Απάντηση του ΕΟΠΥΥ στο Newsbreak για τους νεφροπαθείς

Must Read

Απάντηση στο από 19.09.2024 δημοσίευμα του newsbreak.gr: «Στα “κάγκελα” οι νεφροπαθείς: Δυσβάσταχτα τα έξοδα μετά τις αποφάσεις της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ»

«Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας σχετικά με το ζήτημα που αναδεικνύεται στο εν λόγω δημοσίευμα, παρακάτω σας παραθέτουμε στοιχεία για τη μέριμνα και τις ενέργειες του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

Αναφερόμαστε στην από 19.9.2024 και ώρα 14.40 ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας με τον εν θέματι τίτλο, στο οποίο παρατίθενται ανακριβή και αναληθή στοιχεία αναφορικά με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους αιμοκαθαιρόμενους και νεφροπαθείς ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με την παράθεση αποσπασμάτων επιστολής του κ. Λεοντόπουλου, Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασθενών.

Ειδικότερα, ο κ. Λεοντόπουλος, εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών αποσιωπά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει πλήρως και χωρίς καμία επιβάρυνση:

• Θεραπείες υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας (συνεδρίες αιμοκάθαρσης κλασσικής και παραλλαγές της, αιμοδιήθησης και αιμοδιαδιήθησης) σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ανασφάλιστους νεφροπαθείς ασθενείς.
• Όλα τα αναγκαία υλικά εξοπλισμού και αναλώσιμων, για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση.
• Τα πάσης φύσεως αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια 3ου και 4ου σταδίου, ασθενείς σε αιμοκάθαρση ή σε περιτοναϊκή κάθαρση, χωρίς καμία συμμετοχή.
• Δωρεάν, χωρίς συμμετοχή, φαρμακευτική περίθαλψη στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών
• Δωρεάν, χωρίς συμμετοχή, διαγνωστικές εξετάσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών
• Δυνατότητα στους ασφαλισμένους αιμοκαθαιρόμενους να επιλέξουν τη μονάδα αιμοκάθαρσης που τους εξυπηρετεί, ιδιωτική ή δημόσια, με γνώμονα τις ιδιωτικές τους ανάγκες, αλλά και την ιατρική ιδιαιτερότητα κάθε περίπτωσης
• Αποζημίωση οδοιπορικών που κυμαίνεται από 115 έως 800 ευρώ ανά δικαιούχο μηνιαίως ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και τη χιλιομετρική απόσταση από την μονάδα επιλογής τους
• Επίδομα αεροθεραπείας ύψους 200 ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως
Συνεπώς, οι πάσης φύσεως ιατροφαρμακευτικές δαπάνες καλύπτονται πλήρως, δωρεάν, και χωρίς συμμετοχή όχι μόνο για τους ασφαλισμένους αιμοκαθαιρόμενους αλλά και για τους άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς. Στα αποσπάσματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, δεν αναφέρεται πουθενά ότι επί διοίκησης της κας Καρποδίνη, οι άποροι και ανασφάλιστοι αιμοκαθαιρόμενοι από το 2020 έχουν πρόσβαση στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης και ότι τα δικαιώματά τους επί διοίκησης Καρποδίνη εξισώθηκαν με τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Ομοίως αποσιωπάται το γεγονός ότι επί συνόλου 12.000 περίπου αιμοκαθαιρόμενων (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων) οι 11.200 αιτούνται και λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ αποζημίωση οδοιπορικών με μηνιαία δαπάνη 3.162.805 εκ ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε 38 εκ. ευρώ ετήσια δαπάνη.

Όπως φαίνεται, ο κ. Λεοντόπουλος εντέχνως παραλείπει ότι τα προηγούμενα χρόνια κανένας Πρόεδρος ή Διοικητής από το 2012 έως σήμερα, πλην της κυρίας Καρποδίνη, δεν προσπάθησε να αναπροσαρμόσει και να αυξήσει τα έξοδα μετακίνησης των αιμοκαθαιρόμενων.

Έμπρακτα μόνο η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ τα τελευταία δύο χρόνια εισήγαγε και πέτυχε την έγκριση από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και την αποστολή στα συναρμόδια Υπουργεία, που έχουν και την αρμοδιότητα έκδοσης των διοικητικών πράξεων σε ΦΕΚ, πρότασης κανονιστικής ρύθμισης για αύξηση 30% των οδοιπορικών της συγκεκριμένης κατηγορίας ασθενών. Με πρωτοβουλία της Διοικήτριας, κας Καρποδίνη, στις 5 Ιουνίου του 2024 εκλήθη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών σε συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να υποστηρίξει ενώπιον της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών τα αιτήματα της Ομοσπονδίας για την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών.

