Κενά στην έρευνα του ανακριτή για τα Τέμπη – Δεν έχει καλέσει για μάρτυρες επιζώντες!

Must Read

Ενα βήμα πριν από τη δίκη για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών και μετά από δεκαεννέα μήνες ανάκρισης, η έρευνα του εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, εξακολουθεί να έχει τεράστια κενά, καθώς ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στα μεγάλα και κρίσιμα ερωτήματα, που θα καθορίσουν την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης.

Το γεγονός δε ότι η ανάκριση οδεύει προς το τέλος της, αφού έχουν απολογηθεί σχεδόν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι, χωρίς, στο μεταξύ, να έχουν εξεταστεί ακόμη πολλοί από τους επιζώντες, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίστηκαν και θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση, γεννά πολλά ερωτηματικά.

Τις ίδιες απορίες προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχουν κληθεί από τον κ. Μπακαΐμη, για να καταθέσουν ως μάρτυρες, όλοι οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν στον τόπο του δυστυχήματος, καθώς έχουν καταγραφεί μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον δύο πυροσβέστες-διασώστες, φέρονται ότι, εμφάνισαν εγκαύματα, τα οποία, όπως λένε είναι χημικά, αφού διαπέρασαν τις ειδικές στολές, που φόραγαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στον εφέτη – ανακριτή Λάρισας αιτήματα από συγγενείς θυμάτων, οι οποίοι θα ζητήσουν  σειρά νέων δικονομικών ενεργειών, όπως να κληθούν ως μάρτυρες συγκεκριμένα πρόσωπα από τους επιζώντες, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, η οποία φέρεται ότι, συνομιλούσε με την 23χρονη Ιφιγένεια, για την οποία ισχυρίζεται ότι, είχε βγει ζωντανή από τα συντρίμια και φώναζε «βοήθεια», ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκε καμένη.

Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό ενισχύει την άποψη πραγματογμωμώνων των συγγενών, την οποία υιοθέτησε και ο εισαγγελέας Λάρισας, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον τριάντα από τα θύματα απανθρακώθηκαν από τη φωτιά που ξέσπασε, μετά τη σύγκρουση από την έκρηξη, λόγω της χημικής ουσίας, την οποία μετέφερε παράνομα εμπορική αμαξοστοιχία.

Στο μεταξύ αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν τα βαριά ερωτήματα της υπόθεσης, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τέσσερεις πραγματογνωμοσύνες, που έχει παραγγείλει ο εφέτης ανακριτής κ. Μπακαΐμης.

Οι τέσσερις επιστημονικές πραγματογνωμοσύνες, τα αποτελέσματα των οποίων περιμένει ο ανακριτής, θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της ανάκρισης, αλλά και την ποινική μορφή, που θα λάβει η υπόθεση, όταν θα φτάσει στο ακροατήριο.

Οι απαντήσεις των ειδικών επιστημόνων, που έχουν οριστεί, αναμένεται να φωτίσουν τις πιό σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης, όπως το εάν υπήρχε απαγορευμένο φορτίο με χημικούς καταλύτες στην εμπορική αμαξοστοιχία, σε ποιόν ανήκε το υλικό και ποιός ήταν ο παραλήπτης του.

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, θα κρίνουν το εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη και για λαθρεμπορία, στην υπόθεση των Τεμπών.

Παράλληλα θα ξεκαθαρίσει ποιοί από τους εμπλεκόμενους θα καθίσουν στο εδώλιο για το μπάζωμα και την απόκρυψη στοιχείων, καθως η έρευνα για το σκέλος αυτό, δείχνει ευθύνες κυβερνητικές, καθώς μέρος της δικογραφίας έχει ήδη διαβιβαστεί από τον Αρειο Πάγο στη Βουλή, σε βάρος του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου.

– Η πρώτη από τις πραγματογνωμοσύνες, που αναμένονται αφορά του πόρισμα του ειδικού επιστήμονα  από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε έξι ερωτήματα του ανακριτή, γιά το ενδεχόμενο η εμπορική αμαξοστοιχία να μετέφερε μεγάλες ποσότητες ξυλόλιο, τουλόλιο κλπ.

