Δήμος Θέρμης: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα που συνδέει Τρίλοφο-Πλαγιάρι

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή μετακίνηση αυτοκινήτων

Must Read

Εγένετο γέφυρα! Μετά τέσσερα και πλέον χρόνια ταλαιπωρίας, αλλά και σκληρής δουλειάς από τη διοίκηση και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θέρμης, ο δρόμος της οδού Περικλέους που συνδέει δύο από τις μεγαλύτερες Κοινότητες, τον Τρίλοφο με το Πλαγιάρι, δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και συνάμα, δυσκολότερα έργα υποδομής που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εξασφαλίζει για τις επόμενες πολλές δεκαετίες την ασφαλή οδική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο Κοινότητες. Στην θέση του παλιού δρόμου ο οποίος υπέστη κατολίσθηση έπειτα από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε στις 21 Μαΐου 2020 υπάρχει σήμερα μία ολοκαίνουργια γέφυρα, πραγματικό στολίδι για την περιοχή. Ο νέος δρόμος είναι υπερυψωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο, με πολύ βελτιωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά (διευρυμένο πλάτος, μεγάλα πεζοδρόμια), φωτισμό, σήμανση και στηθαία ασφαλείας. Πρόκειται για ένα έργο κατασκευασμένο με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή μετακίνηση αυτοκινήτων, βαρέων οχημάτων, αλλά ακόμη και πεζών.

 

Η μεγάλη περιπέτεια για τους κατοίκους Τριλόφου και Πλαγιαρίου ξεκίνησε στις 21 Μαΐου 2020 όταν ξέσπασε ισχυρή νεροποντή στην περιοχή του Δήμου Θέρμης, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε πολλές Κοινότητες (Καρδία, Θέρμη, Ν. Ραιδεστός, Ν. Ρύσιο, Ταγαράδες, Αγία Παρασκευή, Τρίλοφος, Πλαγιάρι). Η μεγαλύτερη από τις καταστροφές σημειώθηκε στην οδό Περικλέους. Το πρόβλημα στον συγκεκριμένο δρόμο προέκυψε επειδή, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και υπήρξε αστοχία στο πρανές επιχώματος στο ρέμα μεταξύ των δύο οικισμών, προκαλώντας καθιζήσεις. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αυτοψίας την οποία πραγματοποίησαν οι μηχανικοί ο συγκεκριμένος δρόμος έγινε πριν από σαράντα και πλέον χρόνια και ως βασική αιτία της αστοχίας ήταν ότι για την κατασκευή του επιχώματος χρησιμοποιήθηκαν ακατάλληλα εδαφικά υλικά, ενώ διαπιστώθηκε η χρήση ακόμη και μπάζων και πλαστικών.

Από την ημέρα εκείνη ο Δήμος Θέρμης ξεκίνησε μία τιτάνια προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή οδική επανασύνδεση των δύο Κοινοτήτων. Ο Δήμος, αν και δεν είχε την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο έργο, καθώς αυτή ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εντούτοις, από την πρώτη στιγμή και με δικούς του πόρους, προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να περιορίσει την έκταση των ζημιών, να διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της αστοχίας το ταχύτερο δυνατόν. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του Δήμου συγκέντρωσε τα στοιχεία από το σύνολο των καταστροφών τις οποίες υπέστησαν και άλλες κοινότητες και υπέβαλε αίτημα προς την ΠΚΜ ώστε οι πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του δρόμου που συνδέει τον Τρίλοφο με το Πλαγιάρι, να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία προκειμένου οι βλάβες να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό, παρακάμπτοντας τις συνήθεις χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες καθώς και για την κατασκευή των αναγκαίων έργων.

Στις 29 Μαΐου 2020 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα έξι μηνών. Στη συνέχεια δόθηκαν άλλες τρεις εξάμηνες παρατάσεις ως τον Μάιο του 2022.

Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην οδό Περικλέους ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, ο Δήμος, από την επομένη της κατολίσθησης, ευρισκόμενος σε διαρκή συνεννόηση με την ΠΚΜ, ανέλαβε πρωτοβουλίες, ακόμη και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να συντμηθεί ο χρόνος αποκατάστασης των ζημιών. Ακριβώς ένα χρόνο μετά το συμβάν, στις 20 Μαΐου 2021 ο Δήμος ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη του έργου, υπογράφοντας σχετική προγραμματική σύμβαση με την ΠΚΜ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This