Μητέρα μαθητή με αυτισμό καταγγέλλει την εξαναγκαστική μετακίνησή του σε άλλο σχολείο – «Τραυματική εμπειρία για το παιδί»

Δείτε τις δηλώσεις της για τον Γολγοθά που ανεβαίνουν - Τι εξηγεί ο καθηγητής του παιδιού

Must Read

Ένα μαρτύριο δίχως τέλος βιώνει μαθητής της Γ’ Λυκείου με αυτισμό, από το Μεσολόγγι, που λόγω της κατάργησης ολιγομελών τμημάτων, στέλνεται από την Πολιτεία να φοιτήσει σε άλλο σχολείο. Η μητέρα του, Πηνελόπη Αναστασίου κάνει λόγο για τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που έχει αυτή η εξαναγκαστική μετακίνηση.

Όπως εξηγεί η γυναίκα, ο Άγγελος, χρειάστηκε τιτάνια προσπάθεια και βοήθεια από το σχολικό περιβάλλον, ώστε να καταφέρει στο τέλος του Γυμνασίου να αφήσει την παράλληλη στήριξη και να συνεχίσει με τις δικές του δυνάμεις στο ΕΠΑΛ. Για τον λόγο αυτό, μία αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και μάλιστα στην ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά της Γ΄Λυκείου, το πιθανότερο είναι να αποτελέσει μία κατάσταση, μη διαχειρίσιμη για τον ίδιο.

«Είναι αδύνατον για τον Άγγελο να πηγαίνει καθημερινά για μάθημα σε σχολείο του Αγρινίου ή της Ναυπάκτου. Θα είναι ένα ξένο σχολικό περιβάλλον για τον ίδιο και το παιδί θα γυρίσει πολύ πίσω. Κάναμε τεράστιο κόπο, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια, για να φτάσει ο Άγγελος σήμερα εδώ, στην Γ΄ Λυκείου και θα είναι πολύ κρίμα αλλά και τραυματική εμπειρία για το παιδί να κάνει πισωγύρισμα», ανέφερε η μητέρα του και συνέχισε:

«Στο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από το ξένο σχολικό περιβάλλον για τον Άγγελο, θα πρέπει να προσθέσουμε και το επίσης τεράστιο πρόβλημα της καθημερινής μετακίνησης σε άλλη πόλη. Ο Άγγελος είναι πολύ αγχώδης και δεν θα μπορέσει να μετακινείται κάθε μέρα με έναν ξένο για εκείνον άνθρωπο σε ένα ταξί. Ή άλλη λύση που έχουμε, είναι το παιδί να φοιτήσει ξανά στην Β΄ Λυκείου και να αλλάξει προσανατολισμό, ώστε να παραμείνει στο σχολείο του στην Γ΄ Λυκείου του χρόνου, σε πολυμελές τμήμα. Αυτό, όμως, θα αποτελέσει μία τραυματική εμπειρία για τον Άγγελο, ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Αυτό που περιμένουμε, είναι το υπουργείο να εξαιρέσει από το κλείσιμο των ολιγομελών τμημάτων ειδικές περιπτώσεις όπως το τμήμα που φοιτά ο Άγγελος. Οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να γίνει άμεσα, διότι η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει».

«Εξαιρετικό παιδί και πολύ καλός μαθητής»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής του παιδιού στο μάθημα της Πληροφορικής στο ΕΠΑΛ και δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, επισημαίνει πως στο σχολείο του ο μαθητής νιώθει απόλυτη ασφάλεια.

«Ο Άγγελος ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τη Β΄ Λυκείου. Έχει καταφέρει να κοινωνικοποιηθεί με τους συμμαθητές του στο ΕΠΑΛ και νιώθει στο σχολείο του απόλυτη ασφάλεια. Είναι εξαιρετικό παιδί και έχει πολλές δυνατότητες ακόμα και να εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα. Τώρα έρχεται το υπουργείο και λέει σε αυτό το παιδί ότι πρέπει να πηγαίνει καθημερινά για μάθημα στο Αγρίνιο ή στην Ναύπακτο. Δηλαδή, δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το παιδί, το οποίο με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να ξεπεράσει πολλά προβλήματα. Η άλλη λύση που έχει ο Άγγελος, είναι να φοιτήσει ξανά στην Β΄ Λυκείου, από την οποία έχει ήδη αποφοιτήσει, ώστε να αλλάξει κατεύθυνση και να μείνει στο σχολείο. Πώς, όμως θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει αυτό ο Άγγελος; Ήδη του λέμε ένα σωρό ψέμματα, ώστε να είναι ήρεμος. Η Πολιτεία, αντί να επιβραβεύει για την προσπάθειά του αυτό το παιδί, έρχεται να το τιμωρήσει», σημειώνει ο κ. Κατσούλης.

Κατά τον ίδιο, το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι μία καθημερινή μετακίνηση του Άγγελου με ταξί στη Ναύπακτο θα κοστίζει περισσότερο από την ετήσια πρόσληψη ενός αναπληρωτή καθηγητή, ώστε να μη χρειαστεί να κλείσει το ολιγομελές τμήμα στο ΕΠΑΛ του Μεσολογγίου. «Σύλλογος καθηγητών, Δήμος Μεσολογγίου και ομοσπονδία ατόμων με ειδικές ανάγκες κάνουμε μεγάλο αγώνα, ώστε ο Άγγελος και το τμήμα του να παραμείνουν στο σχολείο μας. Έχουμε ενημερώσει και εγγράφως το υπουργείο για το ζήτημα και περιμένουμε απάντηση. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και το ζήτημα πρέπει να λυθεί άμεσα», τονίζει ο κ. Κατσούλης, μιλώντας στο ethnos.gr.

Έχασε τον πατέρα του πριν πέντε χρόνια

Ο Άγγελος τα τελευταία χρόνια δεν είχε να διαχειριστεί μόνο τις μαθησιακές δυσκολίες και τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο δρόμο του, αλλά κι ένα πολύ ισχυρό χτύπημα της μοίρας, αφού έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του.

Έκτοτε, η μητέρα του καταβάλλει τεράστια προσπάθεια, ώστε να μεγαλώσει τον μαθητή της Γ΄ Λυκείου και τις δύο αδελφές του. Μάλιστα, η μία από αυτές πάσχει από πολύ βαριά νοητική στέρηση και αναγκάζεται καθημερινά να μετακινείται με ειδικό λεωφορείο στο Αγρίνιο, αφού στο Μεσολόγγι δεν υπάρχει εξειδικευμένο σχολείο για εκείνη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This