Ο κ. Μπακαΐμης είχε ορίσει τον ειδικό πραγματογνώμονα του Μετσοβίου τον περασμένο Απρίλιο, μετά τις διαφορές, που είχαν ανακύψει μεταξύ των πραγματογνωμώνων, ως προς την ποσότητα ξυλόλιο, που ανιχνεύτηκε στον τόπο του δυστυχήματος, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των δύο τρένων

Μάλιστα η έκθεση του πραγματογνώμονα των συγγενών των θυμάτων κ. Κοκοτσάκη, ήταν αυτή που πρώτη έδειξε τη χημική ουσία ως υπεύθυνη για την έκρηξη την ώρα, από την οποία -όπως προέκυψε εκ των υστέρων- κάηκαν ζωντανοί οι περισσότεροι επιβάτες του τρένου.

– Η δεύτερη απάντηση, που περιμένει ο ανακριτής αφορά την ανάκτηση του διαγραμμένου υλικού καταγραφής φόρτωσης και κίνησης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, η οποία συγκρούστηκε με την επιβατική, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Ο κ. Μπακαΐμης έχει στείλει αίτημα σε ειδικό εργαστήριο του Λονδίνου, το οποίο εκτός από καταρτισμένο προσωπικό διαθέτει και την απαραίτητη εξουσιοδότηση από την κατασκευάστρια εταιρία, για τους 12 από τους 15 σκληρούς δίσκους, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και δείχνουν τι ακριβως φορτώθηκε στην εμπορική αμαξοστοιχια.

Η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει, αφού το προξενείο της χώρας μας, στο οποίο αρχικά εστάλη το έγγραφο για να μεταφραστεί και να σταλεί στο εργαστήριο, φέρεται να απάντησε πως απαιτείται εξειδικευμένος μεταφραστής! Το έγγραφο επέστρεψε στον ανακριτή, ενώ τελικά φαίνεται πως με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε γνώστης της εξειδικευμένης ορολογίας που απαιτούσε το έγγραφο.

Ο εφέτης ανακριτής στο αίτημα του , που εστάλη στις 15 Μαρτίου ζήτησε την ανάκτηση του περιεχομένου των 15 συνολικά κατασχεμένων σκληρών δίσκων από τη φόρτωση στον Εμπορικό Σταθμό Θεσσαλονίκης στις 28/2/2023 της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503, που ενεπλάκη στο δυστύχημα και την κίνηση, πορεία και διέλευση αυτής από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Πλατέως, Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς, Νέων Πόρων και Ραψάνης, διέλευση που έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, μεταξύ των ωρών 21.40 – 23.18.

– Η τρίτη πραγματογνωμοσύνη, που αναμένει ο ανακριτής κ. Μπακαΐμης από το Μετσόβιο αφορά τις απαντήσεις ειδικού μεταλειολόγου του Μετσόβιου, για τις ποσότητες ξυλολίου, που βρέθηκαν στις λαμαρίνες της αμαξοστοιχίας.

– Τελευταίο κομμάτι στην υπόθεση και εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται η τέταρτη  πραγματογνωμοσύνη, που αφορά για τις συνομιλίες του σταθμάρχη Λάρισας, την οποία έχει παραγγείλει ο κ. Μπακαΐμης.

Ο εφέτης ανακριτής έχει στα χέρια του τις απομομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του σταθμάρχη, από την πρώτη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες αυτές, δεν έχουν σχέση με το οπτικοακουστικό υλικό, που δόθηκε στον Τύπο αμέσως μετά το δυστύχημα, στο οποίο -όπως αποκαλύφτηκε στη συνέχεια- είχε γίνει μοντάζ.

Ο κ. Μπακαΐμης, για να είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχει αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη, παρήγγειλε νέα πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί, εάν έχει γίνει κοπτοραπτική στις συνομιλίες του.

ΠΗΓΗ: EΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Πολλά τα κενά από πλευράς του, κωλυσιεργία άνευ λόγου και αιτίας. Καθυστερήσεις ως προς την αποστολή της δικογραφίας, ύποπτο ως γεγονός που αυτό σίγουρα έγινε κατόπιν πιέσεων από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, ίσως και από τον Άρειο πάγο. Οι ευθύνες λοιπόν που τον βαραίνουν είναι πολλές. Απλά ας προσπαθήσει να έρθει έστω και για λίγο στη θέση των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους τόσο μα τόσο άδικα. Το όλο σύστημα στη χώρα είναι για κλάματα.

  2. Σύντομα θα αποδειχθεί εάν και αυτός ο ανακριτής ο Μπακαίμης είναι επίορκος ξεπουλημένος στο σάπιο σύστημα όπως πολλοί δικαστικοί πλέον ή τιμά την δικαιοσύνη που πρέπει με ευσυνειδησία να υπηρετεί και θα πράξει τα δέοντα για την δικαίωση των τραγικών θυμάτων. Ίδωμεν…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This