Αναφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου κάνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλές διαστάσεις και συνέπειες, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης ελληνικής και κυπριακής στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια και όχι μόνο.
«Η διασύνδεση αυτή επιδιώκει να άρει τον ενεργειακό απομονωτισμό της Κύπρου, να ενισχύσει τις διακρατικές σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε και συνέχισε:
«Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η διασύνδεση αυτή ενισχύει τους δεσμούς της Κύπρου και της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και την ευρωπαϊκή ενότητα στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, η ανάθεση του έργου στη γαλλική πολυεθνική εταιρεία Nexans ενισχύει τις διμερείς σχέσεις με τη Γαλλία, μια χώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία της Nexans στην περιοχή, μέσω της υλοποίησης αυτού του έργου, προφανώς θα συμβάλλει στην εμβάθυνση των σχέσεων των χωρών αυτών».
Έρχονται αντιδράσεις από την Τουρκία
Ο διεθνολόγος έκανε λόγο και στις αντιδράσεις από την Τουρκία, εκτιμώντας πως η πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων, αν και δεν εμπίπτει στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας, αποτελεί ζήτημα το οποίο η Τουρκία θεωρεί ως πρόκληση στην περιοχή.
«Η πρόσφατη αντίδραση της Τουρκίας κατά του ιταλικού ερευνητικού σκάφους “Ievoli Relume”, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό της Nexans στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, αποτελεί ενδεικτική της επιθετικής της στάσης. Η αντίδραση της Άγκυρας θα είναι ρητορική, αλλά και έμπρακτη, αφού αναμένουμε ως αντίδραση την ηλεκτρική διασύνδεση της Τουρκίας με το ψευδοκράτος», τόνισε μιλώντας στο newsbomb.gr και προσέθεσε:
«Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου είναι ένα έργο που δεν περιορίζεται σε τεχνικά ή οικονομικά οφέλη, αλλά ενσωματώνει σημαντικές γεωπολιτικές διαστάσεις και αναδεικνύει τις περιφερειακές δυναμικές της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος των δύο κρατών. Αδικαιολόγητα η Τουρκία, αντιλαμβάνεται τη διασύνδεση αυτή ως πρόκληση προς τις δικές της επιδιώξεις και θα πρέπει από πλευράς μας να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και διπλωματική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που μπορεί να προκύψουν, ειδικά κατά την φάση υλοποίησης του έργου».
Κλείνοντας, ο κ. Δεσποτόπουλος ξεκαθάρισε πως το έργο είναι σημαντικό διότι αποτελεί «την πρώτη κίνηση για την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με ό,τι συνεπάγεται για τις σχέσεις των τριών χωρών σε ενεργειακό και ευρύτερα γεωπολιτικό επίπεδο».
Δείτε επίσης:
- «Κόβουμε» το καλώδιο με την Κύπρο για να μην υποχωρήσουμε ξανά στην Κάσο – Μειοδοτούμε ενταφιάζοντας δύο ΑΟΖ
- Great Sea Interconnector: «Λευκός καπνός» σε Αθήνα και Λευκωσία – Ο παρασκηνιακός «πυρετός» και ο τουρκικός «μπαμπούλας»