Ανατροπή φέρνει στο τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στο Βόλο με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που ξεβράζονται στην ακτογραμμή το «ξεχασμένο» πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου που είχε διατάξει και ολοκληρώσει ήδη από τον Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα.
Η έρευνα προέκυψε μετά από την μήνυση που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβρη (μετά τις δύο θεομηνίες) ο δήμαρχος της περιοχής. Ο Αχιλλέας Μπέος μετά από αυτοψία στην περιοχή της Κάρλας στην οποία διαπίστωσε ότι ποσότητες νερού μολυσμένου από τον Πηνειό με λύματα από τον βιολογικό Λάρισας κατέληγαν στον Παγασητικό κατέφυγε στην δικαιοσύνη.
Πάντως προκαλεί ερωτήματα το γεγονός πως το πόρισμα γίνεται γνωστό αυτή τη χρονική στιγμή που είναι έντονο το πρόβλημα των νεκρών ψαριών ενώ έχει ολοκληρωθεί μήνες πριν, τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν τα συμπεράσματα είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα ίσως να μπορούσε η διαχείριση της κατάστασης με τα νεκρά ψάρια να ήταν καλύτερη.
Σύμφωνα με τoν «Ταχυδρόμο», το πόρισμα εκδόθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και υποβλήθηκε και στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Ωστόσο, με απόφαση δύο ανεξάρτητων εισαγγελικών λειτουργών, κρίθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και η μήνυση του δημάρχου μπήκε στο αρχείο! Άραγε, γιατί οι εισαγγελείς δεν το επανέφεραν μετά τις τελευταίες εξελίξεις;
Τι λέει το πόρισμα
Σύμφωνα με το πολυσέλιδο έγγραφο, το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου τόνοι ψαριών καταλήγουν στον Παγασητικό, δεν μπορούσε και δεν επιτρεπόταν να κλείσει ώστε να «εκτονωθεί» ο τεράστιος όγκος νερού που είχε δεχθεί λόγω των θεομηνιών του περασμένου φθινοπώρου!
Έτσι δίδεται απάντηση και στο «καυτό» ερώτημα των τελευταίων ημερών σχετικά με το ανοιχτό θυρόφραγμα…
Τα τρία βασικά συμπεράσματα του πορίσματος είναι:
- Με βάση μετρήσεις που έγιναν, τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα.
- Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν νερών από την Κάρλα
- Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος.
Το «ξεχασμένο» πόρισμα δημιούργησε ακόμη ένα μεγάλο θέμα στην κοινωνία του Βόλου ειδικά κατά την τουριστική περίοδο. Ορισμένες «φωνές» έκαναν λόγο για μόλυνση του Παγασητικού από την Κάρλα, με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της περιοχής και τη δημιουργία σύγχυσης στους πολίτες για το αν θα έπρεπε να κολυμπούν ή όχι στις ακτές του Παγασητικού πριν την εμφάνιση των νεκρών ψαριών.
Δείτε επίσης:
- Βόλος: Τα νεκρά ψάρια αποτελούν «μεζέ» για καρχαριοειδή, λέει επιστήμονας!
- Καλά… πήγε η μελέτη των Ολλανδών για την Θεσσαλία: Άδειαζαν την Λίμνη Κάρλα χωρίς δίχτυ για τα ψάρια
- Άρειος Πάγος: Εισαγγελική έρευνα για τα ψάρια διέταξε η Γεωργία Αδειλίνη
- Βόλος: Μπήκε ειδικό δίχτυ για να συγκρατεί τα νεκρά ψάρια στην παραλία – Σε δύο μέρες μαζεύτηκαν 95 τόνοι!
- Κόντρα Μπέου – Κουρέτα για τις αποκρουστικές εικόνες από τα νεκρά ψάρια στον Βόλο
Μας λένε ότι ανέλαβε ο Άρειος πάγος… μάλιστα…καταλάβαμε . θα δούμε πάλι ΚΑΛΥΨΗ άλλης μιας τρομακτικής καταστροφής… Τα γουρούνια κοιμούνται ήρεμα…