Τέλος στον «εφιάλτη» των νεκρών ψαριών έχει μπει στο Βόλο, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σήμερα στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο κ. Δημήτρης Κουρέτας «από χθες έχουν μαζευτεί όλα τα ψάρια. Δεν υπάρχουν ψάρια πια μέσα στον κόλπο. Και τα ψάρια τα οποία πέθαναν από την ώρα που έκλεισε το θυρόφραγμα, σήμερα θα τελειώσει η υγειονομική ταφή και θα ολοκληρωθεί το θέμα αυτό το οποίο προέκυψε».
Σχετικά με την διαχείριση ανέφερε: «Η πρώτη εκτίμηση ήταν περίπου 270 τόνοι ψαριών οι οποίοι κάηκαν σε μια σύμβαση που η οποία κάποια στιγμή επειδή πρέπει να παίρνει μόνο ψάρια και επειδή στον Ξηριά υπήρχαν και χώματα, μας είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα γιατί θα χαλάσουν τα μηχανήματα, οπότε πρέπει να προχωρήσουν σε υγειονομική ταφή. Πήραμε άδεια από τον Δήμο Βελεστίνου. Εκδόθηκε άδεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ταφή διαφόρων ζώων, το οποίο έγινε όπως τάφηκαν και στην πανώλη τα πρόβατα και είχαμε να θάψουμε συνολικά, ψάρια μόνο, τα οποία δεν ήταν πάνω από 5 -6 τόνους. Και γι’ αυτό το πράγμα βγήκαν κάποιοι και έκαναν φασαρία ότι θα γίνει μόλυνση. Πώς θα γίνει; Αφού υπάρχει ειδική μεμβράνη και προβλέπεται ακριβώς ό,τι προβλέπεται στον νόμο. Άρα ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι κάποιοι ενδεχομένως να μην ήθελαν να λυθεί τόσο γρήγορα το πρόβλημα».
Ο κ. Κουρέτας άφησε «αιχμές» και για αρμόδιους φορείς οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, όταν είδαν την κατάσταση δεν συμμετείχαν καθόλου στην προσπάθεια. «Όλοι αυτοί οι φορείς πήγαιναν στα κανάλια και έλεγαν το μακρύ και το κοντό τους, ότι πρέπει να γίνει έτσι ή αλλιώς κλπ. Εμείς αποφασίσαμε να μπούμε στο πεδίο».
Παράλληλα, είπε πως οι δείκτες στα νερά στον Παγασητικό αρχίζουν να επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα και την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει νέα μέτρηση από τον ΕΟΔΥ. Ο κ. Κουρέτας δήλωσε πεπεισμένος πως θα δοθεί άδεια για κολύμβηση μέσα στον Βόλο, «εκεί που επιτρεπόταν και πριν, όχι μέσα στο λιμάνι, εκεί που είναι τα πλοία».
Σχολιάζοντας το θέμα του θυροφράγματος επανέλαβε πως είχε ειδοποιήσει έγκαιρα ότι θα έπρεπε να μπει ένα δίχτυ εκεί που μπήκε την προηγούμενη Τρίτη. «Να είχε μπει πριν από δύο εβδομάδες. Αυτό δεν έγινε και η ευθύνη ήταν άλλων φορέων. Έτσι ξεκίνησε. Και επειδή ακριβώς το πρόβλημα δημιουργήθηκε και επειδή κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες, βρίζανε όλοι την περιφέρεια. Εγώ δεν έκανα απολύτως τίποτα. Έκανα αυτό που έπρεπε και εγώ εκτιμώ τους ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στο πεδίο και αφού λυθεί το πρόβλημα, τότε θα δούμε ποιος φταίει και τι έχει συμβεί».
Επιχειρηματίες που έχουν πληγεί από το φαινόμενο αναμένεται να προχωρήσουν σε μηνύσεις.
Δείτε επίσης:
Νεκρά ψάρια στον Παγασητικό: Ανακοινώθηκαν τέσσερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων