Τεράστιες σε όγκο και παλμό ήταν οι σημερινές κινητοποιήσεις στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκυμαία της Μυτιλήνης σχεδόν βούλιαξε από το συγκεντρωμένο πλήθος (δείτε τις φωτογραφίες).
Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε σε αυτές τις μεγάλες συγκεντρώσεις με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε πίσω τις ζωές μας» διατράνωσε την βούληση του να ξαναγυρίσει στην κανονικότητα του, μια κανονικότητα που διαταράχθηκε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, εφάρμοσε την ιδεοληπτική πολιτική των «ανοιχτών συνόρων».
Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι στις 12.00 στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα. Στην συγκέντρωση της Μυτιλήνης χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος και εκφώνησε πύρινο λόγο μιλώντας για αντικατάσταση πληθυσμού και ύποπτες ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από τον Σόρος.
Ο κ. Μουτζούρης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη. «Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» είπε ο κ. Μουτζούρης ότι υπάρχει αναφερόμενος και στον επιχειρηματία Σόρος και τον ρόλο του, καθώς και «στην αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2». «Τον τάφο μας» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία. «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία»
«Δεν θέλουμε καμία άλλη και καμία υπάρχουσα αποθήκη ψυχών στα νησιά μας. Μας ενοχλεί που ο τόπος μας έχει γίνει τόπος συγκεντρώσεως και κρατήσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων από 80 χώρες του κόσμου. Σήμερα αυτός ο αριθμός φτάνει τις 40.000-50.000 και ολοένα αυξάνεται.», είπε ο περιφερειάρχης και κατέληξε τονίζοντας: «Θέλουμε αποτροπή»
«Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.
Επίσης, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Δ. Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το δεν ήξερα. Δεν υπάρχει το δεν το περίμενα. Δεν υπάρχει το “θα” σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει! Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε επίσης: Κόντρα Μαρινάκη-Σαββίδη σε όλα τα επίπεδα και στο βάθος το… τόπι!
Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε πορεία και διαβάστηκε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε δια βοής. Αυτά στην Λέσβο. Στην Χίο τώρα, το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Πλαστήρια, την κεντρική της Πόλης. Εκεί, χαιρετισμό απηύθυνε, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπογδάνος, εξαγγέλλοντας ένα διαρκή αγώνα μέχρι το κυβερνητικό σχέδιο να αποσυρθεί.
«Δεν θα δεχτούμε νέα δομή, πέρα από ένα μικρό κέντρο για την ταυτοποίηση και καταγραφή όσων βγαίνουν στις ακτές μας.
Το μαρτύριο της ΒΙΑΛ και για τους Χαλκούσους και για τους διαμένοντες σ’ αυτήν, έπρεπε από χθες να σταματήσει. Εγκυμονεί κινδύνους, προσβάλλει τον πολιτισμό μας. Δεν πάει άλλο. Τούτο δεν σημαίνει ότι θα περιφέρουμε μια πληγή σε όλο το σώμα του νησιού», τόνισε ο κ. Μπογδάνος.
Στην Σάμο, στην επίσης πολύ μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από κατοίκους και τοπικούς φορείς στην πλατεία Πυθαγόρα, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης και ζήτησε από όλους να συμβάλλουν ώστε η Σάμος να ακουστεί πως είναι ένα όμορφο νησί και ασφαλής προορισμός. «Φτάνει πια, έως εδώ», είπε, «Τα νησιά μας δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης που και αυτός με την σειρά του μίλησε στους συγκεντρωμένους, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να επανέλθει η κανονικότητα στον τόπο μας και απαιτούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς στον τόπο μας. Μας προκαλεί η συμπεριφορά των ΜΚΟ, δεν μπορεί να σουλατσάρουν σε όλο το νησί, να βάζουν κανόνες, να κάνουν ό,τι θέλουν».
Τα ψηφίσματα των σημερινών μεγάλων συγκεντρώσεων πρόκειται να επιδοθούν αύριο Πέμπτη από τους δημάρχους των νησιών, στα υπουργεία εσωτερικών καθώς και μετανάστευσης και ασύλου.
Ο Νότης Μηταράκης που πρόσφατα ανέλαβε το επανιδρυθέν υπουργείο έχει πολύ δύσκολο έργο όπως φαίνεται. Πριν λίγες ημέρες είχε γίνει αποδέκτης πόλη έντονων αποδοκιμασιών στην Χίο που είναι και η περιφέρεια στην οποία εκλέγεται. Για την ώρα πάντως δηλώνει πως νιώθει κατανόηση και πως οι αντιδράσεις του κόσμου είναι δικαιολογημένες.
«Σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο υπουργός ενώ επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών «Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», τόνισε ο κ. Μηταράκης, «και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».
Ωστόσο, χθες μια μόλις ημέρα πριν τις συγκεντρώσεις, δεκαεφτά ΜΚΟ από αυτές τις οποίες οι πολίτες των νησιών αλλά και ο Περιφερειάρχης καταγγέλλουν, απέστειλαν επιστολή με την οποία συγχαίρουν τον κ. Μηταράκη για την ανάληψη των καθηκόντων του καλώντας όμως την κυβέρνηση να «επανεξετάσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (Ν. 4636/2019) της διαδικασίας ασύλου».
Τα δύσκολα λοιπόν για την κυβέρνηση αρχίζουν τώρα όσο αφορά το μεταναστευτικό. Ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία είναι στα κάγκελα και αυτό πλέον αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει με την διαχείριση του θέματος διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τα περί « σχεδίου αντικατάστασης πληθυσμού» που κάποτε ακούγονταν μόνο από ακραίες και περιθωριακές ομάδες σήμερα εκφράζονται από απλούς καθημερινούς πολίτες παντού στην χώρα….
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=reCpJBAoEJk&feature=emb_logo
https://www.youtube.com/watch?v=pleUm6k7N84