Περαιτέρω, ο κ. Λεοντόπουλος μέμφεται τον ΕΟΠΥΥ που κατήγγειλε σύμβαση με ΜΧΑ , (στην οποία συνεδρίαση του ΔΣ- και προ της διοίκησης Καρποδίνη- συμμετείχε και ψήφισε υπέρ της καταγγελίας της σύμβασης) διότι η συγκεκριμένη Μονάδα δεν είχε προσκομίσει την απαιτούμενη Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας, την στιγμή που ο ίδιος ως εκπρόσωπος ασθενών θα έπρεπε να διασφαλίζει πρωτίστως την ποιοτική και νόμιμη παροχή υπηρεσιών αιμοκάθαρσης από τις Μονάδες προς τους ασθενείς που εκπροσωπεί. Ο κ. Λεοντόπουλος, λόγω της μακρόχρονης θητείας του στο ΔΣ οφείλει να γνωρίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ συμβάλλεται μόνο με μονάδες που λειτουργούν νομίμως με τις προβλεπόμενες άδειες, οι οποίες και προβλέπονται για την προστασία των ασθενών. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λεοντόπουλος αποσιωπά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ παράλληλα με την καταγγελία της σύμβασης μερίμνησε για την άμεση ένταξη των αιμοκαθαιρόμενων της συγκεκριμένης Μονάδας σε άλλες όμορες της επιλογής τους.

Ο κ. Λεοντόπουλος αποσιωπά την αποστολή των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) κατ’οίκον σε κατηγορίες ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των νεφροπαθών, επί διοίκησης Καρποδίνη καθώς και τη σύσταση νέων τμημάτων φαρμακείων ΦΥΚ στην επικράτεια και την πρόσληψη επικουρικών φαρμακοποιών στον ΕΟΠΥΥ προς τον σκοπό της ταχύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών.

Στα αποσπάσματα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα σας, ο κ. Λεοντόπουλος αποσιωπά την πλήρη ανάληψη εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ των δαπανών μεταμόσχευσης νεφροπαθών συνανθρώπων μας στο εξωτερικό, την κάλυψη των εξόδων των συγγενών-συνοδών, την μέχρι το βράδυ εργασία των στελεχών του ΕΟΠΥΥ για τη μετάβαση στο εξωτερικό των κατεπειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων ή/και μεταμοσχεύσεων που δεν διενεργούνται στην Ελλάδα, για την έκδοση των ευρωπαϊκών και διεθνών εγγράφων και την πληρωμή των τιμολογίων ξένης συναλλαγματικής ισοτιμίας των νοσοκομείων του εξωτερικού.

Όλα αυτά αποσιωπώνται στα αποσπάσματα της επιστολής που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα σας και αναπαράγονται ανακρίβειες και αναλήθειες, οι οποίες δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις για την μέριμνα του ΕΟΠΥΥ στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών. Διότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται κοντά στις ανάγκες των ασθενών , θέτει στο επίκεντρο τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και τις οργανώσεις ασθενών, τα αιτήματα των οποίων διεκπεραιώνονται καθημερινά μέσω των θεσμοθετημένων διαδικασιών από τις Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Λεοντόπουλος, ως εκπρόσωπος του ΠΣΝ, αντί να αντιμάχεται με επιχειρήματα σε θεσμικό επίπεδο, επιλέγει να πλήττει την προσωπική τιμή, αξιοπρέπεια και υπόληψη θεσμικών προσώπων, στελεχών και υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεχομένως οι προσωπικές επιθέσεις και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων όσον αφορά στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και λοιπών παροχών προνοιακής φύσης στους ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ να έχουν ως σημείο εκκίνησης τη μη παραμονή του κ. Λεοντόπουλου στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και την αντικατάσταση αυτού από άλλον εκπρόσωπο μέλος της ΕΣΑΜΕΑ, όταν δυνάμει του ν.4737/2020 τέθηκε ανώτατο όριο θητείας στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ η οκταετία, υπό το πνεύμα των διατάξεων για την ανεξαρτησία των συλλογικών διοικητικών οργάνων.

Με τα γραφόμενά του, τα οποία παρατίθενται στην ανάρτησή σας, φαίνεται ότι ο κ. Λεοντόπουλος δυσκολεύεται να αποδεχτεί ότι η εφαρμογή χρονικών ορίων στις πάσης φύσεως θητείες προσώπων σε συλλογικά όργανα της Διοίκησης είναι επιβεβλημένη για λόγους διαφύλαξης της ανεξαρτησίας και του δημοσίου συμφέροντος.

Ο ΕΟΠΥΥ αναμένει από τον κ. Λεοντόπουλο να σταθεί αρωγός, θεσμικά, όπως αρμόζει στην πολύχρονη εμπειρία του σε θέσεις συλλόγων χρονίως ασθενών, και να εισφέρει προστιθέμενη αξία στον καθημερινό διάλογο και στις συνέργειες μεταξύ των φορέων κοινωνικών ομάδων και συλλόγων ασθενών, της ιατροφαρμακευτικής κοινότητας, των φορέων ιδιωτών παρόχων υγείας και των επιστημονικών οργανώσεων με το νομικό πρόσωπο του ΕΟΠΥΥ προς το συμφέρον όλων των δικαιούχων περίθαλψης.»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This