Αναβρασμός και συστράτευση κατά των ανεμογεννητριών στη Μάνη: «Θα αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα»!

Ισχυρό μέτωπο φορέων, πολιτών και τοπικών Αρχών - «Θέλουν να καταστρέψουν τον τόπο μας και δεν θα τους αφήσουμε»

Must Read

Για μάχη μέχρις εσχάτων είναι έτοιμοι άπαντες στη Μάνη και ειδικά στη Δυτική Μάνη, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών και της κατασκευής αιολικών πάρκων σε ορεινές περιοχές του Ταϋγέτου, ενός εκ των οκτώ «απάτητων βουνών».

Βάσει του πλάνου, προβλέπεται η εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών (σε 3 αιολικά πάρκα)  σε οροσειρές του Ταϋγέτου. Σύμφωνα με τον «Λακωνικό Τύπο», η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων είναι η εξής:

  • Περιοχή «Γαϊδουροβούνι». Ανήκει στο Λεύκτρο του Δήμου Δυτικής Μάνης και αναπτύσσεται σε ένα πολύγωνο, στο οποίο θα χωροθετηθούν συνολικά 8 ανεμογεννήτριες, απέναντι ακριβώς από τα χωριά Πλάτσα, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα και Άγιος Νίκων και ορατές απ’ όλη την παραλιακή Μάνη.
  • Περιοχή «Κουρνούτο-Κοσελόρο-Εμπλουτσός-Κοτρώνι-Κακοβούνι». Ανήκει σε Μεσσηνία και Λακωνία, στις Δημοτικές Ενότητες Λεύκτρου και Γυθείου, ενώ αναπτύσσεται σε ένα πολύγωνο, στο οποίο θα χωροθετηθούν συνολικά 23 ανεμογεννήτριες.
  • Περιοχή «Τρισκονός- Μυρί- Καψαλέας». Ανήκει στο Οίτυλο Αν. Μάνης και αναπτύσσεται σε ένα πολύγωνο, στο οποίο θα χωροθετηθούν συνολικά 6 ανεμογεννήτριες.

Το υπό μελέτη έργο εντάσσεται σε περιοχή Natura (!!!) και συγκεκριμένα στην ΕΖΔ GR2550006 «Όρος Ταΰγετος – Σπήλαιο Τραχήλας – Σπήλαιο Βατσινίδη» και στη ΖΕΠ GR2550009 «Όρος Ταΰγετος – Λαγκάδα Τρύπης».

Η τοπική κοινωνία, οι τοπικές Αρχές και οι τοπικοί φορείς δηλώνουν ενωμένοι για έναν κοινό σκοπό: Να αποτραπεί «αυτό το έγκλημα»! «Θέλουν να καταστρέψουν τον τόπο μας και δεν θα τους αφήσουμε», λένε χαρακτηριστικά.

Η δικηγόρος Μαρία Κλειδωνά που είναι και μέλος της «Πανμανιάτικης Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα» που έχει δημιουργηθεί ενάντια στα αιολικά πάρκα, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ TV αναφέροντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, δίνοντας παράλληλα «πολεμικό» σάλπισμα!

«Να προστατέψουμε τα βουνά μας από τις ανεμογεννήτριες», είπε αρχικά για τη δημιουργία της Επιτροπής και στη συνέχεια περιέγραψε ότι το έργο προβλέπει την εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών (ισχύος 155,4MW) σε ύψος 150 μέτρων και όπως είπε, «θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα σε εκτάσεις τόσο της Ανατολικής όσο και της Δυτικής Μάνης, σε οροσειρές το Ταϋγέτου. Σε περιοχή NATURA και σε περιοχή προστατευόμενη …  Ο τίτλος απάτητα βουνά σημαίνει καθεστώς υψηλής προστασίας».

Η κ.Κλειδωνά συνέχισε σχολιάζοντας ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν σε παραδοσιακά χωριά και θα είναι ορατές από την παραλιακή Μάνη, ενώ συμπλήρωσε:

«Φορέας αυτού του έργου είναι η εταιρεία Volton η οποία έχει πάρει άδεια από τη ΡΑΕ. Από ότι έχουμε πληροφορηθεί αυτοί οι πυλώνες υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν σε όλον τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου. Θα φτάσουν από τη Μάνη έως την Νεστάνη Αρκαδίας» καθώς μάθαμε ότι τρέχει ένα παράλληλο έργο».

«Πρέπει να προστατέψουμε τον Ταΰγετο, πρέπει να προστατέψουμε τη Μάνη»

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης έχει εκδώσει ψήφισμα εκφράζοντας την κάθετη εναντίωσή του στο έργο, ενώ θα προχωρήσει και σε κατάθεση ένστασης αντίρρησης προκειμένου να προσβάλει τη μελέτη που προβλέπει την κατασκευή των αιολικών πάρκων.

«Υπάρχει μεγάλος ξεσηκωμός, έχουμε πολλές κινητοποιήσεις, υπάρχει επίσης μια άλλη πρωτοβουλία με τον τίτλο Save Mani’s Mountains, η οποία μαζεύει υπογραφές … έχουμε μαζί μας όλους τους τοπικούς φορείς, όλες τις τοπικές κοινότητες, όλους τους πολίτες, ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Δεν έχουμε πρόθεση να σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Πρέπει να προστατέψουμε τον Ταΰγετο, πρέπει να προστατέψουμε τη Μάνη. Η Μάνη έχει μεγάλη ιστορική σημασία», είπε η Μαρία Κλειδωνά.

Έκανε λόγο για υποβάθμιση της περιοχής, μείωση του τουρισμού, πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διεμήνυσε με ένταση και πάθος:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε αν δεν δικαιωθούμε … Πρέπει όλος ο κόσμος να συνδράμει για να αποφύγουμε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Η Κυβέρνηση και οι ιθύνοντες ας ψάξουν να βρουν άλλες ΑΠΕ που δεν έχουν αυτές τις δυσάρεστες επιπτώσεις στη ζωή μας … Η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη για τη Μάνη … Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θέλουν να καταστρέψουν τον τόπο μας και δεν θα τους αφήσουμε. Όλοι μαζί, είμαστε όλοι ενωμένοι, θα φτάσουμε μέχρι το τέλος να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα».

Υπογραφές

Σχετικά με την συλλογή υπογραφών από την πρωτοβουλία πολιτών Save Mani’s Mountains που ανέφερε η κ.Κλειδωνά, μέχρι το μεσημέρι της 5ης Σεπτεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί 4.939 υπογραφές όπως ανακοινώθηκε μέσω facebook.

Καλεί μάλιστα σε βοήθεια για να ανεβεί ο αριθμός των υπογραφών και να προστεθούν στις στο νομικό έγγραφο που θα αναδεικνύει τους πιθανούς κινδύνους του έργου.

*φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This