Συνήγορος του Πολίτη: Κλινικές που έχουν μόνο 3κλινους θαλάμους πουλάνε σε νοσηλευόμενους αναβάθμιση νοσηλείας από 4κλινο θάλαμο σε 3κλινο!

Must Read

Σοβαρές αποκαλύψεις για τον τρόπο που ιδιωτικές κλινικές υπερχρεώνουν τους νασφαλισμένους και τον ΕΟΠΥΥ έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη ο Συνήγορος κατήγγειλε ότι ιδιωτικές κλινικές που έχουν μόνο 3κλινους θαλάμους και δεν έχουν 4κλινους χρεώνουν ως αναβάθμιση τη νοσηλεία στα 3κλινα. Ο ΕΟΠΠΥ καλύπτει νοσηλεία σε 4κλινους θαλάμους, οι κλινικές έχουν μόνο 3κλινους και ο ασθενής πληρώνει τη διαφορά!

Ο Αδ. Γεωργιάδης «άδειασε» τον Συνήγορο του Πολίτη για το πόρισμά του λέγοντας πως «διαπνέεται από μία αίσθηση ότι πρέπει να είναι ίδια η αντιμετώπιση στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι ίδια, καθόλου ίδιο δεν είναι. Όταν κάποιος επιλέγει να πάει στον ιδιωτικό τομέα, θα πληρώσει από την τσέπη του. Τέλος. Εμείς δωρεάν δίνουμε στο ΕΣΥ».

«Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται η λεγόμενη αναβάθμιση στη νοσηλεία των ασφαλισμένων από τετράκλινο, όπως είναι η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές, σε τρίκλινο θάλαμο. Το χαρακτηριστικό που έχουμε, διαπιστώσει, σε πολλές περιπτώσεις ελέγχων είναι ότι μιλάμε για ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες δεν έχουν την τετράκλινους θαλάμους. Άρα για εμάς, αυτό δεν συνιστά αναβάθμιση, όταν δεν υπάρχει επιλογή αναβάθμισης. Αναβάθμιση, θα ήταν να υπήρχε, τετράκλινο, τρίκλινο και ο ίδιος νοσηλευόμενος να επέλεγε το δίκλινο, οπότε εκεί πράγματι και σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να καταβάλλει ο ίδιος ή ίδια, την υπερβάλλουσα χρέωση. Εδώ, όμως, έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Εδώ, λοιπόν, το ίδιο «shopping» το 2018, ήδη, αναφέρει ότι σε περίπτωση έλλειψης τετράκλινου η ελάχιστου αριθμού θαλάμων με τέσσερις κλίνες, θα πρέπει η ιδιωτική κλινική να νοσηλεύει ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στον αμέσως επόμενο θάλαμο μικρότερης δυναμικότητας, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενούς, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για διαφορά θέσης», τόνισε ο Α. Ποττάκης.

«Θα προσπαθήσω να βγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η νέα σύμβαση που αυτά με τα τετράκλινα, τα δίκλινα», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Έντονα αντέδρασε η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Κομποδίνη. «Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε και σε καταχρηστικές χρεώσεις και ότι δεν κάνουμε καταλογισμούς. Δεν είμαι νομικός, προφανώς είστε όλοι εσείς στο Συνήγορο και αναφερθήκατε. Να κάνει καταλογισμό ένας δημόσιος φορέας σε μια χρέωση για αχρεωστήτως καταβληθέντα, δηλαδή, που δεν έχει γίνει προς τον ίδιο, πείτε μας παρακαλώ από ποιον νόμο προβλέπεται;», ρώτησε.

«Είναι, εντελώς ψευδές, ψευδεπίγραφο και προκλητικό, να λέει η κυρία Πρόεδρος, ότι δεν μπορεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να κάνει καταλογισμό», της απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και συνέχισε: «Φυσικά και μπορεί να κάνει και γι’ αυτό έχω την αίσθηση ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός κυρία Καρποδίνη, ότι ο ΕΚΠΥ έχει ισχύ νόμου. Δεν έχει; Όταν το περιγράφει μέσα στο άρθρο ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας γι’ αυτούς που μας ακούνε και επειδή είμαι ο μοναδικός Υπουργός Υγείας που είχε υπό την ευθύνη του τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από το 1974 μέχρι και σήμερα που έκατσε και είδε γραμμή, γραμμή τον Κανονισμό Παροχών που ετοίμασαν τότε και διορθώσαμε πάρα πολλά πράγματα αυτά που μπορούσαμε, μέσα στο πλαίσιο που τότε διαχειριστήκαμε».

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Φυσικά και μπορεί και είναι ψέμα αυτό που λέτε. Δηλαδή, όταν θα ακολουθήσει το Clow Back τότε πως το κάνει; Δεν υπάρχει άλλος νόμος, νόμος είναι και το ΕΚΠΥ. Φυσικά και μπορεί, φυσικά και μπορεί.

ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ (Διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ): (Ομιλεί, εκτός μικροφώνου.)
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Ο ΕΚΠΥ δημοσιεύετε ως Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται στη βάση της νομοθετικής εξουσιοδότησης διάταξης. Άρα, κάλλιστα μπορεί να κάνει καταλογισμό.

«Η αμφισβήτηση της δυνατότητας καταλογισμού από τον ΕΟΠΥΥ – εγώ τυγχάνω νομικός – θα περίμενε κανείς ότι θα το άκουγε από ιδιοκτήτες ή από εκπροσώπους ιδιωτικών κλινικών, οι οποίοι θέλουν να αμφισβητήσουν τον καταλογισμό. Όχι από τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ», σχολίασε δεικτικά ο Α. Ποττάκης.

«Οι καταλογισμοί γίνονται με βάση το δημόσιο λογιστικό και γίνονται με συγκεκριμένη νομοθεσία. Όταν συναινεί ένας ιδιώτης να πάει να αναβαθμιστεί και να πάει σε λουξ δωμάτιο και να πληρώσει τον γιατρό του, ας μας πει ο Συνήγορος του Πολίτη, με ποιον νόμο θα πάω εγώ να κάνω την τουριστική αστυνομία στην Υγεία και αυτό που έχει συναινέσει ο ιδιώτης, θα πάω να το καταλογίσω;», επέμεινε η Θ. Κομποδίνη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This