο εύκολο το έργο της συγκέντρωσης.

Δείτε φωτογραφίες:

(πηγή φωτογραφιών ertnews.gr)

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This