Ευθ. Λέκκας για φαράγγι Σαμαριάς: «Χθες το φαινόμενο ήταν σχεδόν ακραίο, πρόκειται για μέρος υψηλού κινδύνου»

Must Read

Αναφορά στην επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τις βροχοπτώσεις και την χθεσινή τραγωδία έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, υπογραμμίζοντας τις πολλαπλές καταπτώσεις και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν. Ο ίδιος τόνισε πως παρόμοια φαινόμενα είχαν καταγραφεί και πέρυσι, στις 18 Αυγούστου, εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Παλαιόχωρας.

«Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στο φαράγγι μετά την έντονη βροχόπτωση που είχαμε χθες το μεσημέρι», δήλωσε, ενώ τόνισε τη φυσική ιστορία των φαραγγιών της νότιας Κρήτης, επισημαίνοντας ότι σχηματίζονται από έντονα γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι κατολισθήσεις, η διάβρωση και η σεισμική δραστηριότητα:

«Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το κορυφαίο φαράγγι από άποψη ομορφιάς και ενδιαφέροντος, αλλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρόκειται για ένα μέρος υψηλού κινδύνου».

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να μειωθεί η έκθεση των επισκεπτών στον κίνδυνο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την έκθεση και η δική μας επίσκεψη είχε ως στόχο να εντοπίσουμε τα τρωτά σημεία κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού», σημείωσε, ενώ έκανε γνωστό πως συνεργάζεται στενά με τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαραγγιού για την εφαρμογή περαιτέρω δράσεων.

«Χθες το φαινόμενο ήταν σχεδόν ακραίο»

Την ίδια ώρα, το φαράγγι παραμένει προσωρινά κλειστό έως ότου ολοκληρωθεί η αυτοψία, μετά την τραγωδία με θύμα την 35χρονη τουρίστρια.

«Χθες το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και σχεδόν ακραίο, αλλά δεν υπήρχε προειδοποίηση στη γενική πρόγνωση», ανέφερε στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ επεσήμανε πως τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως η έντονη βροχόπτωση, είναι δύσκολα προβλέψιμα, ειδικά όταν πρόκειται για τοπικά φαινόμενα που δημιουργούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας και την εξάτμιση.

Κλείνοντας, ο Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των επισκεπτών και της λήψης των κατάλληλων μέτρων. «Όταν ο κίνδυνος υπερβαίνει το αποδεκτό επίπεδο, είναι αναγκαίο να προχωράμε στο κλείσιμο του χώρου για την ασφάλεια όλων», κατέληξε.

 

Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν

Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν μπροστά στην τραγωδία συγκλονίζουν. Όπως εξηγούν, όσοι ήταν εκεί προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία και στη συνέχεια να επαναφέρουν τη γυναίκα, ωστόσο δεν τα καταφέραν. «Είδα το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Ήταν καταιγίδα. Μια καταιγίδα κατέστρεψε μια γέφυρα κι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Τραυματίστηκε θανάσιμα μια νέα γυναίκα», δήλωσε ένας άνδρας που βρέθηκε μπροστά στο περιστατικό, ενώ ένας άλλος περιπατητής επεσήμανε:

«Μια γυναίκα ήταν αναίσθητη, προσπάθησαν να την επαναφέρουν, έκαναν ό,τι μπορούσαν. Είχε σπάσει το πόδι της, ήταν χωρίς αισθήσεις, δυστυχώς. Η διασωστική ομάδα ήρθε και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε».

Παράλληλα, έτερος περιπατητής εξέφρασε την εκτίμηση πως η γυναίκα βρισκόταν στο σημείο αρκετή ώρα, ενώ ακόμη μία γυναίκα που βρέθηκε μπροστά υποστήριξε πως ο καιρός στην αρχή ήταν καλός και δεν προμήνυε όσα έμελλε να συμβούν. «Πρέπει να ήταν εκεί για αρκετή ώρα. Πάνω από δέκα λεπτά. Δεν ξέρω ποιος ήταν μαζί της, εγώ ήμουν με την οικογένειά μου και περνούσαμε από το σημείο, είδαμε τους νοσηλευτές να είναι εκεί», τόνισε ο πρώτος και η δεύτερη περιπατήτρια συμπλήρωσε:

«Δύο φορές ακούσαμε μεγάλο μπαμ. Την είδαμε την γυναίκα, όταν ήταν όλοι τριγύρω και προσπαθούσαν να την επαναφέρουν. Δεν είχε τις αισθήσεις της. Όταν μπήκαμε στο Φαράγγι είχε καλό καιρό», δήλωσε μια περιπατήτρια.



Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This