Η αναφορά στις ασταμάτητες επιθέσεις στο Μεξικό εναντίον αθώων για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και η αποτυχία να συλληφθούν οι πραγματικοί δράστες είναι κάτι το οποίο τονίζεται διεξοδικά από τους συγγραφείς του βιβλίου, όπως ο Ντανιέλ Μορένο, διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Animal Político.
Οι συγγραφείς σημειώνουν πως καταμέτρησαν 494 εγκλήματα (εκτελέσεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις…) επί των ημερών της κυβέρνησης του κ. Καλδερόν (PAN, δεξιά), 808 επί των ημερών της κυβέρνησης του κ. Πένια Νιέτο (PRI, η παράταξη που μονοπωλούσε την εξουσία για δεκαετίες στη χώρα) και 489 επί των ημερών της κυβέρνησης του κ. Λόπες Ομπραδόρ (MORENA, εθνικιστική αριστερά).
Από τις 1.800 και πλέον υποθέσεις, μόλις 133 κατέληξαν σε καταδίκες, συμπληρώνουν. Το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε όταν το Γαλλικό Πρακτορείο του ζήτησε να σχολιάσει το περιεχόμενο του βιβλίου.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχε ο ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα Χακόμπο Νταγιάν, καταγράφει επίσης την επανειλημμένη άρνηση των αρχών να ασκήσουν ποινικές διώξεις σε βάρος επίορκων δημοσίων λειτουργών και να καταδικάσουν δράστες εγκλημάτων.
“Καταλήγουν να συλλαμβάνουν αυτούς που πυροβολούν, όχι εκείνους που αποφασίζουν για τη συνολική στρατηγική» και, σε κάθε περίπτωση, το κυρίαρχο στοιχείο «είναι η ατιμωρησία”, σύμφωνα με τον κ. Μορένο.
Ο Παρίς Μαρτίνες, ο άλλος συγγραφέας, βλέπει ομοιότητες με τις 6.000 και πλέον υποθέσεις φόνων και εξαφανίσεων για τις οποίες κατηγορείται ο στρατός της Κολομβίας την περίοδο από το 2002 ως το 2008.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Καλδερόν ξεκίνησε η επίθεση εναντίον των καρτέλ χωρίς όμως να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, αντιθέτως το εγχείρημα αυτό προκάλεσε ραγδαία κλιμάκωση.
Η πολιτική “της σιδηράς χειρός” στην πραγματικότητα «βύθισε τη χώρα σε περιδίνηση μέχρι την κόλαση: ο αριθμός των ανθρωποκτονιών τριπλασιάστηκε μεταξύ του 2007 (8.867 νεκροί) και του 2010 (25.557). Η κυβερνητική στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης με τα καρτέλ επέτεινε τον ανταγωνισμό των μαφιόζων», συνοψίζει ο πρώην ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde στο Μεξικό, ο Φρεντερίκ Σαλιμπά, σε δικό του βιβλίο, υπό τον τίτλο «Τα καρτέλ», που επίσης κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Συνολικά, από το 2006, έχουν καταγραφεί πάνω από 450.000 φόνοι κι έχουν εξαφανιστεί άλλοι 100.000 άνθρωποι στο Μεξικό.
Διαβάστε επίσης:
- Οι βαρόνοι του καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα, Ελ Μάγιο και ο γιος του Ελ Τσάπο, συνελήφθησαν στις ΗΠΑ
- Καμπανάκι κινδύνου από τον ΟΗΕ για τις εξαφανίσεις στο Μεξικό – Τρομακτικός ο αριθμός