Ελισάβετ Φελώνη για λειψυδρία: «Επιτακτική η αναζήτηση νέων λύσεων»

«Η εξοικονόμηση δεν πρέπει να είναι δευτερεύον θέμα, αλλά προτεραιότητα»

Must Read

Αναφορά στην λειψυδρία και στα κρίσιμα ζητήματα για τη διαχείριση υδάτων στην Ελλάδα έκανε η Ελισάβετ Φελώνη, καθηγήτρια Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

«Η λειψυδρία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, αλλά και της ανεπάρκειας στη διαχείριση των υδάτων», ανέφερε αρχικά, χωρίς να αφήσει αμφιβολίες για την αιτία του φαινομένου. Η ίδια τόνισε ότι, παρά την κρισιμότητα του θέματος, η χώρα δεν έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Μάλιστα, έκανε λόγο στις σημαντικές καθυστερήσεις στην επένδυση και συντήρηση των υδάτινων υποδομών, επισημαίνοντας τις σοβαρές ελλείψεις και τις διαρροές στα δίκτυα. «Οι υποδομές μας χρειάζονται επειγόντως αναβάθμιση για να καλύψουν τις ανάγκες περιοχών που παραδοσιακά δεν είχαν πρόβλημα λειψυδρίας», υπογράμμισε, ενώ όπως είπε ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι τομείς του αγροτικού και του τουριστικού, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, ιδιαίτερα σε νησιά.

«Η αναζήτηση νέων λύσεων είναι επιτακτική»

Παράλληλα, η κ. Φελώνη έκανε σαφή την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στην κατανάλωση νερού, προτείνοντας την ενσωμάτωσή της σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης σε οικιακό και δημόσιο επίπεδο. «Η εξοικονόμηση δεν πρέπει να είναι δευτερεύον θέμα, αλλά προτεραιότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αττική, η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση πως το υπάρχον σύστημα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πρωτεύουσας, αν και με δυσκολία, αν οι κλιματικές συνθήκες παραμείνουν ως έχουν. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που οι προβλέψεις για περαιτέρω μείωση των βροχοπτώσεων και περιορισμένες χιονοπτώσεις επαληθευτούν, το υφιστάμενο δίκτυο δεν θα μπορέσει να καλύψει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού. «Η αναζήτηση νέων λύσεων είναι επιτακτική», κατέληξε η καθηγήτρια Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This