Στα πρότυπα της σικελικής μαφίας η μεγάλη συμμορία των Ρομά: Ο «ομαδάρχης», οι «κοπέλες» & η ληστεία του 1.000.000 €

Η ληστεία-μαμούθ στο σπίτι του βιομήχανου Παρασκευά Παλατιανά, οι 14 υποομάδες και η ασύλληπτη ταχύτητά τους

Must Read

Η πολυμελής συμμορία των Ρομά που επί μια τετραετία είχε ρημάξει πολυτελή σπίτια στη Θεσσαλονίκη είναι αυτή που βαρύνεται με τη διάρρηξη-μαμούθ στη βίλα του βιομηχάνου Παρασκευά Παλατιανά στο Πανόραμα, το βράδυ της 2ας Σεπτεμβρίου του 2020.

  • Από τον
    Βασίλη Χήτο

Ο γνωστός βιομήχανος, που μαζί με τα δύο αδέρφια του δημιούργησε την Palaplast, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον χώρο των πλαστικών, με μεγάλο κύκλο εργασιών και εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο, έλειπε σε διακοπές στη Χαλκιδική, κάτι που γνώριζαν οι διαρρήκτες, όπως επίσης και ότι μέσα στο χρηματοκιβώτιο φύλαγε έναν θησαυρό. Κοσμήματα, 200 χρυσές λίρες και μετρητά, με τη συνολική λεία να ανέρχεται στο 1.100.000 ευρώ.

Οι «επαγγελματίες του είδους» όχι μόνο ήξεραν πώς θα κινηθούν στις βίλες που συνθηματικά ονόμαζαν «κοπέλες», αλλά είχαν και γνώσεις, καθώς κατάφεραν μέσα σε λίγα λεπτά να παραβιάσουν το χρηματοκιβώτιο. Και παρά το γεγονός ότι μέσω ενός συστήματος με αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και κάμερες ο συγκεκριμένος βιομήχανος ειδοποιήθηκε άμεσα για τη διάρρηξη, μέχρι να ειδοποιήσει την Αστυνομία και περιπολικά να φτάσουν στο σημείο οι Ρομά είχαν ήδη εξαφανιστεί. Η φιγούρα του «ομαδάρχη» μάλιστα -την παρουσιάζει η «Espresso»- είχε αποτυπωθεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος.

Η φιγούρα του «ομαδάρχη» στη μεγάλη ληστεία στη βίλα του βιομήχανου Παρασκευά Παλατιανά

Οι κουκουλοφόροι πλησίασαν την οικία με κλεμμένο όχημα, το οποίο είχαν αρπάξει λίγη ώρα νωρίτερα από άλλο σπίτι που είχαν διαρρήξει από την περιοχή της Θέρμης. Ενας από τους δράστες κατάφερε να παραβιάσει την μπαλκονόπορτα κι έτσι μπόρεσαν να εισβάλουν στην οικία και να εντοπίσουν το χρηματοκιβώτιο.

Οπως τώρα αποκαλύφθηκε με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα κλεμμένα οχήματα τα απέρριπταν στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, με σκοπό να μην εντοπιστούν από τις αστυνομικές Αρχές αλλά και να καταστραφούν πιθανά ενοχοποιητικά στοιχεία.

Η οργάνωση δρούσε στα πρότυπα της σικελικής μαφίας, με 14 υποομάδες που ενέχονται σε ληστείες, κλοπές, τοκογλυφία και διακίνηση ναρκωτικών. Συνολικά έως σήμερα έχουν συλληφθεί 37 άτομα από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Μία από τις τελευταίες εισβολές τους ήταν σε οικία στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, όπου σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο.

Τέσσερα άτομα, που φορούν φόρμες και έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες και καπέλα, ανεβαίνουν τα σκαλιά της μονοκατοικίας και στη συνέχεια οι δύο εξ αυτών πιάνουν δουλειά προσπαθώντας να διαρρήξουν την πόρτα ασφαλείας, κάτι που τελικά καταφέρνουν σε λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα. Την ίδια στιγμή οι συνεργοί τους κοιτούν προσεκτικά τον χώρο προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δεν τους έχει αντιληφθεί κανείς. Συνολικά, διαπιστώθηκαν 553 αξιόποινες πράξεις, με τη λεία τους να ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ, ανάμεσά τους και το ποσό που άρπαξαν από τη βίλα του βιομηχάνου.

Οι συλλήψεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, Χαλκιδική και στο νησί της Σαντορίνης, όπου έκανε διακοπές ένας από τους κατηγορουμένους. Είχε προηγηθεί η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, η οποία χειρίζεται την υπόθεση. Στις 20.000 σελίδες που αριθμεί η δικογραφία περιλαμβάνονται στο σύνολο 132 άτομα (αρκετά με συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους), εκ των οποίων 21 είναι ήδη κρατούμενοι στις φυλακές για άλλες πράξεις.

Τα κλοπιμαία τα απέκρυπταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ τα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τα πωλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να τα φυλάξουν (εν είδει «άτυπης» τράπεζας).

Δείτε επίσης:

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε ταυτόχρονα… 14 εγκληματικές οργανώσεις μέσα σε 24 ώρες! Συνελήφθησαν 37 συνολικά άτομα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This