Αυτοψία έκανε ο Ευθύμιος Λέκκας στο φαράγγι της Σαμαριάς: «Είναι επικίνδυνο, δεν μπορούσε να προβλεφθεί η νεροποντή»

Η απάντηση του αν μπορούν να γίνουν έργα για την ασφάλεια των επισκεπτών

Must Read

Σε αυτοψία στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά την τραγωδία με τον θάνατο της 35χρονης Ουκρανής τουρίστριας προχώρησε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μαζί με ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η γυναίκα έχασε την ζωή της όταν αποκολλήθηκε βράχος κατά τη διάρκεια της ισχυρής νεροποντής που έπληξε τον δρυμό την περασμένη Τρίτη.




Ο κ. Λέκκας τόνισε πως το φαράγγι ενέχει κινδύνους διαχρονικά και είπε πως μετά από κάποιες παρεμβάσεις μπορεί να ανοίξει και πάλι για τον κόσμο.

«Είναι μία μοναδική περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά ενέχει κινδύνους. Το φαράγγι διαμορφώθηκε μορφολογικά, από διαβρώσεις, κατολισθήσεις από βροχοπτώσεις, συνεπώς οι κίνδυνοι υπάρχουν. Είναι σε επίπεδο που μπορούμε να το διαχειριστούμε, αλλά η απόφαση για το άνοιγμα προς επισκέπτες ανήκει στους αρμόδιους φορείς», ανέφερε ο καθηγητής.

Αναφορικά με την πτώση των βράχων που οδήγησαν στον θάνατο της τουρίστριας εξήγησε πως «δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χθεσινά γεγονότα διότι δεν είχαμε κάποιο δεδομένο ότι θα γινότανε ό,τι έγινε μέσα στο φαράγγι. Είχαμε μεγάλο ποσοστό βροχής με μεγάλη ραγδαιότητα, το οποίο φαινόμενο αναπτύχθηκε λίγα χιλιόμετρα νότια της Κρήτης μέσα στο θαλάσσιο χώρο με υδροσίφωνες μεγάλους, που τροφοδότησαν τα σύννεφα και στη συνέχεια, με το πρώτο εμπόδιο που βρήκαν, η βροχή έπεσε ακριβώς στο πρώτο ύψωμα δηλαδή στις πόρτες του φαραγγιού και είχαμε όλα αυτά τα φαινόμενα και τα γεγονότα».

Δείτε βίντεο:

Και συνέχισε: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μαζί με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. μαζί με την Πολιτική Προστασία να μειώσουμε όσο είναι δυνατό το κίνδυνο και να μειώσουμε την έκθεση των ανθρώπων σε κίνδυνο. Οι επισκέπτες δηλαδή όταν βρίσκονται μέσα στο φαράγγι, πρέπει να κάνουμε εκείνα για να μειώσουμε την έκθεση, διότι τους φυσικούς κινδύνους δεν μπορούμε να τους μειώσουμε. Οι βράχοι μπορεί να φαίνονται σταθεροί αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».

O κ. Λέκκας σχολίασε αν μπορούν να γίνουν έργα που θα μεγιστοποιήσουν την ασφάλεια των επισκεπτών. «Τα πρανή είναι 200 και 400 μέτρα, το φαράγγι είναι μεγάλο, κανείς δεν μπορεί να πάει να κάνει έργα να βάλει πλέγματα ή κάτι άλλο και όλα αυτά τα έργα λογικό είναι ακυρώνουν και το φυσικό μνημείο. Συνεπώς πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εξελισσόμενες γεωδυναμικές υδρομετρολογικές διαδικασίες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μειώσουμε την έκθεση των επισκεπτών σε κίνδυνο, διότι τα φαινόμενα θα υπάρχουν. Τους σεισμούς θα τους έχουμε, τα έντονα φαινόμενα, συνεπώς πρέπει να μειώσουμε την τρωτότητα των επισκεπτών για να αποφύγουμε τέτοια γεγονότα θλιβερά».

Παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν επεσήμανε ο ίδιος και ανέφερε:

«Ουσιαστικά να διαμορφωθούν σε μερικά σημεία καινούργια μονοπάτια, με λιγότερη έκθεση των ανθρώπων. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα μηδενίσουμε τον κίνδυνο, αλλά με κάποιες απλές παρεμβάσεις στα πρανή, με κάποιες πινακίδες προειδοποιητικές κατά μήκος του φαραγγιού που να πληροφορούν για τους ενδεχόμενους κινδύνους αλλά και να διαμορφώσουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε έκτακτες ανάγκες μπορούμε να πετύχουμε αρκετά. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί ένα σεισμός, μία κατολίσθηση, έντονα φαινόμενα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε, συνεπώς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε την έκθεση μας και τους κινδύνους μέσα στο φαράγγι».

O καθηγητής στον δρόμο προς το φαράγγι (πηγή φωτογραφίας iraklionews)

«Εξετάσαμε όλο το φαράγγι, το επίπεδο κινδύνου παραμένει το ίδιο όπως ήταν και πριν τα χθεσινά τραγικά γεγονότα… Θεωρούμε ότι μετά από κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν το φαράγγι μπορεί να αποδοθεί και πάλι στο κοινό… Θέλει μεγάλη προσοχή όμως, ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται διαχρονικά στο φαράγγι», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Στο φαράγγι θα γίνει αυτοψία και από ειδικούς της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού.

Δείτε επίσης:

Φαράγγι Σαμαριάς: Απομακρύνθηκαν οι τουρίστες που εγκλωβίστηκαν χθες – Σοκαριστικά βίντεο από την κακοκαιρία

Ευθ. Λέκκας για φαράγγι Σαμαριάς: «Χθες το φαινόμενο ήταν σχεδόν ακραίο, πρόκειται για μέρος υψηλού κινδύνου»

Φαράγγι Σαμαριάς: «Δύο φορές ακούσαμε μεγάλο μπαμ, είδα το πτώμα μιας γυναίκας» – Ανατριχίλα με τις μαρτυρίες

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η εξήγηση για την κακοκαιρία χθες στην Κρήτη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This