Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες σχετικά με τα νεκρά ψάρια που έχουν γεμίσει τον Παγασητικό τονίζοντας πως είναι ο καλύτερος «μεζές» για…καρχαριοειδή!
Μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Ένα», ο Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας ανέφερε πως «τα νεκρά ψάρια αν συνεχίσουν να βρίσκονται στον Παγασητικό ενδέχεται να αποτελέσουν τροφή για θηρευτές της θάλασσας». Παράλληλα τόνισε πως οι κολυμβητές πρέπει να προσέχουν για να μην συμβεί ατύχημα!
Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί 160 τόνοι νεκρών ψαριών, ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα!
Ο επιστήμονας είπε πως μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην λίμνη Κάρλα
«στην οποία έχουν πέσει τα νερά γιατί θα μειωθεί το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε ασφυξία τα ψάρια που υπάρχουν εκεί».
Η κατάσταση, σύμφωνα με τον βιολόγο, έλαβε διαστάσεις και δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα καθώς οι αρμόδιοι έκαναν … «μπαλάκι» την ευθύνη μεταξύ τους.
Παράλληλα, ανέφερε πως με τις βροχές και τον αέρα που αναμένονται, τα νεκρά ψάρια θα εξαπλωθούν σε όλο τον Παγασητικό και μπορεί να προσελκύσουν θηρευτές όπως δελφίνια, φώκιες, χελώνες που ήδη υπάρχουν στον Κόλπο και περιστασιακά κάποια είδη καρχαριών! Άλλωστε στον Παγασητικό μπορεί να εμφανιστεί ο λευκός και ο γαλάζιος καρχαρίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν! Μπορεί ακόμα και ένα δελφίνι να επιτεθεί σε άνθρωπο για να πάρει τον «μεζέ»!
«Επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει κάτω από τον βυθό τι γίνεται, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αν και με την αντιαισθητική κατάσταση, δύσκολα θα κολυμπήσει κάποιος. Απλά να είναι προσεκτικοί και να έχουν το νου τους ότι κάτι μπορεί να συμβεί», ανέφερε ο θαλάσσιος βιολόγος.
Εισαγγελική παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια
Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τους τόνους νεκρών ψαριών στον Παγασητικό διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. Συγκεκριμένα το αντικείμενο της έρευνας είναι το εξής:
Να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.
Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.
Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.
Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά).
«Τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που αποδίδεται σε θαλάσσιους μικροοργανισμούς και δεν έχει καταγραφεί» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκαλύπτοντας ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο Καλοχώρι.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουδούρης το φαινόμενο αυτό «σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα, με την θερμοκρασία των θαλασσών». Και όπως ανέφερε «κάτι δεν έχει γίνει σωστά και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα».
Δείτε επίσης:
Καλά… πήγε η μελέτη των Ολλανδών για την Θεσσαλία: Άδειαζαν την Λίμνη Κάρλα χωρίς δίχτυ για τα ψάρια
Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για τα ψάρια διέταξε η Γεωργία Αδειλίνη
Κόντρα Μπέου – Κουρέτα για τις αποκρουστικές εικόνες από τα νεκρά ψάρια στον Βόλο