Αναφορά στην λειψυδρία και στα κρίσιμα ζητήματα για τη διαχείριση υδάτων στην Ελλάδα έκανε η Ελισάβετ Φελώνη, καθηγήτρια Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
«Η λειψυδρία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, αλλά και της ανεπάρκειας στη διαχείριση των υδάτων», ανέφερε αρχικά, χωρίς να αφήσει αμφιβολίες για την αιτία του φαινομένου. Η ίδια τόνισε ότι, παρά την κρισιμότητα του θέματος, η χώρα δεν έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Μάλιστα, έκανε λόγο στις σημαντικές καθυστερήσεις στην επένδυση και συντήρηση των υδάτινων υποδομών, επισημαίνοντας τις σοβαρές ελλείψεις και τις διαρροές στα δίκτυα. «Οι υποδομές μας χρειάζονται επειγόντως αναβάθμιση για να καλύψουν τις ανάγκες περιοχών που παραδοσιακά δεν είχαν πρόβλημα λειψυδρίας», υπογράμμισε, ενώ όπως είπε ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι τομείς του αγροτικού και του τουριστικού, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, ιδιαίτερα σε νησιά.
«Η αναζήτηση νέων λύσεων είναι επιτακτική»
Παράλληλα, η κ. Φελώνη έκανε σαφή την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στην κατανάλωση νερού, προτείνοντας την ενσωμάτωσή της σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης σε οικιακό και δημόσιο επίπεδο. «Η εξοικονόμηση δεν πρέπει να είναι δευτερεύον θέμα, αλλά προτεραιότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αττική, η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση πως το υπάρχον σύστημα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πρωτεύουσας, αν και με δυσκολία, αν οι κλιματικές συνθήκες παραμείνουν ως έχουν. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που οι προβλέψεις για περαιτέρω μείωση των βροχοπτώσεων και περιορισμένες χιονοπτώσεις επαληθευτούν, το υφιστάμενο δίκτυο δεν θα μπορέσει να καλύψει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού. «Η αναζήτηση νέων λύσεων είναι επιτακτική», κατέληξε η καθηγήτρια Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Δείτε επίσης:
- Σε απόγνωση οι παραγωγοί: Η λειψυδρία απειλεί τις καλλιέργειες – Προ των πυλών νέες ανατιμήσεις
- Μεγάλη απειλή η λειψυδρία: Σε κατάσταση συναγερμού και η λίμνη Πλαστήρα – Το σχέδιο των ερευνητών
- Δίχως τέλος οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά: «Από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε αυξήσεις 15-20%»
- Σε απόγνωση οι παραγωγοί σύκων: «Είδαμε εν μία νυκτί να πέφτουν τεράστιες ποσότητες» – Ο καύσωνας κατέστρεψε τις σοδειές