Εξοργιστικό! Με δικαστική απόφαση απαγορεύεται να χτυπά καμπάνα στην Σύρο

Θα απαγόρευαν άραγε τον μουεζίνη σε τζαμί;

Must Read

Αδιανότητο είναι αυτό που συμβαίνει στην Σύρο και τον χτύπο καμπάνας σε εκκλησία του νησιού. Κάτοικος ενοχλήθηκε από τον θόρυβο, προσέφυγε στην Δικαιοσύνη την Πέμπτη εξεδόθη προσωρινή διαταγή, με την οποία απαγορεύτηκε να χτυπούν τα σήμαντρα του Ιερού Ναού.

Απορίας άξιον είναι εάν θα απαγόρευαν άραγε τον μουεζίνη σε τζαμί; Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο!

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως με προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου απαγορεύτηκε η λειτουργία κωδωνοστασίου ως ωροδείκτη.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΩΣ ΣΗΜΑΝΤΡΟΥ ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΙΣΑΩΡΟ ΣΕ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου απαγορεύθηκε η λειτουργία κωδωνοστασίου ως ωροδείκτη και συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Δικαστής: “να παύσει εντελώς η καμπάνα τις ώρες κοινής ησυχίας ήτοι: 14.00 – 17.00 το μεσημέρι και 11.00 – 7.00 το βράδυ μέχρι το πρωί μέχρι την έκδοση της απόφασης”.

Το γραφείο μας εκπροσωπεί την αιτούσα, η οποία είναι μόνιμη κάτοικος του νησιού και κατοικεί σε ιδιόκτητη κατοικία της κοντά στον ιερό ναό, χωρίς να μπορεί να κοιμηθεί και να ηρεμήσει από τους ανά μισάωρο κτύπους της καμπάνας, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της, σύμφωνα με σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις που προσκόμισε στο Δικαστήριο.

Μετά την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, τον Μάιο του 2024, ο ναός περιόρισε σε ένα βαθμό την λειτουργία του κωδωνοστασίου, παραλείποντας τον χτύπο μετά τις 12 το βράδυ και έως τις 6.30 το πρωί, παραβιάζοντας όμως και πάλι έτσι τις ώρες κοινής ησυχίας τόσο την νύχτα, όσο και το πρωί και βέβαια και το μεσημέρι.

Όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες είχε υπάρξει στο παρελθόν μερική συμμόρφωση του ναού ύστερα και από παρεμβάσεις της Μητρόπολης Σύρου, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ και, μετά από πολλές διακυμάνσεις οι χτύποι επανήλθαν πλήρως κατά την περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2023.

Η πλευρά του ιερού ναού επικαλέστηκε υπογραφές κατοίκων που επιθυμούν την λειτουργία της καμπάνας και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας, δηλαδή επιθυμούν την καταστρατήγηση της νομοθεσίας επικαλούμενοι την τοπική παράδοση των τελευταίων 60 ετών. Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε ο μάρτυρας του ιερού ναού σε τί θα θιγούν οι κάτοικοι εάν ο ναός συμμορφωθεί με τις ώρες κοινής ησυχίας, δεν υπήρξε κάποια σαφής αναφορά σε βλάβη.

Αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης επί του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων που αφορά την πλήρη παύση της λειτουργίας του καμπαναριού ως ωροδείκτη, ακριβώς όπως αποφασίστηκε και από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας με απόφασή του που εκδόθηκε κατά το τρέχον έτος, όπου και πάλι υποστηρίξαμε δικηγορικά τα δικαιώματα του αιτούντος, και με την οποία απαγορεύθηκε η μη λατρευτική λειτουργία του κωδωνοστασίου καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο κι όχι μόνο κατά τις ώρες κοινής ησυχίας

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Με συγχωρείτε, αλλά το άρθρο σας όπως διατυπώνεται στερείται κάθε σοβαρότητας! Κατ’ αρχάς συγκρίνετε την ΜΗ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ λειτουργία της καμπάνας ως ωροδείκτη με τον μουεζίνη, ο οποίος απ’ όσο γνωρίζω δεν βγαίνει κάθε μισάωρο να φωνάζει την ώρα! Για τον ίδιο λόγο είναι εντελώς άτοπη και η φράση “Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο”. Αμφιβάλλω ότι ο συντάκτης σας αδυνατεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ λατρευτικής και μη λατρευτικής λειτουργίας της καμπάνας.

    Όσο για τις ώρες κοινής ησυχίας, αυτές ορίζονται από τον νόμο και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι ναοί θα πρέπει να βρίσκονται υπεράνω του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This