Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δικηγόρων για τον νέο δικαστικό χάρτη: «Επιτελικό χάος»

Must Read

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι δικηγόροι της Αθήνας στο πρώην Ειρηνοδικείο, στο πλαίσιο της καθολικής αποχής τους ενάντια στον νέο Δικαστικό Χάρτη. Οι δικηγόροι αντιδρούν στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις Δικαστηρίων και είχαν εκφράσει σφοδρές αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη εδώ και πολλές εβδομάδες, με δεδομένο ότι υπάρχουν κτιριακά προβλήματα και ότι δεν έχει γίνει ψηφιοποίηση των αρχείων στις υποθέσεις.

 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι ο δικαστικός χάρτης θα φέρει ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ενώ οι δικηγόροι επιμένουν ότι θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) αναφέρεται: «Το ΔΣ του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 9-9-2024 αποφάσισε τα εξής:

Α. Την επικύρωση της απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για την πραγματοποίηση καθολικής αποχής τη Δευτέρα 16-9-2024, λαμβάνοντας υπόψη την εσπευσμένη και πρόχειρη απόπειρα εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης από 16-9-2024 χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως ζωτικά προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του νέου συστήματος, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα, μία εβδομάδα πριν την έναρξη του δικαστικού έτους:

1) δεν έχουν ψηφιστεί οι σχετικές τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας,

2) δεν έχουν καθοριστεί τα γραμμάτια προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής για τις νέες διαδικασίες και Δικαστήρια, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος,

3) δεν υφίσταται διαδικασία προσωποποιημένης ενημέρωσης μέσω οίκοθεν κλήσης των διαδίκων για τους νέους τόπους, ημέρες και ώρες των ήδη προσδιορισμένων πολιτικών υποθέσεων στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία και παραμένει κόλουρη η διαδικασία ενημέρωσης μέσω του συστήματος Solon (στα Πρωτοδικεία του ΟΣΔΠΠ α’ φάση),

4) δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά δυνατότητα ρύθμισης όλων των ζητημάτων που δημιουργούνται από το νέο δικαστικό χάρτη από τις Ολομέλειες των δικαστικών σχηματισμών

5) δεν έχουν δημιουργηθεί αίθουσες στους χώρους του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών και του Εφετείου Αθηνών για την εκδίκαση υποθέσεων και την τήρηση του αρχείου,

6) δεν έχουν διευθετηθεί τα ζητήματα που ανακύπτουν από την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την ενοποίηση του α΄ βαθμού δικαιοδοσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος ασφάλειας δικαίου, ερημοδικιών και απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων και να οδηγούνται σε απίστευτη ταλαιπωρία λειτουργοί και συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, δικαστικοί υπάλληλοι και πολίτες – διάδικοι.

Β. Αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και ενημέρωσης για το «νέο» δικαστικό χάρτη στο χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου Αθηνών την Δευτέρα 16-9-2024 και ώρα 09.30΄ πμ.

Γ. Αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης για το νέο Δικαστικό Χάρτη,δια ζώσης (στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ) με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, την Πέμπτη 12-9-2024 και ώρα 3.00΄ μμ.

Δ. Δεν υπερψηφίστηκε η πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στις 16-9-2024, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (φορολογικό, δικαστικός χάρτης κλπ).

Διαβάστε ακόμα: Σε καθολική αποχή οι δικηγόροι αύριο, Δευτέρα 16/9, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This