Πλημμύρες στην Θεσσαλία: «Το αποτύπωμα του Daniel θα είναι δραματικό για χρόνια, δεν υπήρχε σχεδιασμός»

Όσα είπε για τα αντιπλημμυρικά έργα ο γεωπόνος και πρώην διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Λάρισας, πρώην Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας

Must Read

Την εκτίμηση πως το αποτύπωμα της κακοκαιρίας Daniel θα εξακολουθεί να είναι δραματικό στη Θεσσαλία, για πολλά χρόνια ακόμη, εξέφρασε ο γεωπόνος και πρώην διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Λάρισας, πρώην Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας, Κώστας Γκούμας, ο οποίος παράλληλα έκανε λόγο για την αποκατάσταση των ζημιών και τα αντιπλημμυρικά έργα.

«Δεν υπάρχουν υπηρεσίες εγγείων βελτιώσεων από το 2010. Δυστυχώς δεν διαδέχθηκαν άλλοι, ανέλαβαν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Πριν από έναν χρόνο οι Θεσσαλοί βίωσαν τρομακτικές καταστροφές, σε περιουσίες και υποδομές. Το αποτύπωμα που μας άφησε ο Ντάνιελ είναι και θα εξακολουθεί να είναι δραματικό για πολλά χρόνια ακόμη. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε σοβαρός σχεδιασμός και προγραμματισμός μέτρων που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τας προβλήματα της ξηρασίας – λειψυδρίας όπου όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Μια κυβέρνηση δεν κρίνεται από τα τεχνικά έργα που θα εγκαινιάσει αλλά κρίνεται από τις αποφάσεις που θα πάρει, από τον προγραμματισμό με σχέδιο και χρονοδιάγραμμα».

Τι συμβαίνει με τα έργα

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκούμας υπογράμμισε πως θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα τα αντιπλημμυρικά έργα. «Μετά από τους 2-3 μήνες που αιφνιδιαστήκαμε όλοι, θα μπορούσε να γίνει ένας στοιχειώδης προγραμματισμός, να εξοικονομηθούν κάποια κονδύλια, και τώρα η Περιφέρεια έχει ήδη δημοπρατήσει κάποια έργα για τους υποτυπώδεις καθαρισμούς και διαπλατύνσεις ρεμάτων και ποταμών αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτά τα έργα δεν μπορούν να γίνουν άμεσα και σε φθινοπωρινές συνθήκες. Είναι ένα μικρό κομμάτι για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Το βασικό είναι για τα έργα που θα μας προστατεύσουν στο μέλλον από φαινόμενα τύπου Ντάνιελ, και εδώ θέλει έναν καλό σχεδιασμό και έργα, όπως αυτά που εξαγγέλθηκαν που είναι από τα θετικά της χθεσινής εκδήλωσης», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Είναι τα έργα ορεινής υδρονομίας. Τα φράγματα, είναι κάποια μεγαλύτερα, που έχουν μεν την αντιπλημμυρική συνιστώσα, όμως, αποθηκεύουν ποσότητες νερού, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις λειψυδρίας».

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις από την Πολιτεία. «Είναι τόσο σύνθετα και τόσοι πολλοί οι πληγέντες που είναι δύσκολο όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Με εξέπληξαν οι δηλώσεις περί σχεδιασμού και έργων καθώς στην Θεσσαλία αυτά τα θέματα τα διεκδικούμε χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια όλο το πολιτικό σύστημα δεν διαχειρίστηκε σωστά τα υδατικά προβλήματα της θεσσαλίας. Δεν δημιούργησε καν τους θεσμούς που έπρεπε, που δεν στοίχιζαν. Αυτά τα έργα δεν είναι επιπέδου Περιφέρειας, είναι κεντρικός ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση. Όλα τα έργα που ήταν στον προγραμματισμό τον δικό του, κάποια έγιναν και κάποια όχι», κατέληξε ο γεωπόνος και πρώην διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Λάρισας, πρώην Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This