Ανεμογεννήτριες στην καμένη Δαδιά!

Έλεος! Έδωσαν άδειες για θέσεις εγκατάστασης των Αιολικών Σταθμών εντός της περιοχής NATURA 2000

Must Read

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά του Έβρου, που είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια του σημαντικότερου βιότοπου του μαυρόγυπα, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου.

Και έναν χρόνο μετά την καταστροφή του δάσους η απειλή των ανεμογεννητριών για το ιδιαίτερα απειλούμενο είδος εντείνεται αντί να περιορίζεται.

Τελευταίο «επεισόδιο» ήταν η έκδοση αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ), κατόπιν σχετικής θετικής (!) εισήγησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), των Αιολικών Σταθμών «ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ» της εταιρίας GREENFIELD WIND, «ΡΑΓΑΔΑ, ΜΗΛΙΑ, ΞΕΝΟΣ» της εταιρίας ES ENERGY ΕΠΕ και «ΚΟΝΤΟΚΟΡΦΙ» της εταιρίας ΑΙΟΛΙΚΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΙΚΕ στη Ροδόπη.

Τι κι αν οι θέσεις εγκατάστασης των Αιολικών Σταθμών βρίσκονται εντός της περιοχής NATURA 2000 – Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) GR1130011 «Κοιλάδα Φιλιούρη» (και της αντίστοιχης Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά GR008), με είδος χαρακτηρισμού τον μαυρόγυπα; Τι κι αν εμπίπτουν εντός του χαρτογραφημένου «πυρήνα» της δραστηριότητας του μαυρόγυπα;

Τι κι αν η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Εβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε -ξεκάθαρα και στοιχειοθετημένα- αρνητικά για την υλοποίηση και των δύο έργων; Αυτά φαίνεται ότι είναι «ψιλά γράμματα» για τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ και την ΑΔΜΘ, που αγνόησαν τα παραπάνω στοιχεία και έδωσαν το «πράσινο φως» για τα συγκεκριμένα έργα με διαφορά λίγων ημερών.

Καθοριστική σημασία για την έκδοση των δύο αποφάσεων από την ΑΔΜΘ φαίνεται ότι είχαν οι θετικές γνωμοδοτήσεις του ΥΠΕΝ, που υπογράφονται από τον προϊστάμενο της ΓΔΠΠ κ. Δημόπουλο, ενώ ακόμα μία φορά παρακάμπτεται χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση η αναλυτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση της Μ.Δ. Εθνικών Πάρκων Δέλτα Εβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η Μ.Δ. τεκμηριώνει με επαρκέστατο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι οι θέσεις εγκατάστασης των δύο Αιολικών Σταθμών βρίσκονται στον πυρήνα της δραστηριότητας του μαυρόγυπα (και του όρνιου) και οι πτήσεις των απειλούμενων γυπών είναι συχνότατες, με αποτέλεσμα η ενδεχόμενη υλοποίηση των έργων να αποτελεί ακόμα μία σοβαρή απειλή γι’ αυτά τα είδη, που έχουν βρεθεί σε ακόμα πιο δυσμενή θέση εξαιτίας της περσινής πυρκαγιάς.

Σε ανάλογη κατεύθυνση, βεβαίως, ήταν και η παρέμβαση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κατά τη δημόσια διαβούλευση του έργου «ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ».

Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως στους Αιολικούς Σταθμούς που λειτουργούν στον Έβρο και στη Ροδόπη έχουν έως σήμερα καταγραφεί 563 περιστατικά θανάτωσης πουλιών και νυχτερίδων, μεταξύ των οποίων επτά μαυρόγυπες και εννέα όρνεα.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ε, και λοιπόν , τι , μας το λέτε για νέο ? Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν ενδιαφέρεται για τίποτα , βλέπε θάλασσα Κάσου , συμπεριφορές με Αίγυπτο , Σερβία Παλαιστίνη και βάλε . Αλλά δεν πειράζει , ο Έλληνας έχει τις περισσότερες καρέκλες ανά κεφαλή στο κόσμο και τα πιο σύγχρονα τηλέφωνα που τον διαφωτιζουν κατάλληλα .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This